BRYNDZA PODHALAŃSKA
BRYNDZA PODHALAŃSKA
To
miękki, podpuszczkowy ser wytwarzany na Podhalu w
okresie gdy dostępne jest mleko owcze - czyli od maja do września gdy stada owiec wypasane są na górskich górskich halach.
Powstaje z
mleka owiec Polska Owca Górska (czasem z niewielką, nie przekraczająca
40 % domieszką
mleka krowiego od Polskiej Krowy Czerwonej). Do wyprodukowania 1 kg bryndzy potrzeba 4 do 6 litrów mleka. Smak bryndzy zmienia się
wraz ze
zmianami roślinności na podhalańskich pastwiskach. Najdelikatniejszy
jest w
maju, a we wrześniu najintensywniejszy, „doprawiony” aromatem
tatrzańskich ziół.
Bryndza w smaku jest słona, ostra, czasem lekko kwaśna. Ser ten ma barwę
białą,
biało-kremową (czasem z lekkim odcieniem seledynowym).
Niezmieniona od wieków produkcja bryndzy składa się z kilku etapów. Mleko zlane do tradycyjnej beczki (pucierzy) zostaje zaprawione podpuszczką, która powoduje jego ścinanie (klaganie). Masę serową oddzieloną od serwatki rozbija się. Gdy bryłki sera opadną na dno drewnianej beczki serwatkę się odlewa, a ser odciska ręcznie i przekłada do płótna w którym zawieszony na ścianach bacówki odcieka. Następnie ser dojrzewa przez 4 do 12 dni i w wyniku fermentacji zmienia się w bundz (bunc). Bryndza podhalańska powstaje z pokruszonej bryndzy wyrabianej z solą na jednolitą masę. Ser ten nie ma ściśle określonego kształtu. Jego kształt zależy od opakowania.
Niezmieniona od wieków produkcja bryndzy składa się z kilku etapów. Mleko zlane do tradycyjnej beczki (pucierzy) zostaje zaprawione podpuszczką, która powoduje jego ścinanie (klaganie). Masę serową oddzieloną od serwatki rozbija się. Gdy bryłki sera opadną na dno drewnianej beczki serwatkę się odlewa, a ser odciska ręcznie i przekłada do płótna w którym zawieszony na ścianach bacówki odcieka. Następnie ser dojrzewa przez 4 do 12 dni i w wyniku fermentacji zmienia się w bundz (bunc). Bryndza podhalańska powstaje z pokruszonej bryndzy wyrabianej z solą na jednolitą masę. Ser ten nie ma ściśle określonego kształtu. Jego kształt zależy od opakowania.
Od czerwca 2007 r.
bryndza podhalańska jako pierwszy polski produkt została zarejestrowana w unijnym rejestrze jako Chroniona Nazwa
Pochodzenia. Jej produkcja może odbywać się na obszarze Podhala w
powiecie nowotarskim, tatrzańskim oraz sześciu gminach z powiatu
żywieckiego: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia i
Koszarawa.
NASZE PRZEPISY KULINARNE Z WYKORZYSTANIEM FASOLI PIĘKNY JAŚ:
("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem)
("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem)
PIKANTNE ROGALE
MINI PAPRYKI Z GRILLA Z FARSZEM Z BRYNDZY PODHALAŃSKIEJ
PIEROGI Z BRYNDZĄ PODHALAŃSKĄ I KASZĄ GRYCZANĄ Ten przepis ukarze się wkrótce na naszym blogu
Więcej o tradycyjnych i regionalnych produktach małopolskich możecie przeczytać W TYM NASZYM ARTYKULE.
Komentarze
Prześlij komentarz