TRYB JASNY/CIEMNY

BRYNDZA PODHALAŃSKA

bryndza, malopolskie produkty regionalne, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni

BRYNDZA PODHALAŃSKA

To miękki, podpuszczkowy ser wytwarzany na Podhalu w okresie gdy dostępne jest mleko owcze - czyli od maja do września gdy stada owiec wypasane są na górskich górskich halach. Powstaje z mleka owiec Polska Owca Górska (czasem z niewielką, nie przekraczająca 40 % domieszką mleka krowiego od Polskiej Krowy Czerwonej). Do wyprodukowania 1 kg bryndzy potrzeba 4 do 6 litrów mleka.  Smak bryndzy zmienia się wraz ze zmianami roślinności na podhalańskich pastwiskach. Najdelikatniejszy jest w maju, a we wrześniu najintensywniejszy, „doprawiony” aromatem tatrzańskich ziół. Bryndza w smaku jest słona, ostra, czasem lekko kwaśna. Ser ten ma barwę białą, biało-kremową (czasem z lekkim odcieniem seledynowym). 

Niezmieniona od wieków produkcja bryndzy składa się z kilku etapów. Mleko zlane do tradycyjnej beczki (pucierzy) zostaje zaprawione podpuszczką, która powoduje jego ścinanie (klaganie). Masę serową oddzieloną od serwatki rozbija się. Gdy bryłki sera opadną na dno drewnianej beczki serwatkę się odlewa, a ser odciska ręcznie i przekłada do płótna w którym zawieszony na ścianach bacówki odcieka. Następnie ser dojrzewa przez 4 do 12 dni i w wyniku fermentacji zmienia się w bundz (bunc). Bryndza podhalańska powstaje z pokruszonej bryndzy wyrabianej z solą na jednolitą masę. Ser ten nie ma ściśle określonego kształtu. Jego kształt zależy od opakowania.

bryndza, chroniona nazwa pochodzenia, malopolskie produkty regionalne, malopolska do zjedzenia

Od czerwca 2007 r. bryndza podhalańska jako pierwszy polski produkt została zarejestrowana w unijnym rejestrze jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Jej produkcja może odbywać się na obszarze Podhala w powiecie nowotarskim, tatrzańskim oraz sześciu gminach z powiatu żywieckiego: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarawa.

NASZE PRZEPISY KULINARNE Z WYKORZYSTANIEM FASOLI PIĘKNY JAŚ:

("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem)

piers z kurczaka faszerowana

PIKANTNE ROGALE

pikantne rogale

MINI PAPRYKI Z GRILLA Z FARSZEM Z BRYNDZY PODHALAŃSKIEJ

papryczki faszerowane, przepisy z bryndzą
bryndza, przepisy z brynda

PIEROGI Z BRYNDZĄ PODHALAŃSKĄ I KASZĄ GRYCZANĄ  Ten przepis ukarze się wkrótce na naszym blogu

pierogi z bryndza, bryndza, przepisy z bryndza


Więcej o tradycyjnych i regionalnych produktach małopolskich możecie przeczytać W TYM NASZYM ARTYKULE.

malopolskie produkty regionalne, produkty regionalne, bryndza

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI