FASOLA PIĘKNY JAŚ
FASOLA PIĘKNY JAŚ Z DOLINY DUNAJCA
Dolina Dunajca jest miejscem szczególnie korzystnym dla uprawy fasoli. Sprzyja jej tu gleba, ukształtowanie terenu, opady. To jeden z najcieplejszych terenów w Polsce. Najważniejsza jest tu odmiana Piękny Jaś. Jej plantacje położone są dość nisko na madach rzecznych. Tyczki z fasolą są osłonięte od wiatru. Występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym tamtejsze gleby stały się żyzne.
Fasola Piękny Jaś ma duże, błyszczące nasiona o nerkowatym, lekko spłaszczonym kształcie. Jest szczególnie ceniona za dużą zawartość magnezu (80 mg/kg dzięki wysokiej zawartości tego pierwiastka w tamtejszej glebie), delikatną konsystencję po ugotowaniu oraz słodkawy smak.
Fasola Piękny Jaś ma cieńszą skórkę od innych odmian fasoli co sprawia, że gotuje się ją szybciej od nich średnio o 10 minut.
Janina Mołek (na zdjęciu) mieszkająca we wsi Tropie jest absolutną mistrzynią w przygotowywaniu dań z fasoli Piękny Jaś. Potrafi z Pięknego Jasia zrobić praktycznie wszystko: pasztet, kotlety, roladę, pierogi na słodko i na ostro, a nawet tort czy wysoko procentowy alkohol. Pani Janina jest współautorką książki kucharskiej "Fasola z Doliny Dunajca" zawierającej około 100 ciekawych przepisów kulinarnych których podstawą jest fasola Piękny Jaś. Jej wszechstronność zastosowania zapewne was zaskoczy.
Jednym z sekretów Pani Janiny Mołek jest sposób gotowania Pięknego Jasia. Jak przekonuje, warzywa tego nie powinno się moczyć - jest smaczniejsze i zdrowsze, jeśli fasolę gotujemy 2-3 godziny, trzykrotnie przerywając gotowanie poprzez dolewanie zimnej wody.
Jednym z sekretów Pani Janiny Mołek jest sposób gotowania Pięknego Jasia. Jak przekonuje, warzywa tego nie powinno się moczyć - jest smaczniejsze i zdrowsze, jeśli fasolę gotujemy 2-3 godziny, trzykrotnie przerywając gotowanie poprzez dolewanie zimnej wody.
Charakterystyczne cechy fasoli Piękny Jaś doczekały się uznania Unii Europejskiej. W 2011 roku fasola z Doliny Dunajca została wpisana do unijnego rejestru, zyskując status "Chronionej Nazwy Pochodzenia" (ChNP). Uprawnienia do produkcji fasoli z oznaczeniem ChNP mogą otrzymać
jedynie rolnicy uprawiający ją na obszarze 11 gmin leżących w dolinie
rzeki Dunajec: Gródek nad Dunajcem (powiat nowosądecki), Zakliczyn,
Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Tarnów, Pleśna, Żabno
(powiat tarnowski), Czchów (powiat brzeski) i Gręboszów (powiat
dąbrowski) w województwie małopolskim.
W Zakliczynie, na początku września, corocznie odbywa się rozsławione już w okolicy Święto Fasoli, któremu towarzyszą konkursy oraz degustacje potraw wykonanych z fasoli.
W Zakliczynie, na początku września, corocznie odbywa się rozsławione już w okolicy Święto Fasoli, któremu towarzyszą konkursy oraz degustacje potraw wykonanych z fasoli.
NASZE PRZEPISY KULINARNE Z WYKORZYSTANIEM FASOLI PIĘKNY JAŚ:
("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem)
FASOLKA PO BRETOŃSKU
SAŁATKA Z FASOLĄ I JABŁKIEM
PRALINKI CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE NA BAZIE Z FASOLI
Również takie pyszne pralinki możecie przygotować na bazie fasoli Piękny Jaś. Polecamy ! SĄ PYSZNE :)
FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI - WIGILIA W MAŁOPOLSCE
BARSZCZ Z FASOLĄ PIĘKNY JAŚ - WIGILIA W MAŁOPOLSCE
Więcej o tradycyjnych i regionalnych produktach małopolskich możecie przeczytać W TYM NASZYM ARTYKULE.
Komentarze
Prześlij komentarz