TRYB JASNY/CIEMNY

JABŁKA PIECZONE Z NADZIENIEM Z KASZY JAGLANEJ



jablka pieczone

JABŁKA PIECZONE

Pieczone jabłka to jeden z naszych ulubionych, zimowych deserów. Ich zapach przywołuje w nas zawsze wspomnienie dzieciństwa. Farsz do jabłek przygotowaliśmy na bazie jaglanej kaszy.


Kasza jaglana jest królową kasz - wspaniale odkwasza nasz organizm; jest zasadotwórcza. Węglowodany i białko w niej zawarte dodadzą wam energii, szczególnie wtedy gdy w ciągu dnia jesteście aktywni i pracujecie umysłowo, a jednocześnie dadzą wam poczucie lekkości.

jablka pieczone, malopolska do zjedzena

Zapraszamy was na nasze pieczone jabłka z małopolskim charakterem :)

jablkalackie,jablkapieczone, suska sechlonska
To kolejne na naszym blogu danie z małopolskim charakterem. Wykorzystaliśmy do jego przygotowania nasze regionalne specjały:  jabłka łąckie i suskę sechlońską. O susce sechlońskiej pisaliśmy więcej W TYM ARTYKULE, a o jabłkach łąckich będziecie mogli już wkrótce przeczytać w kolejnym artykule o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK] na naszym blogu. 
 
malopolskie produkty tradycyjne, malopolska dozjedzenia, jablka lackie
 
JABŁKA ŁĄCKIE PIECZONE Z NADZIENIEM Z KASZY JAGLANEJ I SUSKI SECHLOŃSKIEJ

składniki:

* 4 jabłka łąckie
* 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
* 1/2 szklanki orzechów włoskich
* 1/2 szklanki suski sechlońskiej
* 2 łyżki sądeckiego miodu spadziowego
* szczypta soli wielickiej

do dekoracji:

* sądecki miód spadziowy

jablka pieczonewykonanie:

gotowanie kaszy jaglanej:

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie z kaszy goryczki). Opłukaną kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. 

farsz:

Ostudzoną kaszę mieszamy z miodem, pokrojoną drobno suską sechlońską oraz uprażonymi i posiekanymi orzechami; mieszamy. 

jablka pieczone

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 

Ścinamy górną część jabłek (plaster o grubości około 1,5 cm); zachowujemy go. Wydrążamy środek jabłek (w tym gniazda nasienne), napełniamy je farszem i przykrywamy ściętymi wcześniej kapeluszami z ogonkiem. 

jablka pieczone

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce około 25 minut. Podajemy na ciepło.

jablka pieczone
jablka pieczone


Nasz przepis na PIECZONE JABŁKA znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA [KLIK].

jablka pieczone

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI