JABŁKA PIECZONE Z NADZIENIEM Z KASZY JAGLANEJ
JABŁKA PIECZONE
Pieczone jabłka to jeden z naszych ulubionych, zimowych deserów. Ich zapach przywołuje w nas zawsze wspomnienie dzieciństwa. Farsz do jabłek przygotowaliśmy na bazie jaglanej kaszy.
Kasza jaglana jest królową kasz - wspaniale odkwasza nasz organizm; jest zasadotwórcza. Węglowodany i białko w niej zawarte dodadzą wam energii, szczególnie wtedy gdy w ciągu dnia jesteście aktywni i pracujecie umysłowo, a jednocześnie dadzą wam poczucie lekkości.
Zapraszamy was na nasze pieczone jabłka z małopolskim charakterem :)
To kolejne na naszym blogu danie z małopolskim charakterem. Wykorzystaliśmy
do jego przygotowania nasze regionalne specjały: jabłka łąckie i suskę sechlońską. O susce sechlońskiej pisaliśmy więcej W TYM ARTYKULE, a o jabłkach łąckich będziecie mogli już wkrótce przeczytać w kolejnym artykule o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK] na naszym blogu.
JABŁKA ŁĄCKIE PIECZONE Z NADZIENIEM Z KASZY JAGLANEJ I
SUSKI SECHLOŃSKIEJ
składniki:
* 4 jabłka łąckie
* 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
* 1/2 szklanki orzechów włoskich
* 1/2 szklanki suski sechlońskiej
* 2 łyżki sądeckiego miodu spadziowego
* szczypta soli wielickiej
do dekoracji:
* sądecki miód spadziowy
gotowanie kaszy jaglanej:
Kaszę jaglaną wsypujemy
na sitko, płuczemy zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem (pozwoli to na
usunięcie z kaszy goryczki). Opłukaną kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 szklanką
wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 20 minut na małym ogniu pod
przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
farsz:
Ostudzoną kaszę mieszamy z
miodem, pokrojoną drobno suską sechlońską oraz uprażonymi i posiekanymi
orzechami; mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Ścinamy górną część jabłek (plaster o grubości około 1,5 cm);
zachowujemy go. Wydrążamy środek jabłek (w tym gniazda nasienne), napełniamy je
farszem i przykrywamy ściętymi wcześniej kapeluszami z ogonkiem.
Pieczemy w
naczyniu żaroodpornym lub na blaszce około 25 minut. Podajemy na ciepło.
Nasz przepis na PIECZONE JABŁKA znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA [KLIK].
o rety! cudo
OdpowiedzUsuń