PIKANTNE ROGALE
Dziś zapraszamy was na nasze
ulubione pikantne rogale z krucho-drożdżowego ciasta wypełnione wyrazistym w
smaku serowo-warzywnym nadzieniem przygotowanym na bazie bryndzy podhalańskiej. Są świetne zarówno na ciepło, jak i na
zimno. Ciasto krucho-drożdżowe ma wiele zalet. Upieczone z niego
rogale, pierożki czy ciasteczka nie wysychają szybko. Są fantastycznie
chrupiące, a przy tym nie kruszą się i co bardzo ważne nie mają tłustego
posmaku charakterystycznego np. dla ciasta francuskiego wykorzystywanego często do podobnych wypieków.
O bryndzy podhalańskiej możecie wiele dowiedzieć się Z TEGO ARTYKUŁU w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].
PIKANTNE ROGALE
SKŁADNIKI NA CIASTO :
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
* 3 szklanki mąki pszennej typ 550
* ½ szklanki otrębów pszennych
* 60 g świeżych drożdży
* 2 łyżki letniej wody
* 120 g masła
* ½ szklanki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 1 jajko
* ½ łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA FARSZ:
* 220 g bryndzy podhalańskiej (jest dostępna od maja do końca września) lub dostępnej w sklepach przez cały rok mieszanki sera owczego i krowiego występującej pod handlową nazwą "bryndza sądecka"
* ½ pęczka natki pietruszki
* garść listków świeżej mięty
* po 1/4 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
* 1 duża cebula dymka ze szczypiorem
* pieprz kolorowy grubo zmielony
* sól wielicka do smaku
DODATKOWO :
* 1 jajko do posmarowania rogali
* grubo zmielony kolorowy pieprz
WYKONANIE :
* Robimy zaczyn mieszając drożdże, wodę,
cukier i 1 łyżeczkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drożdże zaczynają pracować i
zaczyn znacząco zwiększa swoją objętość.
* Mieszamy mąkę, otręby i pokrojone na małe
kawałki masło; dodajemy sól oraz rozmącone jajko ze śmietaną; wlewamy
przygotowany wcześniej zaczyn – mieszamy składniki aż powstanie jednolite
ciasto. Możemy robić to mikserem z końcówką w kształcie haka lub ręcznie.
* Ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych dłoni, dlatego też aby nam pięknie
wyrosło, wyrabiamy je później ręcznie przez około 5 minut; wkładamy do naoliwionej
miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).
FARSZ:
W czasie gdy nasze ciasto rośnie - my zabieramy
się za przygotowanie farszu: papryki, cebulę, natkę i miętę drobno kroimy,
mieszamy z bryndzą, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość
około 3 mm. Wycinamy z niego trójkąty o boku 16 cm (by ułatwić sobie pracę my
posługujemy się w tym celu przygotowanym wcześniej szablonem z papieru).
Na każdym trójkącie kładziemy porcję farszu
wielkości orzecha włoskiego i zwijamy go w rogalik.
Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Smarujemy je obficie rozmąconym jajkiem i
posypujemy grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Rogale wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190
℃. Pieczemy je przez 30
minut.
Nasz przepis na PIKANTNE ROGALE znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA.
wspaniałe rogale!
OdpowiedzUsuńTo prawda, rogaliki wspaniałe, a przepis bardzo prosty. No ale niestety chyba nie będę mógł ich zrobić. Ostatnio robiłem sobie testy na nietolerancje pokarmową. No i okazało się, że jestem chory. Więc od razu zrobiłem sobie inne badania, aby wiedzieć na co jestem jeszcze chory.
OdpowiedzUsuńDlatego narazie muszę się wstrzymać z pieczeniem tych pysznie wyglądających rogalików.