TRYB JASNY/CIEMNY

PIKANTNE ROGALE



gogaliki pikantne, bryndza, małopolskie produkty regionalne, zycie od kuchni
Dziś zapraszamy was na nasze ulubione pikantne rogale z krucho-drożdżowego ciasta wypełnione wyrazistym w smaku serowo-warzywnym nadzieniem przygotowanym na bazie bryndzy podhalańskiej. Są świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto krucho-drożdżowe ma wiele zalet. Upieczone z niego rogale, pierożki czy ciasteczka nie wysychają szybko. Są fantastycznie chrupiące, a przy tym nie kruszą się i co bardzo ważne nie mają tłustego posmaku charakterystycznego np. dla ciasta francuskiego wykorzystywanego często do podobnych wypieków.

 
bryndza, przepisy z bryndzą, rogaliki z bryndzą, produkty regionalne, małopolskie produkty regionalne,

O bryndzy podhalańskiej możecie wiele dowiedzieć się  Z TEGO ARTYKUŁU w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].

produkty regionalne, rogaliki z bryndzą, bryndza, zycie od kuchni,

PIKANTNE ROGALE

SKŁADNIKI NA CIASTO :

(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)

* 3 szklanki mąki pszennej typ 550
* ½ szklanki otrębów pszennych
* 60 g świeżych drożdży
* 2 łyżki letniej wody
* 120 g masła
* ½ szklanki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 1 jajko
* ½ łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli

bryndza, rogaliki z bryndzą, farsz do rogalików, zycie od kuchni

SKŁADNIKI NA FARSZ:

* 220 g bryndzy podhalańskiej (jest dostępna od maja do końca września) lub dostępnej w sklepach przez cały rok mieszanki sera owczego i krowiego występującej pod handlową nazwą "bryndza sądecka"
* ½ pęczka natki pietruszki
* garść listków świeżej mięty
* po 1/4 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
* 1 duża cebula dymka ze szczypiorem
* pieprz kolorowy grubo zmielony
* sól wielicka do smaku 

DODATKOWO :

* 1 jajko do posmarowania rogali
* grubo zmielony kolorowy pieprz

WYKONANIE : 

* Robimy zaczyn mieszając drożdże, wodę, cukier i 1 łyżeczkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drożdże zaczynają pracować i zaczyn znacząco zwiększa swoją objętość. 

ciasto krucho-drożdżowe, ciasto na rogaliki, bryndza, zycie od kuchni
 
* Mieszamy mąkę, otręby i pokrojone na małe kawałki masło; dodajemy sól oraz rozmącone jajko ze śmietaną; wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn – mieszamy składniki aż powstanie jednolite ciasto. Możemy robić to mikserem z końcówką w kształcie haka lub ręcznie. 
* Ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych dłoni, dlatego też aby nam pięknie wyrosło, wyrabiamy je później ręcznie przez około 5 minut; wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).

FARSZ:
W czasie gdy nasze ciasto rośnie - my zabieramy się za przygotowanie farszu: papryki, cebulę, natkę i miętę drobno kroimy, mieszamy z bryndzą, doprawiamy solą i pieprzem.

rogaliki, zycie od kuchni 
FORMOWANIE ROGALI:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy z niego trójkąty o boku 16 cm (by ułatwić sobie pracę my posługujemy się w tym celu przygotowanym wcześniej szablonem z papieru).

zwijanie rogalików, zycie od kuchni

Na każdym trójkącie kładziemy porcję farszu wielkości orzecha włoskiego i zwijamy go w rogalik. 

zwijanie rogalików, zycie od kuchni
zwijanie rogalikow, zycie od kuchni
  
Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

rogaliki, pieczenie rogalikow, zycie od kuchni

Smarujemy je obficie rozmąconym jajkiem i posypujemy grubo zmielonym kolorowym pieprzem.  

pieczenie rogalikow, jak zrobic rogaliki, zycie od kuchni

Rogale wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 . Pieczemy je przez 30 minut. 

rogaliki z bryndza, rogaliki, bryndza, malopolskie produkty regionalne, produkty regionalne,
 
Nasz przepis na PIKANTNE ROGALE znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA.


malopolska do zjedzenia, rogaliki, brybdza, kuchnia malopolska, malopolskie przepisy, zycie od kuchni

Komentarze

  1. To prawda, rogaliki wspaniałe, a przepis bardzo prosty. No ale niestety chyba nie będę mógł ich zrobić. Ostatnio robiłem sobie testy na nietolerancje pokarmową. No i okazało się, że jestem chory. Więc od razu zrobiłem sobie inne badania, aby wiedzieć na co jestem jeszcze chory.
    Dlatego narazie muszę się wstrzymać z pieczeniem tych pysznie wyglądających rogalików.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI