PRODUKTY REGIONALNE I PRODUKTY TRADYCYJNE
Zainspirowani pracą nad przepisami do książki MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA rozpoczynamy nowy cykl na naszym blogu poświęcony tradycyjnym i regionalnym produktom małopolskim i przepisom kulinarnym z ich wykorzystaniem. Tradycyjne i regionalne produkty zajmują bardzo ważne miejsce w naszej kuchni. Są częścią naszej rodzinnej tradycji kulinarnej. Często również pojawiają się w przepisach na naszym blogu.
Czy wiecie co to są produkty tradycyjne i produkty
regionalne?
Co oznaczają znaki:
* Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
* Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
* Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS)
Dociekliwych zapraszamy do lektury.
Co oznaczają znaki:
* Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
* Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
* Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS)
Dociekliwych zapraszamy do lektury.
W europejskim systemie jakości żywności zostały wyróżnione 2
kategorie produktów:
* Produkty, których wybitna jakość związana jest z tradycyjnymi
metodami wytwarzania lub tradycyjnym składem surowców są
rejestrowane w Unii Europejskiej jako Gwarantowane Tradycyjne
Specjalności (GTS).
Do rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności wpisuje
się produkty rolne i środki spożywcze, które charakteryzują się znakomitą
jakością i tradycyjnym charakterem i nie są powiązane z żadnym szczególnym
obszarem. Dlatego producenci spoza Wspólnoty mają także prawo używania zarejestrowanej
przez kraj członkowski nazwy i znaku GTS, jeśli stosują się do wymogów
specyfikacji produktu i poddają procedurom kontrolnym, przeprowadzanym przez
upoważnione jednostki certyfikujące.
W odniesieniu do Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności
rejestracji podlega metoda produkcji, a nazwa produktu jest chroniona, o
ile producenci wystąpili o jej zastrzeżenie.
* Produkty, których wybitna jakość związana jest
z obszarem wytwarzania i z jego specyfiką naturalną i kulturową.
Produkty te są rejestrowane w Unii Europejskiej jako Chronione Nazwy
Pochodzenia (ChNP) lub Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG). W
przypadku Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych
ochronie podlega nazwa produktu.
CHRONIONA NAZWA POCHODZENIA (ChNP) :
Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym
wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsc w których są wytwarzane i
podkreślających ich związek z tymi miejscami. Chronione Nazwy Pochodzenia
stosuje się więc do produktów bardzo silnie związanych z danym obszarem
geograficznym. Aby korzystać z Chronionej Nazwy Pochodzenia zarówno produkcja
surowców, jak i wszystkie etapy produkcji muszą się odbywać na danym
(zdefiniowanym) obszarze. Jakość produktu lub jego cechy charakterystyczne
powinny być głównie lub wyłącznie związane z tym szczególnym otoczeniem
geograficznym i właściwymi dla niego czynnikami naturalnymi oraz ludzkimi,
takimi jak klimat, jakość gleby lub lokalne know– how.
Małopolskie produkty posiadające oznaczenie CHRONIONA NAZWA
POCHODZENIA (ChNP) :
CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE (ChOG) :
W przypadku Chronionego Oznaczenia Geograficznego produkt
musi być wytwarzany w regionie, którego nazwę nosi, ale w odróżnieniu do
Chronionej Nazwy Pochodzenia, przynajmniej jedna z trzech faz produkcji
(produkcja, przetwarzanie lub przygotowanie) musi odbywać się na danym
obszarze.
Małopolskie produkty posiadające oznaczenie CHRONIONE
OZNACZENIR GEOGRAFICZNE (ChOG) :
Zarejestrowane produkty nie stają się wyłączną własnością
konkretnych producentów, ale są chronione jako wspólne dobro. Nikt nie
może zostać wyłącznym właścicielem narodowej tradycji, dobra płynącego z
warunków klimatycznych panujących na danym obszarze bądź przepisów
udoskonalanych przez kilka pokoleń.
Znaki GTS, ChNP i ChOG dają konsumentowi pewność, że kupuje żywność bardzo wysokiej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się wyjątkową, tradycyjną metodą produkcji, a producentom zapewnia ochronę produktów i ich promocję.
Przygotowaniu producentów produktów tradycyjnych do wpisania produktów na unijne listy służy Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH MINISTERSTWA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
Na Listę wpisywany jest produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Produkt ubiegający się o taki wpis powinien ponadto stanowić element tożsamości społeczności lokalnej i należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi. Jednym z głównych celów powstania tej listy jest promocja i rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami na terenie kraju, po to, aby następnie móc je skuteczniej promować także za granicą.
Przykłady małopolskich produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
* pstrąg ojcowski tęczowy - fotoreportaż z naszej wizyty w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego gdzie mieści się firma Pstrąg Ojcowski znajdziecie NA TEJ STRONIE
* karp zatorski wędzony
* sól wielicka
* ser gazdowski (gołka)
* charsznicka kapusta kwaszona
* jajko zielononóżki kuropatwianej
* maliny z Brzeznej
* sądecki miód spadziowy
* masło rzuchowskie
* śliwowica łącka
Obecnie na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest 181 produktów z Małopolski.
Przygotowaniu producentów produktów tradycyjnych do wpisania produktów na unijne listy służy Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH MINISTERSTWA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
Na Listę wpisywany jest produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Produkt ubiegający się o taki wpis powinien ponadto stanowić element tożsamości społeczności lokalnej i należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi. Jednym z głównych celów powstania tej listy jest promocja i rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami na terenie kraju, po to, aby następnie móc je skuteczniej promować także za granicą.
Przykłady małopolskich produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
* pstrąg ojcowski tęczowy - fotoreportaż z naszej wizyty w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego gdzie mieści się firma Pstrąg Ojcowski znajdziecie NA TEJ STRONIE
* karp zatorski wędzony
* sól wielicka
* ser gazdowski (gołka)
* charsznicka kapusta kwaszona
* jajko zielononóżki kuropatwianej
* maliny z Brzeznej
* sądecki miód spadziowy
* masło rzuchowskie
* śliwowica łącka
Obecnie na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest 181 produktów z Małopolski.
O jak mi czasami tęskno za polskimi wędlinami ....
OdpowiedzUsuń