ROLADA ZE SCHABU
ROLADA ZE SCHABU Z OSCYPKIEM I SUSKĄ
SECHLOŃSKĄ PODANA Z SOSEM ŚLIWKOWYM
Domowa, rumiana, soczysta rolada ze schabu to doskonała propozycja na uroczysty lub świąteczny obiad. Podana z sosem śliwkowym w asyście ziemniaków lub klusek smakuje wybornie. Cieniej pokrojona, serwowana na zimno jako dodatek do chleba lub podana na półmisku z wędlinami sprawdza się równie dobrze. Do przygotowania naszej rolady ze schabu wykorzystaliśmy tradycyjne i regionalne produkty małopolskie. Odnajdziecie w niej suskę sechlońską oraz oscypek. Ich lekko wędzony aromat doskonale wzbogaca smak rolady.
* 1,2 kg schabu bez kości
* 3 łyżki oleju rzepakowego
nadzienie:
* 400 g zmielonej łopatki wieprzowej
* 300 g świeżego jarmużu
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 200 g oscypka
lub serka gazdowskiego (czyli gołki widocznej na zdjęciu)
* 130 g suski sechlońskiej
* 3 gałązki świeżego rozmarynu
* sól wielicka
* świeżo zmielony pieprz
sos:
* 1 kg śliwek węgierek (w
sezonie świeże, poza sezonem mrożone)
* 0,5 szklanki wytrawnego
czerwonego wina
* sos powstały podczas
pieczenia mięsa
* sól wielicka
* pieprz
WYKONANIE:
przygotowanie mięsa:
Dobrze naostrzony, cienki nóż znacząco ułatwi wam rozcinanie mięsa.
Schab nacinamy wzdłuż jego
boku tworząc cienki, prostokątny płat mięsa o grubości około 1 cm. Wygląda to tak,
jakbyśmy nasze mięso "rozwijali " z rulonu. Schab obsypujemy solą i
świeżo zmielonym pieprzem.
nadzienie:
* Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy z jego liści twarde łodyżki i
żyłki, siekamy go drobno i dusimy na oleju do odparowania wody; doprawiamy solą i
pieprzem.
* Oscypek ucieramy na tarle o grubych oczkach.
* Mieloną łopatkę
doprawiamy solą i pieprzem.
* Na rozciętym schabie układamy kolejno na sobie
warstwy jarmużu, oscypka, mielonego mięsa pozostawiając 1,5 cm brzeg. Jako
ostatnią warstwę, wzdłuż krótszego boku
schabu, układamy pasek z suski sechlońskiej
zwijanie rolady:
Schab ciasno zwijamy zaczynając od boku z suską, obwiązujemy bawełnianym sznurkiem
kuchennym, wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Roladę okładamy
gałązkami rozmarynu i obsypujemy ziarnami pieprzu.
pieczenie:
Pieczemy początkowo pod przykryciem w
temperaturze 200℃ przez 1
godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 30-40 minut.
sos:
Zlewamy sos powstały podczas pieczenia schabu. Dodajemy do niego
wydrylowane śliwki i wino. Gotujemy do momentu aż owoce zmiękną. Całość blendujemy,
przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem.
Nasz przepis na ROLADĘ ZE SCHABU znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA [KLIK].
O rany, wyglada znakomicie. Wprawdzie nie mam oscypków, ale ten przepis zainspirował mnie do własnej rolady :) nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie)))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie)))
OdpowiedzUsuń