SAŁATKA Z FASOLĄ I JABŁKIEM
SAŁATKA Z FASOLĄ PIĘKNY JAŚ I JABŁKIEM ŁĄCKIM
Ta sałatka wzmocni was zimą. Fasola zawiera dużo wartościowych składników odżywczych: białek, węglowodanów złożonych, witamin (zwłaszcza z grupy B), potasu, magnezu, żelaza.
Nasz sałatka bogata jest również w dużo wielobarwnych, świeżych składników. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych: białe, żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe i zielone. Dietetycy i lekarze radzą, by każdego dnia jeść pięć porcji warzyw i owoców (surowych, gotowanych lub w formie soku) i aby znajdowały się one w każdym z naszych posiłków. Ważne jest również aby to były warzywa ze wszystkich grup kolorystycznych. Dodaliśmy więc do naszej sałatki kolorowe papryki, czerwoną cebulę, zielony seler naciowy i różnobarwne gatunki sałaty.
Nasz sałatka bogata jest również w dużo wielobarwnych, świeżych składników. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych: białe, żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe i zielone. Dietetycy i lekarze radzą, by każdego dnia jeść pięć porcji warzyw i owoców (surowych, gotowanych lub w formie soku) i aby znajdowały się one w każdym z naszych posiłków. Ważne jest również aby to były warzywa ze wszystkich grup kolorystycznych. Dodaliśmy więc do naszej sałatki kolorowe papryki, czerwoną cebulę, zielony seler naciowy i różnobarwne gatunki sałaty.
To kolejne na naszym blogu danie z małopolskim charakterem. Wykorzystaliśmy
do jego przygotowania nasze regionalne specjały: fasolę Piękny Jaś i jabłka łąckie.
O jabłkach łąckich pisaliśmy więcej W TYM ARTYKULE, a o fasoli Piękny Jaś możecie dowiedzieć się więcej czytając TEN TEKST w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].
O jabłkach łąckich pisaliśmy więcej W TYM ARTYKULE, a o fasoli Piękny Jaś możecie dowiedzieć się więcej czytając TEN TEKST w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].
SAŁATKA Z FASOLĄ PIĘKNY JAŚ I JABŁKIEM ŁĄCKIM
składniki na 2 porcje:
* 100 g suchej fasoli Piękny Jaś
* 1 jabłko łąckie
* 150 g boczku sądeckiego tradycyjnego
* 1/3 żółtej papryki
* 1/3 czerwonej papryki
* 2 łodygi selera naciowego
* 1 czerwona cebula
* 2 garście ulubionej mieszanki sałat
* 1 papryczka chili
dodatkowo:
* świeże listki majeranku
* 1 łyżka soku z cytryny + 2 łyżki wody
sos:
* 4 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka sądeckiego miodu spadziowego
* 1 ząbek czosnku
* sól wielicka
* świeżo zmielony kolorowy pieprz
wykonanie:
Gotowanie fasoli Piękny Jaś:
Nie unikajcie jadania roślin strączkowych obawiając się kłopotliwych kłopotów trawiennych. Poprzez odpowiedni sposób gotowania fasoli można je wyeliminować tak, by fasola nie powodowała sensacji żołądkowych w postaci gazów i wzdęć.
* namaczanie: Fasolę Piękny Jaś przed ugotowaniem należy namoczyć. Zalewamy ją na 8 godzin (np. na noc) dużą ilością zimnej wody (stosunek fasoli do wody - 1:4). Fasoli nie można moczyć dłużej niż 12 godzin (bo później zaczynają się procesy fermentacyjne). Rano wodę zmieniamy na świeżą (poziom wody powinien sięgać mniej więcej "na 3 palce" ponad poziom fasoli)
* gotowanie: Fasolę gotujemy aż zmięknie (około 1 godzinę). Początkowo, przez pierwsze 10-15 minut gotujemy na dużym ogniu BEZ PRZYKRYCIA. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych związków zawartych w fasoli. Po tym czasie ogień pod garnkiem zmniejszamy i przykrywamy go pokrywką.
* solenie: Fasolę solimy pod koniec gotowania; gdy jest już miękka dodajemy niewielką ilość soli. Wcześniejsze solenie znacząco wydłuża czas gotowania fasoli.
* namaczanie: Fasolę Piękny Jaś przed ugotowaniem należy namoczyć. Zalewamy ją na 8 godzin (np. na noc) dużą ilością zimnej wody (stosunek fasoli do wody - 1:4). Fasoli nie można moczyć dłużej niż 12 godzin (bo później zaczynają się procesy fermentacyjne). Rano wodę zmieniamy na świeżą (poziom wody powinien sięgać mniej więcej "na 3 palce" ponad poziom fasoli)
* gotowanie: Fasolę gotujemy aż zmięknie (około 1 godzinę). Początkowo, przez pierwsze 10-15 minut gotujemy na dużym ogniu BEZ PRZYKRYCIA. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych związków zawartych w fasoli. Po tym czasie ogień pod garnkiem zmniejszamy i przykrywamy go pokrywką.
* solenie: Fasolę solimy pod koniec gotowania; gdy jest już miękka dodajemy niewielką ilość soli. Wcześniejsze solenie znacząco wydłuża czas gotowania fasoli.
* studzenie: Fasolę studzimy w wodzie, w której się gotowała. Odcedzenie gorącej jeszcze fasoli sprawi, że jej skórka popęka.
przygotowanie sałatki:
W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.
Jabłka kroimy na
ćwiartki, wycinamy z nich gniazda nasienne, kroimy je w cienkie plastry i
zanurzamy w mieszance soku z cytryny i wody (by jabłka nie ciemniały).
Cebule
kroimy w piórka, papryki w cienkie paski, a papryczkę chili w plasterki
(wyjmujemy z nich pestki).
Z boczku odcinamy skórę, kroimy go w 0,5 cm paski i
rumienimy je na rozgrzanej patelni.
Seler naciowy kroimy w plasterki.
Wszystkie
składniki sałatki mieszamy i zalewamy sosem. Całość dekorujemy listkami
majeranku i plasterkami chili.
Nasz przepis na SAŁATKĘ Z FASOLĄ PIĘKNY JAŚ I JABŁKIEM ŁĄCKIM znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA.
Kurcze, jak to pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńTo prawda, wygląda to naprawe super.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio znalazłem namiar na meble na wymiar Wrocław i zrobiłem sobie taką małą wymiarową szafkę. Bardzo przydaje się właśnie aby schować tego typu rzeczy, czyli np. fasola czy też śliwki suszone. Polecam każdemu zrobić sobie takie meble, bo jest to naprawde super rozwiązanie.