SUSKA SECHLOŃSKA
Żadne wędzone śliwki nie mają takiego smaku i aromatu jak
suska sechlońska. Nazwa pochodzi z gwary Beskidu Wyspowego, gdzie „suska”
oznacza suszkę, czyli podsuszaną, podwędzaną śliwkę, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna leżącej w gminie Laskowa w Małopolsce.
Śliwki suszy się i podwędza w specjalnych suszarniach. Do suszenia wykorzystuje
się drewno grabu, buku, brzozy i śliwy. Proces suszenia trwa 6 dni. Owoce
zebrane w połowie września przebiera się ręcznie i układa na długich,
drewnianych deskach przez które przenika dym z palonego poniżej drewna.
Temperatura w suszarni waha się 45-70°C. Proces jest w pełni naturalny. Najwięcej
aromatu ma suska z kostką (tak w gwarze określa się pestkę). Sadownicy z okolic Sechnej suszą śliwki w grubych warstwach, dzięki czemu podczas suszenia wydziela się z owoców sok, od którego suski staja się lepkie i słodkie.
Tradycja wędzenia śliwek w okolicach Sechny sięga XVIII
wieku. Każdy Sechlok, czyli chłopak z Sechlnej, żeniąc się budował suszarnię.
Według legendy pomysłodawcą suszenia śliwek był pewien proboszcz, którego imienia
nawet najstarsi Sechlocy już nie pamiętają. W ramach pokuty nakazywał swoim
parafianom sadzić drzewa owocowe. Sadzono głównie śliwy, a ich owoce na potęgę
na śliwowicę przerabiać zaczęto. By temu zapobiec proboszcz rozszerzył pokutę
polecając owoce śliwy dymem suszyć, bo
podwędzanych na śliwowicę przerobić się już nie da. Tradycja przetrwała i
dzisiaj suski wytwarzane są na terenie czterech małopolskich gmin: Laskowej,
Iwkowej, Łososiny Dolnej i Żegociny, gdzie znajduje się 677 działających
suszarni.
Wielkość suski zależy od wielkości owocu i waha się od 1,5
do 4,5 cm. W kilogramie znajduje się od 44 do 99 sztuk. Suska ma pomarszczoną,
lepką skórkę w ciemnogranatowym lub czarnym kolorze i elastyczny, mięsisty
miąższ. Swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza powolnemu procesowi
wędzenia. Do suszenia wykorzystuje się odmiany śliwy domowej popularnie zwanej
Węgierką.
Suska sechlońska wpisana jest do rejestru Chronionych Oznaczeń
Geograficznych na podstawie rozporządzenia Komisji Europejskiej.
Suska sechlońska jako małopolski produkt regionalny o chronionej recepturze i Chronionym Oznaczeniu Geograficznym może być wytwarzana na obszarze geograficznym obejmującym gminy: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina.
NASZE PRZEPISY KULINARNE Z WYKORZYSTANIEM SUSKI SECHLOŃSKIEJ:
("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem)
("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem)
ROLADA ZE SCHABU
PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁEM ŚLIWKOWYM
FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI - WIGILIA W MAŁOPOLSCE
PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ -
przepis pojawi się wkrótce na naszym blogu
Więcej o tradycyjnych i regionalnych produktach małopolskich możecie przeczytać W TYM NASZYM ARTYKULE.
Komentarze
Prześlij komentarz