TRYB JASNY/CIEMNY

ZIEMNIAKI FASZEROWANE ZAPIEKANE POD SKORUPKĄ Z SERA

ziemniaki zapiekane, oscypek, kielbasa lisiecka, ziemniaki faszerowane, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni


ZIEMNIAKI ZAPIEKANE POD SKORUPKĄ Z GRZYBÓW, KIEŁBASY LISIECKIEJ I OSCYPKA

Pieczone ziemniaki to przysmak któremu rzadko kto potrafi się oprzeć. Są chrupiące, rumiane i kuszące. Wypełnia je smakowity, aromatyczny farsz. Do jego przygotowania wybraliśmy regionalne produkty małopolskie charakteryzujące się znakomitą jakością i tradycyjnym charakterem.

 
To doskonałe danie zarówno  na kolację jak i na imprezę. Pieczone, faszerowane ziemniaki gorąco polecamy wam jako karnawałowo-imprezową przekąskę.

 
ZAPIEKANE ZIEMNIAKI FASZEROWANE 

składniki:

* 6 dużych ziemniaków
* 300 g grzybów leśnych np. podgrzybków, prawdziwków (mogą być mrożone) lub pieczarek
* 2 czerwone cebule
* 150 g kiełbasy lisieckiej
* ½ czerwonej papryki
* ½ zielonej papryki
* 200 g oscypka lub serka gazdowskiego (gołki)
* sól wielicka
* świeżo zmielony czarny pieprz
* ½ papryczki chili
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* gałązka świeżego rozmarynu

ZIELONY SOS MAJONEZOWY:

* 3 czubate łyżki majonezu (domowego lub kupnego)
* 2 garście rukoli
* świeżo zmielony pieprz

DODATKOWO:

* 3 garście rukoli
* 1/2 papryczki chili
* listki zielonej pietruszki

oscypek,kielbasa lisiecka, produkty tradycyjne, malopolska, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni

To kolejne na naszym blogu danie z małopolskim charakterem. Wykorzystaliśmy do jego przygotowania nasze regionalne specjały: oscypek i kiełbasę lisiecką.  

O oscypku pisaliśmy więcej W TYM ARTYKULE, a o kiełbasie lisieckiej możecie poczytać [TU]. To nowy cykl artykułów na naszym blogu poświęcony tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK]


Oczywiście jeśli w waszym regionie nie można kupić tych produktów wykorzystajcie inne sery i wędliny i nadajcie temu daniu swój regionalny charakter. 

ziemniaki pieczone, ziemniaki faszerowane,malopolskado zjedzenia, przekaska imprezowa, zycie od kuchni

WYKONANIE:

Ziemniaki starannie myjemy i gotujemy w mundurkach; mają pozostać półtwarde. 

sos: 
Majonez i rukolę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji; doprawiamy pieprzem. 

farsz: 
Kiełbasę lisiecką, oczyszczone grzyby, cebulę i kolorowe papryki kroimy w kostkę; papryczkę chili kroimy w plasterki i pozbawiamy pestek. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Przez 3 minuty smażymy na nim cebulę, dodajemy grzyby i dusimy je do odparowania wody. Dodajemy kolorowe papryki, ½ papryczki chili i całość dusimy przez kolejne 3 minuty. Farsz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

ziemniakifaszerowane,ziemniaki zapiekane,ziemniakipieczone,ziemniaki z piekarnika,malopolska, zycie od kuchni

Podgotowane ziemniaki kroimy w poprzek na połówki, wydrążamy z ich środka część miąższu tworząc ziemniaczane miseczki o grubości około 1 cm. Napełniamy je farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, obok ziemniaków kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu i pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ziemniaki posypujemy tartym oscypkiem i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. W tym czasie ser się rozpuści i stworzy chrupiącą skorupkę na ziemniakach. 

ziemniaki faszerowane,ziemniaki zapiekane,ziemniakizpiekarnika,oscypek, zielony majonez, zycie odkuchni

Pieczone ziemniaki układamy na liściach rukoli, ozdabiamy natka pietruszki i plasterkami chili i podajemy z zielonym sosem majonezowym. 

ziemniaki faszerowane
Nasz przepis na ZIEMNIAKI FASZEROWANE POD SKORUPKĄ Z SERA znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA [KLIK]

malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni


Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI