ZIEMNIAKI FASZEROWANE ZAPIEKANE POD SKORUPKĄ Z SERA
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE POD SKORUPKĄ Z GRZYBÓW, KIEŁBASY
LISIECKIEJ I OSCYPKA
Pieczone ziemniaki to przysmak któremu rzadko kto potrafi się oprzeć. Są chrupiące, rumiane i kuszące. Wypełnia je smakowity, aromatyczny farsz. Do jego przygotowania wybraliśmy regionalne produkty małopolskie charakteryzujące się znakomitą jakością i tradycyjnym charakterem.
To doskonałe danie zarówno na kolację jak i na imprezę. Pieczone, faszerowane ziemniaki gorąco polecamy wam jako karnawałowo-imprezową przekąskę.
składniki:
* 6 dużych ziemniaków
* 300 g grzybów leśnych np. podgrzybków,
prawdziwków (mogą być mrożone) lub pieczarek
* 2 czerwone cebule
* 150 g kiełbasy lisieckiej
* ½ czerwonej papryki
* ½ zielonej papryki
* 200 g oscypka lub serka gazdowskiego (gołki)
* sól wielicka
* świeżo zmielony czarny pieprz
* ½ papryczki chili
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* gałązka świeżego rozmarynu
ZIELONY SOS MAJONEZOWY:
* 3 czubate łyżki majonezu (domowego lub kupnego)
* 2 garście rukoli
* świeżo zmielony pieprz
DODATKOWO:
* 3 garście rukoli
* 1/2 papryczki chili
* listki zielonej pietruszki
To kolejne na naszym blogu danie z małopolskim charakterem. Wykorzystaliśmy
do jego przygotowania nasze regionalne specjały: oscypek i kiełbasę lisiecką.
O oscypku pisaliśmy więcej W TYM ARTYKULE, a o kiełbasie lisieckiej możecie poczytać [TU]. To nowy cykl artykułów na naszym blogu poświęcony tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].
Oczywiście jeśli w waszym regionie nie można kupić tych produktów wykorzystajcie inne sery i wędliny i nadajcie temu daniu swój regionalny charakter.
WYKONANIE:
Ziemniaki starannie myjemy i gotujemy w mundurkach; mają
pozostać półtwarde.
sos:
Majonez i rukolę blendujemy do uzyskania jednolitej
konsystencji; doprawiamy pieprzem.
farsz:
Kiełbasę lisiecką, oczyszczone grzyby, cebulę i kolorowe
papryki kroimy w kostkę; papryczkę chili kroimy w plasterki i pozbawiamy
pestek. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Przez 3 minuty smażymy na
nim cebulę, dodajemy grzyby i dusimy je do odparowania wody. Dodajemy kolorowe
papryki, ½ papryczki chili i całość dusimy przez kolejne 3 minuty. Farsz
doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podgotowane ziemniaki kroimy w poprzek na połówki, wydrążamy
z ich środka część miąższu tworząc ziemniaczane miseczki o grubości około 1 cm.
Napełniamy je farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem,
obok ziemniaków kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu i pieczemy 15 minut w
temperaturze 200°C. Upieczone ziemniaki posypujemy tartym oscypkiem i wkładamy
do piekarnika na kolejne 5 minut. W tym czasie ser się rozpuści i stworzy
chrupiącą skorupkę na ziemniakach.
Pieczone ziemniaki układamy na liściach rukoli, ozdabiamy
natka pietruszki i plasterkami chili i podajemy z zielonym sosem
majonezowym.
Nasz przepis na ZIEMNIAKI FASZEROWANE POD SKORUPKĄ Z SERA znajdziecie
również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA [KLIK].
Komentarze
Prześlij komentarz