FINE DINING WEEK 2017 RESTAURACJA ZAKŁADKA
Przed
nami druga edycja polskiego festiwalu finediningowych restauracji FINE DINING WEEK odbywająca się w ramach RESTAURANT WEEK. W dniach od 20 do 28
lutego 2017 najbardziej ekskluzywne, najdroższe restauracje w Krakowie i
Warszawie zapraszają na wyjątkowy festiwal sztuki restauracyjnej. Jest to
prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia, które umożliwia jego
uczestnikom obserwowanie jak zmienia się polska scena gastronomiczna. Celem
Festiwalu jest wspieranie rozwoju i promocja najlepszych, polskich restauracji
i przybliżanie gościom zarówno tradycyjnej, regionalnej kuchni jak i światowych
trendów kulinarnych
FINE
DINING WEEK to wyjątkowe, pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne dedykowane
kulturze restauracyjnej na najwyższym poziomie. To okazja na wielozmysłowe i
wielodaniowe doświadczenie kulinarne.
Każda z restauracji biorąca udział w
FINE DINING WEEK przygotowuje specjalne, popisowe, pięciodaniowe menu
festiwalowe w niezwykle przystępnej cenie 119 zł od osoby. Jedzenie w fine
diningowych restauracjach to wielozmysłowe doświadczenie kulinarne. Spełnia
najwyższe standardy zaczynając od najlepszej jakości, najświeższych składników
pochodzących od zaufanych dostawców, aż po prezentację i spektakularne podanie
dania pod którym podpisuje się Szef Kuchni.
Jako ambasadorzy FINE DINING WEEK mieliśmy niezwykłą przyjemność już teraz poznać festiwalowe menu, które zaprezentuje w czasie nadchodzącego Festiwalu jedna z krakowskich Restauracji.
Prezentując fotoreportaż z naszej wizyty w ZaKładka – Food&Wine w Krakowie pragniemy zachęcić was do udziału w nadchodzącej edycji Festiwalu FINE DINING WEEK.
Festiwalowe menu
wszystkich Restauracji biorących udział w Festiwalu możecie poznać na stronie RESTAURANT WEEK. Tam
również możecie dokonywać rezerwacji stolików w wybranych przez was miastach i
restauracjach. Nie zwlekajcie. Najbardziej atrakcyjne miejsca
błyskawicznie znikają.
Restauracja ZaKładka – Food&Wine w Krakowie
Twórcą konceptu, właścicielem i szefem kuchni restauracji ZaKładka – Food&Wine jest Rafał Targosz.
Pierwsze skrzypce gra tu
smak i jakość dań. Wnętrze restauracji tego wrażenia nie tłamsi, nie gasi. Tu
liczy się klimat. Panuje przyjemna atmosfera. Jak w paryskim bistrze elegancja naturalnie
współgra tu z luźną atmosferą. Taki lokal w stylu francuskiej brasserie; restauracja
i bistro w jednym. Nie ma zadęcia. Jest czysta przyjemność obcowania z dobrym jedzeniem i winem. Jest niezobowiązująco.
Miejsce robi ciepłe wrażenie. Siadasz przy stoliku lub przy barze i po prostu dobrze
się tu czujesz. W wystroju wnętrza dominuje czerń, biel i bordo. Prosto,
klasycznie, ale ciekawie. Stoliki są dość małe; krzesła i miękkie ławy wygodne.
Rzędy luster na ścianach dodają pomieszczeniom lekkości. Na ścianach plakaty, czarne tablice z zapisanym kredą menu i piękne zdjęcia przywołujące na myśl Francję. Masz ochotę
rozsmakować się w ich kuchni i wrócić ponownie z przyjaciółmi. Serwowane tu
jedzenie niesie przyjemność. Zdawać by się mogło, że prosto taki efekt osiągnąć,
ale powiedzcie tak szczerze, ile takich miejsc znacie na kulinarnej mapie
Krakowa gdzie dobra kuchnia (taka oparta na poszukiwaniu sedna smaku, taka bez
niepotrzebnych udziwnień i ozdobników), dobre wino i dobry klimat łączą się
naturalnie w jedność? Obstajemy przy tym, że nadmiaru takich miejsc nie ma. Można
tu liczyć na taki rodzaj szczerości i, w pozytywnym tego słowa znaczeniu,
prostoty relacji pomiędzy gościem a restauracją i szefem kuchni. Jeśli chcesz
dobrze zjeść, wypić dobre wino, przyjemnie spędzić czas mając jednocześnie
poczucie że to spotkanie przy stole jest chwilą wyjątkową odrywającą cię od
codzienności-nudności – ZaKładka to jest właśnie ten adres do którego
powinieneś zmierzać.
Menu w ZaKładce jest na poziomie dobrych, paryskich wzorców z akcentem na przywiązanie do regionalnych
smaków i specjałów. Ceny są umiarkowane, absolutnie niewygórowane w stosunku do
jakości. Z jedzeniem jest tu nierozerwalnie złączone wino podnoszące jego walory smakowe. Karta win naszym skromnym zdaniem jest wyśmienita. Jak na francuskie bistro przystało pełna jest francuskich etykiet. Nie brakuje też win niemal z każdego regionu świata. System By the glass umożliwia serwowanie na kieliszki nawet najbardziej wykwintnych win.
FESTIWALOWE MENU
Autorem
festiwalowego menu w krakowskiej Restauracji ZaKładka – Food&Wine jest Chef
Filip Rosa. Za harmonię
połączeń wina i serwowanych dań odpowiada Sommeliere Anna Bocheńska, która
przygotowała winepairing
- na specjalne życzenie wyselekcjonowane wina będą towarzyszyć każdemu daniu i będzie to podróż po różnych zakątkach świata.
Na zdjęciu: Chef
Filip Rosa
DANIE I
Jeleń / gryka / borowik / przepiórka:
Tatar z jelenia podwędzany sianem, chips z gryki, puder z borowików, żółtko przepiórcze
Tatar z jelenia podwędzany sianem, chips z gryki, puder z borowików, żółtko przepiórcze
Gruzja/Mandili Mtsvane 2015 / wino
pomarańczowe
Już kiedyś publicznie przyznaliśmy się do
tego, że jesteśmy wielbicielami tatara, a co za tym idzie mamy wobec tego dania
zawsze wysokie oczekiwania. Tu wszystkie zostały spełnione. Podwędzenie sianem było
jak dodatek magicznej przyprawy, dało niesamowity aromat; podbiło tę naturalną dzikość,
„surowość”, drapieżność dania. Dziczyzna, borowiki, przepiórcze żółtko i gryka
naturalnie ze sobą współgrają. I jeszcze ta zabawa teksturą dania – chrupiący,
gryczany chips kontra delikatność mięsa – to wszystko sprawiło, że po tym daniu
czuliśmy wielki niedosyt i ta myśl, że wpadniemy do ZaKładki specjalnie na
tatara towarzyszy nam do tej chwili.
Dzikość na talerzu i dzikość w kieliszku.
Gruzińskie wino z kwewri doskonale tu zagrało. Jest w nim to nieokrzesanie,
naturalność, która nas w gruzińskich winach pociąga. W barwie pomarańczowe, w
ustach przyjemnie taniczne, kwiatowe. Z tatarem tworzy świetny duet.
DANIE II
Tuńczyk / papryka / słonecznik / ogórek: Mille-feuille z tuńczyka na kremie z pieczonej papryki, kiełki słonecznika i prażone nasiona słonecznika, marynowany świeży ogórek i domowe ciastko francuskie, krem cytrynowy
Tuńczyk / papryka / słonecznik / ogórek: Mille-feuille z tuńczyka na kremie z pieczonej papryki, kiełki słonecznika i prażone nasiona słonecznika, marynowany świeży ogórek i domowe ciastko francuskie, krem cytrynowy
Francja/ Domaine G. Pieur „Bourgogne
Chardonnay” 2014
Efektownie wyglądająca, wielowarstwowa, pełna smaków
przystawka. Warstwy o różnej teksturze i natężeniu
smaku budują "wieżę". Na talerzu sporo się dzieje. Może nazbyt wiele bo gdzieś
nam sam tuńczyk ze swoją delikatnością w tym daniu zginął (ale może właśnie takie było
zamierzenie, że nie będzie grał głównej roli w tym daniu).
Wino dodało świeżości całej kompozycji smakowej; tak ją smakowo wygładziło, uspokoiło.
DANIE III
Halibut / pistacje / kokos / rzodkiewka:
Filet z halibuta w panierce z pistacji na kremie z marchewki i mleka kokosowego, listki świeżej kolendry, blanszowana rzodkiewka
Halibut / pistacje / kokos / rzodkiewka:
Filet z halibuta w panierce z pistacji na kremie z marchewki i mleka kokosowego, listki świeżej kolendry, blanszowana rzodkiewka
Węgry/ Patricius Furmint 2015
Trzecie danie w menu zachwyca swoją delikatnością i lekkością. Naturalna słodycz na talerzu ciekawie
koresponduje z kwasowością wina. Smaki przyjemnie się uzupełniają i podkreślają. To uczucie lekkości ryby i kremu świetnie podkręca kontrastująca z nią
chrupkość pistacjowej kruszonki na rybie i blanszowane rzodkiewki.
DANIE IV
Boczek / kapusta / smardze / rozmaryn:
Boczek sous vide 72h, podany na kremie z kapusty włoskiej, mini marchewki konfitowane w maśle z rozmarynem, purée z jabłka, smardze
Boczek / kapusta / smardze / rozmaryn:
Boczek sous vide 72h, podany na kremie z kapusty włoskiej, mini marchewki konfitowane w maśle z rozmarynem, purée z jabłka, smardze
USA/WENTE/Charles Wetmore Cabernet
Sauvignon 2013
Niewątpliwie to najbardziej sycące danie w festiwalowym
menu. Taki punkt zwrotny całego posiłku. Daje poczucie, że dotarliśmy do sedna
smaku.
I fantastyczne, odważne wino. Bogate w
taniny, naturalną kwasowość i piękne kwiatowe aromaty; w smaku daje się w nim wyczuć
mocno dojrzałe wiśnie i śliwy. Dobrze poradziło sobie z „ciężarem” dania
głównego; udźwignęło połączenie z boczkiem. Dobrze też korespondowało z lekką,
naturalną goryczką warzyw. Smakowało nam wybornie.
DANIE V
Czekolada / whisky / pomarańcz / orzechy:
Gâteau czekoladowe na kruchym spodzie z orzechami, mini pralina whisky, chipsy cygaretowe, mus z białej czekolady, lody pomarańczowe
Czekolada / whisky / pomarańcz / orzechy:
Gâteau czekoladowe na kruchym spodzie z orzechami, mini pralina whisky, chipsy cygaretowe, mus z białej czekolady, lody pomarańczowe
Portugalia/10 Years Old Tawny Port
Deser to „wisienka na torcie” tej uczty.
Coś co czekoladoholicy kochają najbardziej. Głęboka intensywność smaku i
aromatu gorzkiej czekolady kontra odświeżająca lekkość pomarańczowych lodów i
delikatna słodycz musu z białej czekolady. Aksamitna gładkość kontra chrupkość.
Poezja :)
Z deserem idealnie zagrało słodkie,
wzmacniane wino. Wyczuwalne w nim orzechowe aromaty świetnie korespondują z
kruchym, orzechowym spodem w deserze.
Wielozmysłowość doznań
To posiłek, który w pełni angażuje wszystkie nasze zmysły. Przyjemność nie płynie tylko ze smaków i aromatów (nie tylko nasz zmysł smaku i węchu jest zaangażowany). Równie ważny jest zmysł dotyku. Aksamitna gładkość i chrupiące dodatki w jednym kęsie wzmagają nasze doznania. Różnice w temperaturze poszczególnych składowych dania podbijają wrażenia. Cała ta zabawa teksturą dań bardzo przypada nam do gustu. Nasz zmysł słuchu też bierze w niej udział.
Zwróćcie uwagę również na piękne talerze na których podawane są dania. Ich wybór nie jest tu przypadkowy. Swymi kolorami i fakturą korespondują z serwowanymi na nich potrawami; uwydatniają, podbijają kolory samego dania. Stają się integralną częścią aranżacji posiłku. Potęgują nasze wrażenia wzrokowe niezwykle ważne w odbiorze dania (je się przecież oczami :) )
I jeszcze nasza wielka pochwała skierowana
dla obsługi kelnerskiej za przyjazne nastawienie, cierpliwość, dyskrecję, czujność i
znajomość serwowanych dań. Dostrzegali nasze potrzeby zanim je artykułowaliśmy.
FINE DINING WEEK to kulinarny festiwal poświęcony kuchni przez wielkie "K". Serdecznie zapraszamy was do wzięcia udziału w tym wysmakowanym wydarzeniu. Przypominamy, że rezerwacji możecie dokonywać na stronie RESTAURANT WEEK
Gościliśmy w Restauracji ZaKładka – Food&Wine
ul. Kazimierza Brodzińskiego, Kraków
FINE DINING WEEK 2017
GDZIE: restauracje w Krakowie i Warszawie
CENA: 119zł / osoba
REZERWACJE: www.restaurantweek.pl
LISTA KRAKOWSKICH RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FINE DINING WEEK 2017:
* ALBERTINA, ul. Dominikańska 3
* BIAŁA RÓŻA, ul. Straszewskiego 16
* COPERNICUS, ul. Kanonicza 16
* CORSE- RESTAURACJA KORSYKAŃSKA, ul. Poselska 24
* ENOTEKA PERGAMIN, ul. Grodzka 39
* FILIPA 18, ul.Św. Filipa 18
* GARDEN RESTAURACJA, ul.Krowoderska 71
* HILTON GARDEN INN, ul. Marii Konopnickiej 33
* LCOCCEPT 13 BAR & RESTAURANT, ul. Rynek Główny 13 poziom -1
* POD NOSEM, ul. Kanonicza 22
* QUALITA, ul. ul. Wygrana 6
* RESTAURACJA THE OLIVE SHERATON GRAND KRAKOW; ul.Powiśle 7
* TWÓJ KUCHARZ, Ślusarska 3
* WIERZYNEK, Rynek Główny 15
* WŁOSKA, Sukiennicza 8 / Apartamenty Angel Wawel /
* ZAKŁADKA, ul. Józefińska 2 (wejście od ulicy Brodzińskiego)
Restauracje fine dining są czymś co na prawdę trafia w mój żołądek i oczy :D. Kocham jeść takie dania, próbować, delektować się ;). Ogólnie najbardziej lubię Filipa 18, którzy dodatkowo nawiązują do slow foodu ;)
OdpowiedzUsuń