pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą
Kasza gryczana nie bez powodu
uważana jest za najzdrowszą z kasz. Nie zakwasza organizmu. Jest bogata w
białko (zwłaszcza w aminokwasy lizyny i tryptofanu).
lizyna - jest odpowiedzialna za wchłanianie wapnia i ułatwia nam koncentrację; jej niedobór prowadzi do anemii
tryptofan - to naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania serotoniny (hormonu szczęścia) i melatoniny (odpowiadającej za dobry sen)
Kasza gryczana jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy (rutyny, pelargonidyny, kwercetyny) oraz witamin z grupy B 1 i PP i związków mineralnych: wapnia, żelaza, potasu, magnezu.
NIE ZAWIERA GLUTENU, jest polecana dla osób chorujących na celiakię.
Kasza ta dostarcza nam również dużo błonnika.
Zaleca się ją osobom cierpiących na choroby układu krążenia i nadciśnienie, niedokrwistość i anemię, dla osób chorych na cukrzycę, chorych na depresję, żyjących w ciągłym stresie, kobiet w ciąży i karmiących piersią. W medycynie ludowej uważana jest za pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie.
lizyna - jest odpowiedzialna za wchłanianie wapnia i ułatwia nam koncentrację; jej niedobór prowadzi do anemii
tryptofan - to naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania serotoniny (hormonu szczęścia) i melatoniny (odpowiadającej za dobry sen)
Kasza gryczana jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy (rutyny, pelargonidyny, kwercetyny) oraz witamin z grupy B 1 i PP i związków mineralnych: wapnia, żelaza, potasu, magnezu.
NIE ZAWIERA GLUTENU, jest polecana dla osób chorujących na celiakię.
Kasza ta dostarcza nam również dużo błonnika.
Zaleca się ją osobom cierpiących na choroby układu krążenia i nadciśnienie, niedokrwistość i anemię, dla osób chorych na cukrzycę, chorych na depresję, żyjących w ciągłym stresie, kobiet w ciąży i karmiących piersią. W medycynie ludowej uważana jest za pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie.
Kasza gryczana najczęściej jest podawana ugotowana na
sypko jako dodatek do sosów, ale my dziś zaproponujemy wam naszą ulubioną kaszę w innej formie. ZAPRASZAMY WAS NA
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BRYNDZĄ PODHALAŃSKĄ.
Bryndza w smaku jest słona, ostra, czasem lekko kwaśna. Jej smak zmienia się
wraz ze
zmianami roślinności na podhalańskich pastwiskach. Najdelikatniejszy
jest w
maju, a we wrześniu najintensywniejszy, „doprawiony” aromatem
tatrzańskich ziół. W połączeniu z kaszą gryczaną tworzy genialny, wyrazisty farsz do pierogów.
O bryndzy podhalańskiej możecie więcej przeczytać W TYM ARTYKULE w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].
Bryndza podhalańska jest dostępna od maja do końca września czyli w okresie dojenia owiec. W pozostałych miesiącach możecie zamiennie wykorzystać dostępną w sklepach przez cały rok mieszankę sera owczego i krowiego występującą pod handlową nazwą "bryndza sądecka".
PIEROGI Z KASZĄ
GRYCZANĄ I BRYNDZĄ
składniki na ciasto:
proporcja na 28 do 30 pierogów
* 400 g mąki
* 1 jajko
* 1 szklanka gorącej wody
* 1/2 łyżeczki soli wielickiej
* 1 łyżka roztopionego masła
przygotowanie ciasta na pierogi:
Do miski wsypujemy
mąkę, sól, wlewamy masło i gorącą wodę, dodajemy rozmącone jajko, mieszamy i
zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką bawełnianą i
odstawiamy na około 10 minut by „odpoczęło”.
nadzienie: * 1 szklanka kaszy gryczanej
* 200 g bryndzy podhalańskiej
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju
* sól wielicka i świeżo zmielony pieprz do smaku
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju
* sól wielicka i świeżo zmielony pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju do momentu aż się zeszkli. Kaszę gryczaną gotujemy na małym ogniu pod przykryciem na sypko w lekko osolonej wodzie (stosunek kaszy do wody – 1:2). Kaszę studzimy i mieszamy z bryndzą i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
lepienie pierogów:
Ciasto rozwałkowujemy partiami na podsypanej mąką
stolnicy. Wycinamy z niego szklanką krążki. Na każdy z nich nakładamy farsz i
dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, lekko
osoloną wodę, gotujemy 2 minuty od momentu aż wypłyną na wierzch; łyżką
cedzakową przekładamy je na talerz i podajemy polane roztopionym masłem. Pierogi
podajemy ze śmietaną, posypane solą i pieprzem do smaku. Pierożki można też
odsmażać na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
Nie ważne z czym ale piergi kocham ^^
OdpowiedzUsuńwspaniałe pierogi!
OdpowiedzUsuńCudne te wasze pierożki . Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńWitam :) Dziękuję za wspaniały przepis, na pewno go wypróbuję. Do tej pory pierogi jadłam tylko ruskie. Niedawno zaczęłam również używać więcej kaszy w kuchni, różnych odmian. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy z kaszą w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńdynamics ax
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRobię z kaszą i twarogiem ale z bryndzą muszą być przepyszne na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale.