TRYB JASNY/CIEMNY

pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą

bryndza, pierogi z bryndza, małopolskie produkty regionalne, przepisy z bryndza, zycie od kuchni



Kasza gryczana nie bez powodu uważana jest za najzdrowszą z kasz. Nie zakwasza organizmu. Jest bogata w białko (zwłaszcza w aminokwasy lizyny i tryptofanu).
lizyna - jest odpowiedzialna za wchłanianie wapnia i ułatwia nam koncentrację; jej niedobór prowadzi do anemii
tryptofan - to naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania serotoniny (hormonu szczęścia) i melatoniny  (odpowiadającej za dobry sen)
Kasza gryczana jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy (rutyny, pelargonidyny, kwercetyny) oraz witamin z grupy B 1 i PP  i związków mineralnych: wapnia, żelaza, potasu, magnezu.
NIE ZAWIERA GLUTENU, jest polecana dla osób chorujących na celiakię.
Kasza ta dostarcza nam również dużo błonnika.
Zaleca się ją osobom cierpiących na choroby układu krążenia i nadciśnienie, niedokrwistość i anemię, dla osób chorych na cukrzycę, chorych na depresję, żyjących w ciągłym stresie, kobiet w ciąży i karmiących piersią. W medycynie ludowej uważana jest za pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. 
bryndza, przepisy z bryndza, zycie od kuchni, kasza gryczanaKasza gryczana najczęściej jest podawana ugotowana na sypko jako dodatek do sosów, ale my dziś zaproponujemy wam naszą ulubioną kaszę w innej formie. ZAPRASZAMY WAS NA PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BRYNDZĄ PODHALAŃSKĄ.
Bryndza w smaku jest słona, ostra, czasem lekko kwaśna.  Jej smak zmienia się wraz ze zmianami roślinności na podhalańskich pastwiskach. Najdelikatniejszy jest w maju, a we wrześniu najintensywniejszy, „doprawiony” aromatem tatrzańskich ziół. W połączeniu z kaszą gryczaną tworzy genialny, wyrazisty farsz do pierogów.
 

O bryndzy podhalańskiej możecie więcej przeczytać W TYM ARTYKULE w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].
 
bryndza podhalanska, bryndza, malopolskie przepisy kulinarne, malopolska kuchnia, malopolskie produkty regionalne, zycieod kuchni
Bryndza podhalańska jest dostępna od maja do końca września czyli w okresie dojenia owiec.  W pozostałych miesiącach możecie zamiennie wykorzystać dostępną w sklepach przez cały rok mieszankę sera owczego i krowiego występującą pod handlową nazwą "bryndza sądecka".

 
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BRYNDZĄ  
składniki na ciasto:
proporcja na 28 do 30 pierogów
* 400 g mąki
* 1 jajko
* 1 szklanka gorącej wody
* 1/2 łyżeczki soli wielickiej
* 1 łyżka roztopionego masła
przygotowanie ciasta na pierogi:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy masło i gorącą wodę, dodajemy rozmącone jajko, mieszamy i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką bawełnianą i odstawiamy na około 10 minut by „odpoczęło”.
nadzienie: 
* 1 szklanka kaszy gryczanej
* 200 g bryndzy podhalańskiej
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju
* sól wielicka i świeżo zmielony pieprz do smaku

przygotowanie farszu: 
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju do momentu aż się zeszkli. Kaszę gryczaną gotujemy na małym ogniu pod przykryciem na sypko w lekko osolonej wodzie (stosunek kaszy do wody – 1:2). Kaszę studzimy i mieszamy z bryndzą i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. 
lepienie pierogów:
Ciasto rozwałkowujemy partiami na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy z niego szklanką krążki. Na każdy z nich nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy 2 minuty od momentu aż wypłyną na wierzch; łyżką cedzakową przekładamy je na talerz i podajemy polane roztopionym masłem. Pierogi podajemy ze śmietaną, posypane solą i pieprzem do smaku. Pierożki można też odsmażać na rozgrzanej patelni z tłuszczem.


Komentarze

  1. Nie ważne z czym ale piergi kocham ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te wasze pierożki . Uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) Dziękuję za wspaniały przepis, na pewno go wypróbuję. Do tej pory pierogi jadłam tylko ruskie. Niedawno zaczęłam również używać więcej kaszy w kuchni, różnych odmian. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy z kaszą w roli głównej :)
    dynamics ax

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię z kaszą i twarogiem ale z bryndzą muszą być przepyszne na pewno wypróbuję.
    Wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI