TRYB JASNY/CIEMNY

RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW

razowe bulki, bulki do burgerow, jak upiec bulki do burgerow, burgery, burgery domowe, zycie od kuchni
 
RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW
Odmieniliśmy nieco klasyczne, pszenne, maślane buły do burgerów. Nasze domowe burgery nie mają nic wspólnego z kiepskiej jakości, niezdrowym fast foodem. Do ich przygotowania wykorzystujemy najwyższej jakości mięso, zdrowe tłuszcze oraz mnóstwo świeżych, różnorodnych, bogatych w witaminy i mikroelementy warzyw, kiełków i nasion tworząc pełnowartościowe, zdrowe dania.


domowe burgery, burgery, bulki razowe, zycie od kuchni
Przepisy na takie zdrowe burgery będziemy prezentować wam w najbliższym czasie na blogu, a dziś pokażemy wam jak upiec RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW.
Warto dokonywać takich drobnych zmian w sposobie odżywiania zamieniając pieczywo z białej, pszennej mąki na pieczywo razowe lub pełnoziarniste. Warto również kształtować takie zdrowe nawyki żywieniowe u swoich dzieci. Zapewniamy was że pochłaniają ze smakiem takie odmienione burgery. Przetestowaliśmy to wielokrotnie na naszych dzieciakach i ich przyjaciołach :)


razowe bulki, bulki do burgerow, domowe bulki, bulki razowe, skladniki na bulki razowe, jak upiec bulki razowe, zycie od kuchni

RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW


składniki:

(proporcje na 4 wielkie bułki o średnicy 13 cm lub 6 mniejszych bułek o średnicy 10cm)

* 500 g mąki pszennej

* 5 łyżek otrębów pszennych 
* 250 ml mleka 
* 50 ml wody
* 2 czubate łyżki masła (50 g)
* 1,5 łyżki cukru
* 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant - 1 opakowanie)
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 1 żółtko


dodatkowo:

* 1 jajko
* 3 łyżki ziaren białego sezamu


wykonanie:

* Podgrzewamy mleko i wodę - mają mieć letnią temperaturę. 
* Z przygotowanego wcześniej 0,5 kg mąki odsypujemy 4 łyżki mąki - będziemy później wykorzystywać ją w razie potrzeby do podsypywania blatu lub oprószenia dłoni podczas wyrabiania ciasta i formowania bułek.

zaczyn do ciasta, bulki drozdzowe, bulki razowe, domowe burgery, bulki do burgerow, zycie od kuchni

* Przygotowujemy zaczyn: 

Drożdże przekładamy do szklanki i rozdrabniamy je łyżeczka; dodajemy do nich 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki letniego mleka. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować i zaczyn podwoi swoją objętość.


* Ciasto:

Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, otręby pszenne, dodajemy zaczyn drożdżowy i przez chwilę mieszamy całość mikserem na wolnych obrotach. Dolewamy mleko, wodę, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło oraz rozmącone jajko i żółtko, dosypujemy sól i całość mieszamy mikserem przez około 3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. (Można tę czynność wykonywać ręcznie bez użycia miksera).

Ciasto wykładamy na blat kuchenny oprószony mąką  i wyrabiamy ciasto dłońmi przez kolejne 5 minut. Ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych dłoni; pięknie dzięki niemu wyrasta. 

Gotowe ciasto przekładamy do ogrzanej miski, zwilżamy z wierzchu kilkoma kroplami oliwy, przykrywamy bawełnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Ma podwoić swoja objętość. 
bulki do burgerow, ciasto drozdzowe, jak upiec bulki, zycie od kuchni

wyrastanie ciasta, bulki drozdzowe, bulki do burgerow, zycie od kuchni
Na zdjęciach widzicie jak przebiega proces wyrastania ciasta na bułki razowe do burgerów .
 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat kuchenny i dzielimy na 4 lub 6 równych części.  Szybko formujemy z nich bułeczki i układamy je z zachowaniem odstępów na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki lekko spłaszczamy dłonią, smarujemy kilkoma kroplami oliwy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut.

bulki, bulki do burgerow, razowe bulki, wyrastanie ciasta, jak upiec bulki, zycie od kuchni
bulki razowe, bulki do burgerow, bulki z sezamem, jak upiec bulki do burgerow, życie od kuchni
Na zdjęciach widzicie jak przebiega proces wyrastania bułek.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i obsypujemy ziarnami sezamu.

bułki do burgerow, bulki razowe, bulki z sezamem, jak upiec bulki do burgerow, zycie od kuchni

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. 

Duże 4 bułki pieczemy przez 20 minut, a mniejsze 15 minut aż uzyskają piękny, złoty kolor.

bulki do burgerow, zycie od kuchni

OD TERAZ ZNAJDZIECIE NAS RÓWNIEŻ NA YOUTUBE :)



A może wolicie klasyczne, pszenne, maślane buły do  burgerów? Przepis znajdziecie NA TEJ STRONIE

bulki do burgerow

 

Komentarze

  1. Te bułki wyglądają super! :) 100 razy lepsze od kupnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super fajny przepis, czegoś takiego szukałam! No i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Szkoda tylko, ze nie ma wersji d druku :/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI