RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW
RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW
Odmieniliśmy nieco klasyczne, pszenne, maślane buły do burgerów. Nasze domowe burgery nie mają nic wspólnego z kiepskiej jakości, niezdrowym fast foodem. Do ich przygotowania wykorzystujemy najwyższej jakości mięso, zdrowe tłuszcze oraz mnóstwo świeżych, różnorodnych, bogatych w witaminy i mikroelementy warzyw, kiełków i nasion tworząc pełnowartościowe, zdrowe dania.
Przepisy na takie zdrowe burgery będziemy prezentować wam w najbliższym czasie na blogu, a dziś pokażemy wam jak upiec RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW.
Warto dokonywać takich drobnych zmian w sposobie odżywiania zamieniając pieczywo z białej, pszennej mąki na pieczywo razowe lub pełnoziarniste. Warto również kształtować takie zdrowe nawyki żywieniowe u swoich dzieci. Zapewniamy was że pochłaniają ze smakiem takie odmienione burgery. Przetestowaliśmy to wielokrotnie na naszych dzieciakach i ich przyjaciołach :)
RAZOWE BUŁKI DO BURGERÓW
składniki:
(proporcje na 4 wielkie bułki o średnicy 13 cm lub 6 mniejszych bułek o średnicy 10cm)
* 500 g mąki pszennej
(proporcje na 4 wielkie bułki o średnicy 13 cm lub 6 mniejszych bułek o średnicy 10cm)
* 500 g mąki pszennej
* 5 łyżek otrębów pszennych
* 250 ml mleka
* 50 ml wody
* 2 czubate łyżki masła (50 g)
* 1,5 łyżki cukru
* 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant - 1 opakowanie)
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 1 żółtko
dodatkowo:
* 1 jajko
* 3 łyżki ziaren białego sezamu
* 250 ml mleka
* 50 ml wody
* 2 czubate łyżki masła (50 g)
* 1,5 łyżki cukru
* 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant - 1 opakowanie)
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 1 żółtko
dodatkowo:
* 1 jajko
* 3 łyżki ziaren białego sezamu
wykonanie:
* Podgrzewamy mleko i wodę - mają mieć letnią
temperaturę.
* Z przygotowanego wcześniej 0,5 kg mąki
odsypujemy 4 łyżki mąki - będziemy później wykorzystywać ją w razie potrzeby do
podsypywania blatu lub oprószenia dłoni podczas wyrabiania ciasta i formowania
bułek.
Drożdże
przekładamy do szklanki i rozdrabniamy je łyżeczka; dodajemy do nich
1,5 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki letniego mleka. Całość dokładnie
mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy w ciepłe
miejsce na około 10 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować i zaczyn
podwoi swoją objętość.
* Ciasto:
Do
misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, otręby pszenne, dodajemy zaczyn drożdżowy i
przez chwilę mieszamy całość mikserem na wolnych obrotach. Dolewamy
mleko, wodę, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło oraz rozmącone jajko i żółtko, dosypujemy sól i całość
mieszamy mikserem przez około 3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta.
(Można tę czynność wykonywać ręcznie bez użycia miksera).
Ciasto
wykładamy na blat kuchenny oprószony mąką i wyrabiamy ciasto dłońmi
przez kolejne 5 minut. Ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych dłoni;
pięknie dzięki niemu wyrasta.
Gotowe
ciasto przekładamy do ogrzanej miski, zwilżamy z wierzchu kilkoma
kroplami oliwy, przykrywamy bawełnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe
miejsce na około 45 minut. Ma podwoić swoja objętość.
Na zdjęciach
widzicie jak przebiega proces wyrastania ciasta na bułki razowe do burgerów .
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na blat kuchenny i dzielimy na 4 lub 6 równych
części. Szybko formujemy z nich bułeczki i układamy je z zachowaniem
odstępów na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki
lekko spłaszczamy dłonią, smarujemy kilkoma kroplami oliwy, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 45
minut.
Na zdjęciach widzicie jak przebiega proces wyrastania bułek.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i obsypujemy ziarnami sezamu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Duże 4 bułki pieczemy przez 20 minut, a mniejsze 15 minut aż uzyskają piękny, złoty kolor.
OD TERAZ ZNAJDZIECIE NAS RÓWNIEŻ NA YOUTUBE :)
Te bułki wyglądają super! :) 100 razy lepsze od kupnych :)
OdpowiedzUsuńSuper fajny przepis, czegoś takiego szukałam! No i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Szkoda tylko, ze nie ma wersji d druku :/
OdpowiedzUsuń