TRYB JASNY/CIEMNY

ROLADA SZPINAKOWA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

pstrag ojcowski, rolada szpinakowa, malopolska do zdjedzenia, malopolska kuchni
ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

Przepis na roladę szpinakową już pojawiał się na naszym blogu, ale był to przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem. DZIŚ BĘDZIE PO MAŁOPOLSKU! Różnorodność i wysoka jakość małopolskich produktów regionalnych oraz ich walory smakowe i odżywcze pozwalają przygotować fantastyczne dania na każdą okazję i są dla nas źródłem niezliczonych inspiracji kulinarnych. Rolada szpinakowa w wersji z Pstrągiem Ojcowskim nie ma sobie równych.

pstrag ojcowski, wedzony pstrag ojcowski, rolada szpinakowa, malopolska do zjedzenia, produkty regionalne, malopolska kuchnia, zycie od kuchni
pstragi potokowe, pstrag ojcowski, pstragi wedzone, malopolska do zjedzenia, produkty regionalne, zycie od kuchniDo przygotowania rolady wykorzystamy najlepsze wędzone ryby z naszego regionu czyli Pstrągi Ojcowskie wędzone naturalnie na drewnie bukowym zgodnie z tradycją. Pochodzą z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego. Jędrne, soczyste, delikatne mięso zawdzięczają hodowli w krystalicznie czystej wodzie i minimum dwuletniemu systemowi chowu w przepływowych stawach.

pstrag ojcowski, pstrag wedzony, pstrag potokowy, malopolskie produkty regionalne, produkty regionalne, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni
O PSTRĄGU OJCOWSKIM będziecie mogli już wkrótce przeczytać więcej w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].

malopolskie produkty regionalne, produkty regionalne, pstrag ojcowski, rolada szpinakowa, malopolska kuchnia, malopolskie produkty, pstrag wedzony, wedzony pstrag ojcowski, zycie od kuchni





pstrag ojcowski, malopolskie produkty regionalne, rolada szpinakowa, życie od kuchni


ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

składniki:

ROLADA SZPINAKOWA:

* 750 g szpinaku mrożonego w liściach
* 5 dużych jajek 
* 2 łyżki masła
* 2 ząbki czosnku
* sól wielicka i czarny pieprz
* 2 łyżki oleju

NADZIENIE :

* 450 g kremowego serka śmietankowego 
* sól wielicka
* 1 łyżeczka chrzanu
* 1 pstrąg ojcowski wędzony
* 1/3 papryki żółtej
* 1/3 papryki czerwonej

WYKONANIE:
Zamrożony szpinak przekładamy do garnka. Podgrzewamy go na małym ogniu. Czekamy aż się rozmrozi i odparuje z niego woda co trwa około 10 minut. Dodajemy masło i zmiażdżony w wyciskarce czosnek. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy dokładnie. Szpinak musi być pikantny, w przeciwnym wypadku gotowa rolada wyda się wam mdła w smaku ! Szpinak studzimy.

Blachę do pieczenia o wymiarach  25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. 

Oddzielamy białka jaj od żółtek. Żółtka dodajemy do szpinaku; mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę; łączymy je ze szpinakową masą. Całość przelewamy na blachę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. To jest ta chwila, w której macie wrażenie, że to się udać nie może, ale zapewniamy was - uda się na pewno ! :) Pieczemy 12-13 minut. Upieczoną roladę wyjmujemy gorącą z pieca i przykrywamy drugim arkuszem lekko natłuszczonego papieru do pieczenia. Całość przykrywamy tacką i delikatnie odwracamy "do góry dnem". Gdy lekko przestygnie - delikatnie ściągamy z rolady papier na którym się piekła. Rolada jest elastyczna, łatwo się zwija, nie pęka.

NADZIENIE:

Papryki drobno kroimy w kostkę, mieszamy z serkiem; doprawiamy chrzanem i solą. 

Filetujemy wędzonego Pstrąga Ojcowskiego: odcinamy rybie głowę i ogon; obieramy ją ze skóry (skóra odchodzi bez trudu od mięsa), następnie delikatnie podważając nożem mięso ryby oddzielany je od szkieletu (mięso odchodzi praktycznie samo).

Na roladzie szpinakowej rozsmarowujemy farsz z sera. Wzdłuż  dłuższego boku układamy paski z mięsa pstrąga. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego jej boku. Robimy to powoli, starannie dociskając lekko i z wyczuciem. Zwiniętą roladę mocno owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny (lub na całą noc). Gotową roladę odwijamy z folii i kroimy na 1,5 cm plastry.


rolada szpinakowa, zycie od kuchni

Nasz przepis na ROLADĘ SZPINAKOWĄ Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA.

malopolska do zjedzenia, pstrag ojcowski, zycie od kuchni

Komentarze

  1. wygląda wspaniale! aż ma się ochotę sięgnąć po kawałek :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI