ROLADA SZPINAKOWA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM
OJCOWSKIM
Przepis na roladę szpinakową już pojawiał się na naszym blogu, ale był to przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem. DZIŚ BĘDZIE PO MAŁOPOLSKU! Różnorodność i wysoka jakość małopolskich produktów regionalnych oraz ich walory smakowe i odżywcze pozwalają przygotować fantastyczne dania na każdą okazję i są dla nas źródłem niezliczonych inspiracji kulinarnych. Rolada szpinakowa w wersji z Pstrągiem Ojcowskim nie ma sobie równych.
Do przygotowania rolady wykorzystamy najlepsze wędzone ryby z naszego regionu czyli Pstrągi Ojcowskie wędzone naturalnie na drewnie bukowym zgodnie z tradycją. Pochodzą z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego. Jędrne, soczyste, delikatne mięso zawdzięczają hodowli w krystalicznie czystej wodzie i minimum dwuletniemu systemowi chowu w przepływowych stawach.
O PSTRĄGU OJCOWSKIM będziecie mogli już wkrótce przeczytać więcej w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].
ROLADA SZPINAKOWA:
* 750 g szpinaku mrożonego w liściach
* 5 dużych jajek
* 2 łyżki masła
* 2 ząbki czosnku
* sól wielicka i czarny pieprz
* 2 łyżki oleju
NADZIENIE :
* 450 g kremowego serka śmietankowego
* sól wielicka
* 1 łyżeczka chrzanu
* 1 pstrąg ojcowski wędzony
* 1/3 papryki żółtej
* 1/3 papryki czerwonej
WYKONANIE:
Zamrożony szpinak przekładamy do garnka.
Podgrzewamy go na małym ogniu. Czekamy aż się rozmrozi i odparuje z niego woda
co trwa około 10 minut. Dodajemy masło i zmiażdżony w wyciskarce czosnek.
Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy dokładnie. Szpinak
musi być pikantny, w przeciwnym wypadku gotowa rolada wyda się wam mdła w smaku
! Szpinak studzimy.
Blachę do pieczenia o wymiarach 25x40 cm
wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Żółtka
dodajemy do szpinaku; mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę; łączymy je ze
szpinakową masą. Całość przelewamy na blachę, wyrównujemy i wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 220°C. To jest ta chwila, w której macie wrażenie, że
to się udać nie może, ale zapewniamy was - uda się na pewno ! :) Pieczemy
12-13 minut. Upieczoną roladę wyjmujemy gorącą z pieca i przykrywamy
drugim arkuszem lekko natłuszczonego papieru do pieczenia. Całość przykrywamy
tacką i delikatnie odwracamy "do góry dnem". Gdy lekko przestygnie -
delikatnie ściągamy z rolady papier na którym się piekła. Rolada jest
elastyczna, łatwo się zwija, nie pęka.
NADZIENIE:
Papryki drobno kroimy w kostkę, mieszamy z serkiem; doprawiamy chrzanem i solą.
Filetujemy wędzonego Pstrąga Ojcowskiego:
odcinamy rybie głowę i ogon; obieramy ją ze skóry (skóra odchodzi bez trudu od mięsa), następnie delikatnie podważając nożem mięso ryby oddzielany je od szkieletu (mięso odchodzi praktycznie samo).
Na roladzie szpinakowej rozsmarowujemy farsz z sera.
Wzdłuż dłuższego boku układamy paski z mięsa pstrąga. Roladę zwijamy wzdłuż
dłuższego jej boku. Robimy to powoli, starannie dociskając lekko i z wyczuciem. Zwiniętą roladę mocno owijamy folią spożywczą i
chowamy do lodówki na minimum 3 godziny (lub na całą noc). Gotową roladę odwijamy z folii i
kroimy na 1,5 cm plastry.
Nasz przepis na ROLADĘ SZPINAKOWĄ Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA.
wygląda wspaniale! aż ma się ochotę sięgnąć po kawałek :D
OdpowiedzUsuń