TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA NA WALENTYNKI - OD SERCA DLA SERCA

walentynki, salatka, peczak, zdrowe serce





DZIŚ PRZEPIS OD SERCA DLA SERCA. 
Czyli sałatka na walentynki :)
Dla zdrowego serca tych, których kochacie. Zadbajcie o to by biły zdrowym rytmem dla was jak najdłużej.




Sałatka ta jest pełną składników chroniących przed chorobami nasze serce i układ krążenia.  


KASZA PĘCZAK JĘCZMIENNY
Kasza pęczak to całe, obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. W przemyśle jest traktowany głównie jako półprodukt, z którego wyrabia się kaszę jęczmienną perłową lub łamaną. Jako najmniej przetworzone ziarno jęczmienia zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych.
Pęczak, podobnie jak inne produkty jęczmienne zawiera witaminę PP / niacynę /, która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi i rozszerza naczynia krwionośne.
Według tradycyjnej chińskiej medycyny jęczmień ma działanie chłodzące. Oznacza to, że jest zalecany dla wszystkich, którzy mają nadciśnienie tętnicze.

AWOKADO
Owoc awokado ma dobroczynny wpływ na pracę naszego serca. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe niezwykle istotne w profilaktyce chorób układu krążenia. Awokado zalecane jest osobom chorym na nadciśnienie i miażdżycę.  Zawiera beta-sitosterol, który obniża poziom LDL we krwi (tzw. „złego cholesterolu”) i obniża poziom triglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”).
Dzięki połączeniu witaminy B6 oraz kwasu foliowego i jednocześnie sporej ilości kwasów omega-3 w jednym owocu (ok. 160mg kwasu linolowego), awokado zmniejsza poziom homocysteiny we krwi, co jest równoznaczne z obniżeniem ryzyka większości chorób sercowo-naczyniowych.
Dostarcza kwas foliowy. Badania pokazują, że ludzie, którzy mają dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru - niż ci, którzy spożywają go niewiele. Spożywanie owocu awokado skutecznie obniża ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego (podwyższone ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi i niskie stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, nadmiar tkanki tłuszczowej)

PESTKI Z DYNI
Pestki dyni składają się w 30-40% z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu i obniżających poziom „złego” cholesterolu (LDL), a co za tym idzie – zapobiegają miażdżycy.

ORZECHY WŁOSKIE 
Orzechy  włoskie w porównaniu z innymi orzechami zawierają znacznie większe ilości kwasów tłuszczowych omega 3. Orzechy są źródłem steroli roślinnych, oraz jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają we krwi poziom złego cholesterolu (LDL). Chronią nasze serce i układ krążenia.


OLEJ  LNIANY 
Olej lniany jest tłuszczem o unikatowych i niezwykłych właściwościach. Zawiera do 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego są tak ważne dla organizmu gdyż powstają z nich prostaglandyny (substancje o charakterze hormonów tkankowych) regulujące pracę układu krążenia, systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Między
innymi obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi – zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca. Niezwykłość oleju lnianego polega jednak na tym że zawiera on rekordową ilość niezwykle cennych dla zdrowia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (powyżej 50%) w dodatku występują one w  doskonałej proporcji w stosunku do niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-6 , które również występują w oleju lnianym.
Spożywanie oleju lnianego może obniżyć poziom cholesterolu tym samym redukując ryzyko chorób serca i układu krążenia. Olej lniany może również chronić przed dusznicą (ból w klatce piersiowej) i nadciśnieniem.

NATKA PIETRUSZKI
Zarówno korzeń jak i natka pietruszki mają działanie moczopędne, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Są zatem zalecane u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.

MIÓD GRYCZANY 
Szczególnie cenione jest korzystne oddziaływanie miodu gryczanego w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Podstawowym elementem warunkującym ten wpływ są cukry proste, łatwo wchłaniane do krwiobiegu i w krótkim czasie odżywiające mięsień sercowy. Zawarte w miodzie gryczanym związki flawanoidowe / w tym pochodne rutyny /mają korzystne działanie na mięsień sercowy. Między innymi regulują przepuszczalność ścian naczyń włosowatych oraz polepszają ich elastyczność i wytrzymałość. W wyniku tego zmniejszają ryzyko zmian miażdżycowych

CZERWONA PAPRYKA 
Kolor jedzenia ma znaczenie. Czerwone warzywa zawierają likopen - jest to organiczny związek chemiczny będący doskonałym przeciwutleniaczem. Zwiększone spożycie likopenu zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia i choroby niedokrwiennej serca; obniża on poziom "złego" cholesterolu. Czerwone warzywa zawierają również antycyjany- wzmacniające naczynia włosowate. Mają one korzystne działanie w chorobach naczyniowych.


SAŁATKA Z PĘCZAKU

składniki :

* 1,5 szklanki ugotowanego na sypko pęczaku
* 1 małe awokado lub pół dużego owocu 

* 200 g dyni
* 1/2 szklanki pestek z dyni
* garść włoskich orzechów
* 1 czerwona papryka
* 1 czerwona cebula
* 1/2 pęczka zielonej cebulki
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* 100 g oscypka lub
serka gazdowskiego (gołki)

SOS DO SAŁATKI 

składniki :

* 1/4 szklanki oleju lnianego
* 1 łyżka miodu gryczanego
* 1 łyżka octu balsamicznego
* sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

WYKONANIE :
* Przed ugotowaniem pęczak należy bardzo dokładnie wypłukać. Gotujemy go "na sypko" stosując proporcję wody do pęczaku 3 :1 (jedną szklankę pęczaku zalewamy 3 szklankami wody). Do gotowania dodajemy trochę soli - pamiętajmy jednak o tym, aby jej nie nadużywać. Kaszę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu odparowania wody. 
* Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie musimy do niej zaglądać i sprawdzać stopień jej miękkości (różne gatunki dyni różnią się od siebie twardością miąższu). Po upieczeniu dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Warto jest upiec dynię tak "przy okazji" używania piekarnika do innych celów (np. w trakcie pieczenia mięsa na obiad). Planowanie w kuchni ma znaczenie :)
* Paprykę kroimy w drobną kostkę, a czerwoną cebulę w cienkie półkrążki
* Zieloną cebulkę i natkę pietruszki drobno siekamy
* Pestki dyni i orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez około 3-4 minuty. Gdy wystygną siekamy je na desce niezbyt drobno.
* Oscypek lub gołkę kroimy w kostkę
* Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Tę czynność wykonujemy jako ostatnią tuż przed dodaniem sosu do sałatki (awokado pozostawione bez kontaktu z pestką szybko ciemnieje)

SOS : 
Wszystkie składniki sosu wlewamy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy (możemy to robić również np w zamkniętym słoiku energicznie nim potrząsając)

* W salaterce łączymy wszystkie składniki sałatki, dodajemy sos i delikatnie mieszamy.

NA  ZDROWIE !

Komentarze

  1. Świetny blog, piękne zdjęcia i super pomysły na przepisy. Niestety już po Walentynkach, ale skuszę się może, aby wykonać te pyszności w domku bez okazji. Tymczasem zapraszam do mnie na małą porcję historii życiowych ;) https://strangergirlbloog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI