TRYB JASNY/CIEMNY

BABKA MAJONEZOWA

babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy na wielkanoc, majonez, zycie od kuchni, dekorowanie babki wielkanocnej
BABKA MAJONEZOWA to kolejna nasza propozycja na babę wielkanocną. Przepis jest bardzo prosty. Jego wykonanie nie sprawi wam trudności nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. 

Babka ta jest pieczona na bazie majonezu. Tak, dobrze przeczytaliście :) Brzmi to trochę dziwnie, to fakt. Zapewniamy was jednak, że jest to bardzo udany eksperyment kulinarny :)

babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy z jajem, przepisy wielkanocne, najlepsza babka, zycie od kuchni

Dzięki majonezowi ciasto jest wilgotne. Jest jednocześnie znacząco lżejsze niż klasyczna wielkanocna babka piaskowa, do której dodaje się 200 g masła. W smaku jest pyszne. (Nie obawiajcie się, majonez jest absolutnie niewyczuwalny.)  To coś na pograniczu ciasta piaskowego i biszkoptowego. 


 
BABKA MAJONEZOWA to kolejna nasza propozycja w wielkanocnym cyklu "PRZEPISY Z JAJEM". Wszystkie znajdziecie NA TEJ STRONIE

babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy z jajem,skladniki na babkę, przepisy wielkanocne, najlepsza babka, zycie od kuchni
 
BABKA MAJONEZOWA

proporcje: forma na babkę z kominem o pojemności 2 litry i średnicy w najszerszym punkcie 25 cm

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

składniki:

* 6 jajek
* 3/4 szklanki szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki majonezu
* laska wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżka soku z cytryny
* 100 g rodzynek
* masło do wysmarowania formy na babę

lukier cytrynowy

* pół szklanki cukru pudru
* soku z cytryny

do dekoracji:

* skórka otarta z cytryny


babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy z jajem, jak zrobic babke, przepisy wielkanocne, najlepsza babka, zycie od kuchni


wykonanie: 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC

Formę na babę dokładnie smarujemy masłem.

Rodzynki przelewamy wrzątkiem i pozostawiamy na sitku by odciekły i ostygły.
 
Białka jaj oddzielamy od żółtek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. 

Dosypujemy porcjami cukier do ubitych białek; miksujemy przez chwilę aż piana będzie lśniąca. 

babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy z jajem, przepisy wielkanocne, jak zrobic babke, najlepsza babka, zycie od kuchni 
Dodajemy po jednym żółtku nadal miksując.

Dolewamy sok z cytryny.
 
Do ciasta dodajemy miąższ z wanilii (lub cukier z wanilią) oraz majonez i miksujemy całość na jednolity krem.

babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy z jajem, przepisy wielkanocne, najlepsza babka, zycie od kuchni

Stopniowo dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.  Całość delikatnie mieszamy mikserem do połączenia się składników.

Dodajemy przygotowane wcześniej rodzynki i łączymy je z ciastem.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i wkładamy do nagrzanego do 180 ºC piekarnika. Pieczemy 45 minut. Przed wyjęciem ciasta z pieca robimy "test suchego patyczka". 

Po wystudzeniu wyjmujemy babkę z formy do pieczenia.


LUKIER CYTRYNOWY
Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok z cytryny. Całość energicznie ucieramy, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości lukru (ma być gęsty, ale nadal lejący). Ostudzone ciasto polewamy lukrem i dekorujemy skórką otartą z cytryny.

babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy z jajem, przepisy wielkanocne, najlepsza babka, zycie od kuchni
babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy z jajem, przepisy wielkanocne, najlepsza babka, zycie od kuchni
 
ZOBACZCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA BABY WIELKANOCNE:

BABKA PIASKOWA

babka piaskowa, babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy z jajem, przepisy wielkanocne, najlepsza babka, zycie od kuchni

BABKA ORZECHOWO-MIGDAŁOWA

babka orzechowo-migdalowa, babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy z jajem, przepisy wielkanocne, najlepsza babka, zycie od kuchni
BABKA MARMURKOWA - przepis w najbliższych dniach ukaże się na blogu 
 
babka marmurkowa, babka z czekoladą, babka wielkano, babka, przepisy na wielkanoc, najlepsza babka wielkanocna, życie od kuchni


Komentarze

  1. Jeśli zrobię babkę w keksowce czy zmieni się czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli zrobię babkę w keksowce czy zmieni się czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale zawsze odradzam zrobienie testu "suchego patyczzka"

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI