BABKA MAJONEZOWA
BABKA MAJONEZOWA to kolejna nasza propozycja na babę wielkanocną. Przepis jest bardzo prosty. Jego wykonanie nie sprawi wam trudności nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu ciast.
Babka ta jest pieczona na bazie majonezu. Tak, dobrze przeczytaliście :) Brzmi to trochę dziwnie, to fakt. Zapewniamy was jednak, że jest to bardzo udany eksperyment kulinarny :)
Dzięki majonezowi ciasto jest wilgotne. Jest jednocześnie znacząco lżejsze niż klasyczna wielkanocna babka piaskowa, do której dodaje się 200 g masła. W smaku jest pyszne. (Nie obawiajcie się, majonez jest absolutnie niewyczuwalny.) To coś na pograniczu ciasta piaskowego i biszkoptowego.
BABKA MAJONEZOWA to kolejna nasza propozycja w wielkanocnym cyklu "PRZEPISY Z JAJEM". Wszystkie znajdziecie NA TEJ STRONIE
BABKA MAJONEZOWA
proporcje: forma na babkę z kominem o pojemności 2 litry i średnicy w najszerszym punkcie 25 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
składniki:
* 6 jajek
* 3/4 szklanki szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki majonezu
* laska wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżka soku z cytryny
* 100 g rodzynek
* masło do wysmarowania formy na babę
lukier cytrynowy
* pół szklanki cukru pudru
* soku z cytryny
do dekoracji:
* skórka otarta z cytryny
wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC
Formę na babę dokładnie smarujemy masłem.
Rodzynki przelewamy wrzątkiem i pozostawiamy na sitku by odciekły i ostygły.
Białka jaj oddzielamy od żółtek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę.
Dosypujemy porcjami cukier do ubitych białek; miksujemy przez chwilę aż piana będzie lśniąca.
Dodajemy po jednym żółtku nadal miksując.
Dolewamy sok z cytryny.
Do ciasta dodajemy miąższ z wanilii (lub cukier z wanilią) oraz majonez i miksujemy całość na jednolity krem.
Stopniowo dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy mikserem do połączenia się składników.
Dodajemy przygotowane wcześniej rodzynki i łączymy je z ciastem.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i wkładamy do nagrzanego do 180 ºC piekarnika. Pieczemy 45 minut. Przed wyjęciem ciasta z pieca robimy "test suchego patyczka".
Po wystudzeniu wyjmujemy babkę z formy do pieczenia.
LUKIER CYTRYNOWY
Do
cukru pudru dolewamy stopniowo sok z cytryny. Całość energicznie
ucieramy, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości lukru (ma być gęsty, ale nadal lejący). Ostudzone ciasto
polewamy lukrem i dekorujemy skórką otartą z cytryny.
ZOBACZCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA BABY WIELKANOCNE:
BABKA PIASKOWA
BABKA ORZECHOWO-MIGDAŁOWA
BABKA MARMURKOWA - przepis w najbliższych dniach ukaże się na blogu
Jeśli zrobię babkę w keksowce czy zmieni się czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńJeśli zrobię babkę w keksowce czy zmieni się czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie, ale zawsze odradzam zrobienie testu "suchego patyczzka"
Usuń