TRYB JASNY/CIEMNY

BABKA PIASKOWA

babka, babka wielkanocna, wielkanoc, przepisy na wielkanoc, przepisy wielkanocne, przepisy z jajem, jak upiec babke, zycie od kuchni

Wielkanoc coraz bliżej więc startujemy na blogu z nowym cyklem pt. PRZEPISY Z JAJEM 

wielkanoc, ozdoby wielkanocne, rzeżucha,  jajo, zycie od kuchni, przepisy z jajem
Dziś absolutny klasyk wielkanocnych wypieków czyli BABKA PIASKOWA. Bez tej babki na stole wielkanocnym trudno nam sobie wyobrazić święta.  Jest absolutnie cudowna; miękka, aromatyczna, sypka i bardzo łatwa w wykonaniu.

  
wielkanoc, przepisy z jajem, przepisy wielkanocne, ozdoby wielkanocne, babka wielkanocna, zycie od kuchi

JAJO ZAPRASZA WAS NA BABKĘ PIASKOWĄ

składniki:

forma na babkę o średnicy w najszerszym punkcie 25 cm; pojemność formy - 2 litry

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

* 330 g cukru
* 200 g masła
* 1 laska wanilii
* 250 g mąki pszennej tortowej 
* 120 g mąki ziemniaczanej
* szczypta soli
* 7 jajek (rozmiar L)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 łyżek rodzynek
* 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

dodatkowo:

* lukier cytrynowy: cukier puder + sok z cytryny
* 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

wielkanoc, ciasta wielkanocne, babka wielkaocna, skladniki na babkę, zycie od kuchi


wykonanie:

Rodzynki przelewamy wrzątkiem i pozostawiamy na sitku by odciekły i ostygły.
Formę na babkę smarujemy bardzo dokładnie masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.

Masło miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę.
Dodajemy po 1 jajku stale miksując. 
Dosypujemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól oraz miąższ z wanilii, delikatnie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników. 

babka, babka wielkanocna, jak upiec babkę, zycie od kuchi

Do ciasta wsypujemy rodzynki i kandyzowana skórkę pomarańczową; całość ponownie mieszamy.

Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Pieczemy przez około 45 - 50 minut (przed wyjęciem ciasta z piekarnika robimy "test suchego patyczka").

LUKIER CYTRYNOWY
Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok z cytryny. Całość energicznie ucieramy, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto polewamy lukrem i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
babka wielkanocna, babka, wielkanoc, przepisy wielkanocne, przepisy z jajem, zycie od kuchni

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI