BABKA PIASKOWA
Wielkanoc coraz bliżej więc startujemy na blogu z nowym cyklem pt. PRZEPISY Z JAJEM
Dziś absolutny klasyk wielkanocnych wypieków czyli BABKA PIASKOWA. Bez tej babki na stole wielkanocnym trudno nam sobie wyobrazić święta. Jest absolutnie cudowna; miękka, aromatyczna, sypka i bardzo łatwa w wykonaniu.
JAJO ZAPRASZA WAS NA BABKĘ PIASKOWĄ
składniki:
forma na babkę o średnicy w najszerszym punkcie 25 cm; pojemność formy - 2 litry
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
* 330 g cukru
* 200 g masła
* 1 laska wanilii
* 250 g mąki pszennej tortowej
* 120 g mąki ziemniaczanej
* szczypta soli
* 7 jajek (rozmiar L)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 łyżek rodzynek
* 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
dodatkowo:
* lukier cytrynowy: cukier puder + sok z cytryny
* 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
wykonanie:
Rodzynki przelewamy wrzątkiem i pozostawiamy na sitku by odciekły i ostygły.
Formę na babkę smarujemy bardzo dokładnie masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.
Masło miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę.
Dodajemy po 1 jajku stale miksując.
Dosypujemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól oraz miąższ z wanilii, delikatnie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników.
Do ciasta wsypujemy rodzynki i kandyzowana skórkę pomarańczową; całość ponownie mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Pieczemy przez około 45 - 50 minut (przed wyjęciem ciasta z piekarnika robimy "test suchego patyczka").
LUKIER CYTRYNOWY
Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok z cytryny. Całość energicznie ucieramy, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto
polewamy lukrem i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Klasyk :) Uwielbiam taką :)
OdpowiedzUsuńU mnie nigdy nie ma takiej babki a szkoda:)
OdpowiedzUsuńNo to prawda, jest to klasyk, ale jaki pyszny.
OdpowiedzUsuńUwielbiam. MNIAM ;*
OdpowiedzUsuń