TRYB JASNY/CIEMNY

BROWNIE Z MALINAMI

brownie maliny, poltino, maliny poltino, ciasto czekoladowe, ciasto z malinami, zycie od kuchni
BROWNIE to intensywnie czekoladowe, wilgotne, nieprzyzwoicie pyszne ciasto zwyczajowo krojone na niewielkie kwadraty. Idealny deser na poprawę nastroju.
Autorką przepisu na brownie jest Mildred "Brownie" Schrumpf, która pewnego dnia, jak głosi legenda, zapomniała dodać proszku do pieczenia do klasycznego ciasta czekoladowego.

Wstępna charakterystyka brownie (uwagi dla niewtajemniczonych) 
Brownie wam nie wyrośnie jak nasz polski murzynek (nie oczekujcie tego po nim), a po pokrojeniu stwierdzicie, że  wygląda niczym rasowy zakalec. Nie zrażając się  tym przejdźcie niezwłocznie do dalszej analiza sensorycznej ciasta, by ku własnemu niedowierzaniu stwierdzić, że jest wręcz nieprzyzwoicie  pyszne i kuszące. Jego mocny, czekoladowy zapach zawładnie waszymi zmysłami wywołując pierwszy wyrzut endorfin w waszym mózgu (kolejne nastąpią już wkrótce w trakcie jedzenia). Brownie jest intensywnie czekoladowe do granic skali - marzenie każdego czekoladoholika. W trakcie pieczenia na cieście tworzy się  cieniutka, lekko chrupiąca skórka kryjąca miękkie, rozpływające się w ustach wnętrze. Czekoladowy smak jest bardzo intensywny, długo pozostaje w ustach. Podczas jedzenia browni uczucie sytości i zaspokojenia pragnienia czekolady następuje bardzo szybko .  
Są tacy, którzy twierdzą, że czekolada jest lepsza od seksu. My tej teorii nie popieramy, ale jesteśmy zdania, że czekolada daje mnóstwo satysfakcji jedzącemu. Idąc dalej tym tokiem myślenia można stwierdzić, że czekolada dostarcza mnóstwo przyjemności, a brownie to prosta droga w stronę wielokrotnego orgazmu ;)


PRZECHODZIMY LEVEL WYŻEJ I PIECZEMY BROWNIE Z MALINAMI :)
Są takie smaki, które genialnie ze sobą współgrają dopełniając się wzajemnie i wzmacniając. Przedstawiamy wam duet doskonały:

CZEKOLADA + MALINY

Czekoladowa alchemia w połączeniu  z subtelnością i delikatną kwasowością aromatycznych, dojrzałych w słońcu malin tworzy niesamowitą ucztę dla wszystkich zmysłów. 



PRZEPIS W FILMOWYM SKRÓCIE:





BROWNIE Z MALINAMI

proporcje na blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm

składniki:

* 250 g gorzkiej czekolady 70 % kakao
* 280 g masła
* 3 duże jajka
* 240 g cukru
* 100 g mąki tortowej
* 100 ml mleka 2 % tłuszczu
* laska wanilii
* szczypta soli
* 300 g mrożonych malin POLTINO ( w sezonie wykorzystajcie świeże owoce)

brownie, maliny, poltino, jak zrobic brownie


wykonanie:

Do garnka wlewamy mleko, wrzucamy połamaną czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Dodajemy miąższ z wanilii. Całość podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając do chwili aż składniki się rozpuszczą.

brownie, skladniki na brownie, jak zrobic brownie, najlepsze brownie, czekolada, maliny poltino, poltino, zycie od kuchni

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C (funkcja: góra-dół)

Jajka ubijamy z cukrem. 

brownie, skladniki na brownie, jak zrobic brownie, najlepsze brownie, maliny poltino, poltino, zycie od kuchni

Garnek z czekoladową masą studzimy w zimnej wodzie stale mieszając. 

Do masy jajecznej przelewamy masę czekoladową; całość dokładnie mieszamy kuchenną rózgą lub mikserem.

brownie, skladniki na brownie, jak zrobic brownie, najlepsze brownie, maliny poltino, poltino, zycie od kuchni

Wsypujemy przesianą mąkę i sól; mieszamy do powstania jednolitego ciasta.

brownie, skladniki na brownie, jak zrobic brownie, najlepsze brownie, maliny poltino, poltino, zycie od kuchni

Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki do pieczenia i wyrównujemy jego powierzchnię. 

W ciasto wciskamy mrożone lub świeże maliny tworząc równe rzędy (mrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej).  
brownie, skladniki na brownie, jak zrobic brownie, najlepsze brownie, maliny poltino, poltino, zycie od kuchni
brownie, skladniki na brownie, jak zrobic brownie, najlepsze brownie, maliny poltino, poltino, zycie od kuchni

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut. Po wystudzeniu brownie kroimy na kwadraty. 
brownie, skladniki na brownie, jak zrobic brownie, najlepsze brownie, maliny poltino, poltino, zycie od kuchni
 

Komentarze

  1. Na zdjęciach wygląda kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak szwajcarski ser. Coś pysznego. Mniam. Z chęcią zrobię to w następną sobotę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI