JAJKA FASZEROWANE Z OLIWKAMI
JAJKA FASZEROWANE zawsze kojarzą nam się z Wielkanocą, ale można je również podawać podczas innych okazji. Ta niezwykle smaczna i kusząca przekąska jest prawdziwą dekoracją świątecznego stołu. Przygotować je można na dziesiątki sposobów. Dziś prezentujemy wam jeden z naszych ulubionych przepisów na JAJKA FASZEROWANE Z OLIWKAMI.
To nasza kolejna propozycja w wielkanocnym cyklu PRZEPISY Z JAJEM. Przy okazji polecimy wam też inne nasze propozycje na jajka faszerowane. Wszystkie są pyszne :)
Do przygotowania farszu wykorzystaliśmy greckie oliwki:
* zielone oliwki Chalkidiki - mające delikatny smak i wyjątkowo mięsisty owoc
* Kalamata oliwki - ciemno fioletowe, mięsiste, o kształcie migdała i mocnym, wyrazistym smaku.
Oliwki te świetnie nadają się do faszerowanych jaj i sałatek.
* zielone oliwki Chalkidiki - mające delikatny smak i wyjątkowo mięsisty owoc
* Kalamata oliwki - ciemno fioletowe, mięsiste, o kształcie migdała i mocnym, wyrazistym smaku.
Oliwki te świetnie nadają się do faszerowanych jaj i sałatek.
składniki:
* 6 jajek
* 4 duże oliwki zielone
* 6 oliwek ciemnych
* 4 połówki suszonych pomidorów marynowanych w oleju
* 1/2 czerwonej cebuli
* 1/4 czerwonej papryki
* 1/4 żółtej papryki
* pół pęczka szczypiorku
* 1 łyżka majonezu
* 1/2 papryczki chili
* świeżo zmielony czerwony pieprz do smaku
do dekoracji:
* 2 oliwki zielone i ciemne
* szczypiorek
* paski papryki
Farszu nie doprawialiśmy solą. Oliwki, suszone pomidory marynowane w oleju i majonez nadają mu wystarczająco słony smak.
Jeśli mieszkacie w Krakowie - polecamy wam oliwki od OLIWKI etc.
Jeśli mieszkacie w Krakowie - polecamy wam oliwki od OLIWKI etc.
wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek; przekrawamy na połówki (możecie kroić wzdłuż lub w poprzek - jak wolicie).
Żółtka przekładamy do miseczki i rozdrabniamy je widelcem.
Z papryczki chili usuwamy pestki i gniazda nasienne; bardzo drobno ją siekamy i dodajemy do żółtek.
Cebulę, oliwki, papryki, szczypiorek, pomidory suszone kroimy w drobną kostkę i przekładamy do żółtek; dodajemy 1 łyżkę majonezu. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowym farszem napełniamy połówki jajek i ozdabiamy je plasterkami oliwek, szczypiorkiem i kawałkami papryki.
LUBICIE FASZEROWANE JAJKA?
PONIŻEJ MACIE JESZCZE KILKA INNYCH POMYSŁÓW:
Bardzo lubię przygotowywać przystawki bo w piękny i kolorowy sposób mogą przyozdobić nasz stół :) Masz świetne pomysły - z pewnością jeszcze tu wrócę :)
OdpowiedzUsuń