SMOOTHIE Z JARMUŻU - DLACZEGO WARTO GO PIĆ ?
Zielony smoothie - smoothie z jarmużu to prawdziwy FIT HIT !
Pijcie
go na zdrowie :)
Gwarantujemy, że "zielenina" nie kłuje w nim w zęby -
przetestowaliśmy to na naszych nastoletnich synach, a wiadomo, że to
wyjątkowo wybredni degustatorzy ;)
No dobra - jest tak: kolor tego smoothie nawet się wam podoba; wiecie, że jest zdrowy, ale go nie robicie i nie pijecie bo myślicie, że smakuje jak trawa. I tu się mylicie :) Smoothie z jarmużu wcale nie smakuje jak pasza dla królików. To pyszny, zdrowy napój, który doda wam energii i urody jeśli tylko dobrze skomponujecie jego składniki. Jest łatwym, bezbolesnym i szybkim sposobem do wprowadzenie ogromnej ilości zieleniny i owoców do waszej codziennej diety, dzięki czemu wasze ciało otrzyma zastrzyk niezbędnch witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy.
Zielonym smoothie przywołujemy wiosnę. Tęsknimy za zielenią i intensywnością wiosennych barw. Przedwiośnie odbiera nam energię, potrzebujemy czegoś co doda nam witalności.
Zimie już dziękujemy!
Opuszczamy mroźną krainę oczarowani jej surowym, majestatycznym pięknem, wracamy w doliny i zaczynany "grać w zielone" :)
GRAMY W ZIELONE ZAPRASZAJĄC WIOSNĘ DO DOMU :)
Kolor
jedzenia ma znaczenie. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach
odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców
lub warzyw - tym więcej korzystnych
dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i
przeciwutleniacze.
Zielone warzywa zawierają prawdziwy zielony skarb - chlorofil. Jest to zielony barwnik, wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE CHLOROFILU :
* Chlorofil
często bywa nazywany „żywą krwią” roślin. Budowa cząsteczki chlorofilu
jest bardzo podobna do budowy cząsteczki hemoglobiny - czerwonego
barwnika w naszej krwi. Jedzenie jarzyn i owoców zawierających chlorofil
sprzyja zwiększeniu liczebności czerwonych krwinek, dostarcza nam
żelaza, wspomaga leczenie anemii.
*
"Zielenina" jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na
naszej planecie; jej spożywanie przeciwdziała zakwaszeniu naszego
organizmu.
* Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, usprawnia ich pracę.
* Neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
* Wspiera pracę wątroby, pomaga ją oczyścić, usprawnia jej działanie.
* Przyspiesza gojenie się ran i odnawianie się tkanek.
* Bierze udział w syntezie witamin E, A i K.
* Stymuluje system immunologiczny organizmu, ma działanie przeciwzapalne.
* Ma wielokierunkowe właściwości przeciwnowotworowe.
Zielone warzywa zawierają również dużo kwasu foliowego (szczególnie zalecanego
kobietom w ciąży), który dla wszystkich stanowi zastrzyk energii i radości -
m.in.
uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny.
I jeszcze dobra wiadomość - zielone warzywa można jeść do woli bez obawy o nadmierne kilogramy; są niskokaloryczne :)
JARMUŻ - Jest prawdziwą skarbnicą witamin : A , B1, B2, B6, C, E, K, PP (zawartością witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki). Zawiera
mnóstwo składników
mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, sodu, fosforu,
chloru,
miedzi, manganu; jest bogaty w kwas foliowy, flawonoidy, związki
siarki,
węglowodany, białko, karotenoidy, luteinę, zeaksantynę, błonnik,
chlorofil, polifenole, polisacharydy, sulforafan (związek
posiadający działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne). Jest warzywem lekkostrawnym, zasadotwórczym i niskokalorycznym - 100g to tylko 35
kcal. Jarmuż ułatwia przemianę materii, zawierając 3,8 g błonnika na każde 100 gram warzywa. Można go zjadać na surowo, zapiekać, smażyć, gotować oraz dodawać do różnych zup jarzynowych.
CHĘTNIE WIEC PIJEMY ZIELONE SMOOTHIE Z JARMUŻU!
Smoothie
to zmiksowany, często schłodzony, gęsty napój na bazie świeżych lub mrożonych
owoców, warzyw, ziół i soków. Czasem dodaje się do niego lód. Jest
gęstszy niż sok, bardziej płynny niż puree i mniej lodowy niż sorbet :)
Angielskie słowo „smooth” oznacza coś gładkiego, łagodnego, płynnego. Jest to prawdziwa bomba witaminowa. Ma
gładką, aksamitną konsystencję, którą uzyskuje się poprzez odpowiedni
dobór składników. Bazą do smoothie jest więc często banan lub mango. Do
przygotowania tego koktajlu wykorzystuje się blender. Klasyczne
smoothie nie zawiera produktów nabiałowych, ale aby uzyskać wspomnianą
jedwabistość można dodać do niego mleko roślinne np. sojowe, ryżowe,
owsiane, kokosowe.
SMOOTHIE Z JARMUŻU
składniki:
* 200 g jarmużu
* 3 banany
* 1 duża, soczysta pomarańcza
* 1 soczysty, czerwony grejpfrut
wykonanie:
Jarmuż bardzo starannie myjemy (w niezliczonych zakamarkach jego liści
lubią chować się malutkie żyjątka); z liści wycinamy łodygi i twarde
nerwy.
Banany obieramy i kroimy na kawałki.
Wyciskamy sok z pomarańczy i grejpfruta.
Wrzucamy wszystko do blendera. Naciskamy przycisk. Po niespełna minucie koktajl jest gotowy.
Możecie potraktować go jako podstawę posiłku i dodać do niego garść płatków owsianych lub 3 łyżki nasion chia.
Piękny i zdrowy. Kolorowo u ciebie ja to uwielbiam kolory bo z tego cierpię radość i życie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzielone smoothie są świetne, trzeba tylko zmienić myślenie, że jak z warzyw to z pewnością niedobre ;) ja do swojego ronic'a wrzucam wszystkie ulubione warzywa i owoce i robię sobie takie bomby witaminowe. Polecam każdemu!
OdpowiedzUsuń