TRYB JASNY/CIEMNY

SMOOTHIE Z JARMUŻU - DLACZEGO WARTO GO PIĆ ?

zielony smothie, koktajl z jarmuzu, zielony koktajl, zycie od kuchi
Zielony smoothie - smoothie z jarmużu to prawdziwy FIT HIT !
Pijcie go na zdrowie :) 
Gwarantujemy, że "zielenina" nie kłuje w nim w zęby - przetestowaliśmy to na naszych nastoletnich synach, a wiadomo, że to wyjątkowo wybredni degustatorzy ;)

No dobra - jest tak: kolor tego smoothie nawet się wam podoba; wiecie, że jest zdrowy, ale go nie robicie i nie pijecie bo myślicie, że smakuje jak trawa. I tu się mylicie :) Smoothie z jarmużu wcale nie smakuje jak pasza dla królików. To pyszny, zdrowy napój, który doda wam energii i urody jeśli tylko dobrze skomponujecie jego składniki. Jest łatwym, bezbolesnym i szybkim sposobem do wprowadzenie ogromnej ilości zieleniny i owoców do waszej codziennej diety, dzięki czemu wasze ciało otrzyma zastrzyk niezbędnch witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy.
Zielonym smoothie przywołujemy wiosnę. Tęsknimy za zielenią i intensywnością wiosennych barw. Przedwiośnie odbiera nam energię, potrzebujemy czegoś co doda nam witalności.
Zimie już dziękujemy!

Opuszczamy mroźną krainę  oczarowani jej surowym, majestatycznym pięknem, wracamy w doliny i zaczynany "grać w zielone" :)

gory, alpy, narty, zima, zycie od kuchni
gory, alpy, narty, zima, zycie od kuchni
gory, alpy, narty, zima, zycie od kuchni

GRAMY W ZIELONE ZAPRASZAJĄC WIOSNĘ DO DOMU :)
Kolor jedzenia ma znaczenie. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. 
Zielone warzywa zawierają prawdziwy zielony skarb - chlorofil. Jest to zielony barwnik, wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy. 



WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE CHLOROFILU :
* Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią” roślin. Budowa cząsteczki chlorofilu jest bardzo podobna do budowy cząsteczki hemoglobiny - czerwonego barwnika w naszej krwi. Jedzenie jarzyn i owoców zawierających chlorofil sprzyja zwiększeniu liczebności czerwonych krwinek, dostarcza nam żelaza, wspomaga leczenie anemii.
* "Zielenina" jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na naszej planecie; jej spożywanie przeciwdziała zakwaszeniu naszego organizmu.
* Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, usprawnia ich pracę.
* Neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
* Wspiera pracę wątroby, pomaga ją oczyścić, usprawnia jej działanie. 
* Przyspiesza gojenie się ran i odnawianie się tkanek.
* Bierze udział w syntezie witamin E, A i K.
* Stymuluje system immunologiczny organizmu, ma działanie przeciwzapalne.
* Ma wielokierunkowe właściwości przeciwnowotworowe.



Zielone warzywa zawierają również dużo kwasu foliowego (szczególnie zalecanego kobietom w ciąży), który dla wszystkich stanowi zastrzyk energii i radości - m.in. uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny.



I jeszcze dobra wiadomość - zielone warzywa można jeść do woli bez obawy o nadmierne kilogramy; są niskokaloryczne :)

JARMUŻ - Jest prawdziwą skarbnicą witamin : A , B1, B2, B6, C, E, K, PP (zawartością witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki). Zawiera mnóstwo składników mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, sodu, fosforu, chloru, miedzi, manganu; jest bogaty w kwas foliowy, flawonoidy, związki siarki, węglowodany, białko, karotenoidy, luteinę, zeaksantynę, błonnik, chlorofil, polifenole, polisacharydy, sulforafan (związek posiadający działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne). Jest warzywem lekkostrawnym, zasadotwórczym i niskokalorycznym - 100g to tylko 35 kcal. Jarmuż ułatwia przemianę materii, zawierając 3,8 g błonnika na każde 100 gram warzywa. Można go zjadać na surowo, zapiekać, smażyć, gotować oraz dodawać do różnych zup jarzynowych.
CHĘTNIE WIEC PIJEMY ZIELONE SMOOTHIE Z JARMUŻU!

jak zrobic smoothie, skladniki na smoothie, chlorofil, jarmuz, zielone smoothie, zielony koktajl, zycie od kuchni

Smoothie to zmiksowany, często schłodzony, gęsty napój na bazie świeżych lub mrożonych owoców, warzyw, ziół i soków. Czasem dodaje się do niego lód. Jest gęstszy niż sok, bardziej płynny niż puree i mniej lodowy niż sorbet :) Angielskie słowo „smooth” oznacza coś gładkiego, łagodnego, płynnego. Jest to prawdziwa bomba witaminowa. Ma gładką, aksamitną konsystencję, którą uzyskuje się poprzez odpowiedni dobór składników. Bazą do smoothie jest więc często banan lub mango. Do przygotowania tego koktajlu wykorzystuje się blender. Klasyczne smoothie nie zawiera produktów nabiałowych, ale aby uzyskać wspomnianą jedwabistość można dodać do niego mleko roślinne np. sojowe, ryżowe, owsiane, kokosowe.  

chlorofil, jarmuz, zielone smoothie, zielony koktajl, zycie od kuchni

SMOOTHIE  Z JARMUŻU

składniki:

* 200 g jarmużu
* 3 banany
* 1 duża, soczysta pomarańcza
* 1 soczysty, czerwony grejpfrut  

z czego zrobic smoothie, skladniki na smoothie, zielone smoothie, chlorofil, jarmuz, zielone smoothie, zielony koktajl, zycie od kuchni
wykonanie:
Jarmuż  bardzo starannie myjemy (w niezliczonych zakamarkach jego liści lubią chować się malutkie żyjątka); z liści wycinamy łodygi i twarde nerwy.
Banany obieramy i kroimy na kawałki. 
Wyciskamy sok z pomarańczy i grejpfruta.  


Wrzucamy wszystko do blendera. Naciskamy przycisk. Po niespełna minucie koktajl jest gotowy. 

Możecie potraktować go jako podstawę posiłku i dodać do niego garść płatków owsianych lub 3 łyżki nasion chia.

jak zrobic smoothie, chlorofil, jarmuz, zielone smoothie, zielony koktajl, zycie od kuchni

Komentarze

  1. Piękny i zdrowy. Kolorowo u ciebie ja to uwielbiam kolory bo z tego cierpię radość i życie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zielone smoothie są świetne, trzeba tylko zmienić myślenie, że jak z warzyw to z pewnością niedobre ;) ja do swojego ronic'a wrzucam wszystkie ulubione warzywa i owoce i robię sobie takie bomby witaminowe. Polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI