ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI W SOSIE SEROWYM
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI W SEROWYM SOSIE
Wszyscy uwielbiamy zapiekanki. Smaki się w nich cudownie łączą i wzajemnie przenikają; kontrastowe tekstury kusząco układają się naprzemiennie. Lekko zrumieniona wierzchnia warstwa zapiekanki fantastycznie chrupie pod zębem kryjąc wewnątrz rozpływające się w ustach składniki.
Wyobraźcie sobie mnóstwo smakowitych warzyw zapieczonych w bardzo aromatycznym, wyrazistym w smaku sosie serowym i ukrytych pod chrupiącą, fantazyjną skorupką z przypieczonych ziemniaków.
Tak wiemy, już chcecie to zjeść :)
Poznajcie więc przepis...
PRZEPIS W FILMOWYM SKRÓCIE
Zapiekanki są świetnym polem popisu dla kulinarnej fantazji. Pozwalają smakowicie zagospodarować to co nam w lodówce zostało z dnia poprzedniego czyli stworzyć pyszne "danie z niczego". Dziś jednak proponujemy wam zapiekankę dobrze przemyślaną i zaplanowaną. Jest ona świetnym sposobem na bezbolesne, łatwe i szybkie wprowadzenie (czy jak ktoś woli - przemycenie) do jadłospisu dużej ilości różnorodnych, zdrowych warzyw.
Skoro danie ma być łatwe i szybkie w przygotowaniu i ma być bogate w różnorodne warzywa to do jego przygotowania wykorzystamy warzywa mrożone.
ZALETY MROŻONEK
Sezonowość to jest ważne słowo w naszej kuchni. Niestety sezon na zielony groszek czy fasolkę szparagową nie trwa długo. Nie zapominajmy, że
świeże warzywa i owoce, te z najlepszych tradycyjnych upraw, występują jedynie
przez 4 miesiące w roku. W naszej kuchni często więc wykorzystujemy warzywa mrożone. Są zdrowe, wartościowe i zawsze pod ręką.
* Możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku.
Niezależnie od pory roku możemy z nich przygotować szybkie, smaczne, urozmaicone dania.
Niezależnie od pory roku możemy z nich przygotować szybkie, smaczne, urozmaicone dania.
* Nie dość, że mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych warzyw, to zimą i wiosną
mogą je nawet pod tym względem przewyższać.
* Warzywa i owoce do mrożenia zostały zebrane w stanie pełnej dojrzałości smakowo-zapachowej i pełni zawartości
składników odżywczych, a następnie poddane szybkiemu mrożeniu dzięki
czemu zachowują one wszystkie wartości
odżywcze i naturalne substancje biologicznie aktywne oraz wspaniały
smak, kuszący kolor i pełnię aromatu. Takie właśnie są mrożonki firmy Poltino; mamy już do nich zaufanie. Warzywa i owoce wykorzystane do ich produkcji pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo–wschodniej Polski.
* Wykorzystywanie mrożonych warzyw i owoców poza ich sezonem bardzo ułatwia nam wprowadzenie do codziennej diety 5-ciu porcji różnokolorowych warzyw i owoców. Nie tylko ilość jedzonych codziennie warzyw ma znaczenie dla naszego zdrowia. Równie ważny jest ich kolor. Rodzaj
i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od
ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej
korzystnych
dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i
przeciwutleniacze.
* Ważna jest również dla nas wygoda i czas jaki musimy poświęcić na przygotowanie posiłku. Warzywa i owoce w mrożonkach zostały już obrane, umyte i podzielone na
porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas
przygotowania posiłku znacząco się skraca. Mrożonki po prostu pasują do naszego stylu życia.
* Dzięki mrożonkom unikamy marnowania jedzenia. Wyjmujemy z opakowania dokładnie taką porcję warzyw jaką zjemy, a resztę chowamy ponownie do zamrażalnika. Dzięki temu nic się nie zepsuje i nic nie obsycha.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI W SEROWYM SOSIE
proporcje na 4 duże porcje
warzywa:
* 1 kg różnych mrożonych warzyw (w sezonie świeżych) my wykorzystujemy w równych proporcjach:
- fasolkę szparagową żółtą POLTINO
- fasolkę szparagową zieloną POLTINO
- brokuły POLTINO
- groszek zielony POLTINO
- kalafior POLTINO
- brukselkę POLTINO
sos serowy:
* 200 ml śmietany 18 % tłuszczu
* 250 g serów koniecznie o wyrazistym, ostrym smaku
ziemniaczana skorupka:
* 1 kg sypkich ziemniaków ( ważone po obraniu)
* 2 jajka
* 3 łyżki masła
* sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
dekoracja:
* świeży koperek
wykonanie:
ziemniaczana skorupka:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Lekko przestudzone mielimy lub rozgniatamy w prasce dodając do nich w międzyczasie masło. Wystudzone ziemniaki doprawiamy solą i świeżo zmielony pieprz do smaku i wbijamy do nich 2 jajka; całość dokładnie mieszamy.
Mrożone warzywa przekładamy do garnka (wysokiej patelni) z niewielką ilością wrzącej wody i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty od zagotowania; odcedzamy.
sos serowy:
Do litrowego garnka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją. Do gorącej śmietany dodajemy przygotowane wcześniej nasze ulubione wyraziste w smaku gatunki serów - sery pleśniowe kruszymy, a sery twarde długodojrzewajace ścieramy na tarle o grubych oczkach.
Śmietanę podgrzewamy stale mieszając do momentu rozpuszczenia się serów.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
Na dno 1 dużego lub 4 mniejszych naczyń żaroodpornych przekładamy blanszowane warzywa. Przelewamy na nie równomiernie warstwę ciepłego, serowego sosu.
Zapiekankę pieczemy 20 minut (do zrumienienia się ziemniaczanej skorupki).
Podajemy posypaną świeżym koperkiem.
Nie pogardziłbym :)
OdpowiedzUsuńNo myślę ;)
Usuń