TRYB JASNY/CIEMNY

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI W SOSIE SEROWYM

poltino, mrożonki poltino, zapiekanka warzywna, zapiekanka ziemniaczana, sos serowy, warzywa w serowym sosie, zycie od kuchni


ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI W SEROWYM SOSIE

Wszyscy uwielbiamy zapiekanki. Smaki się w nich cudownie łączą i wzajemnie przenikają; kontrastowe tekstury kusząco układają się naprzemiennie. Lekko zrumieniona wierzchnia warstwa zapiekanki fantastycznie chrupie pod zębem kryjąc wewnątrz rozpływające się w ustach składniki.

Wyobraźcie sobie mnóstwo smakowitych warzyw zapieczonych w bardzo aromatycznym, wyrazistym w smaku sosie serowym i ukrytych pod chrupiącą, fantazyjną skorupką z przypieczonych ziemniaków.
Tak wiemy, już chcecie to zjeść :)
Poznajcie więc przepis...

PRZEPIS W FILMOWYM SKRÓCIE 

 

Zapiekanki są świetnym polem popisu dla kulinarnej fantazji. Pozwalają smakowicie zagospodarować to co nam w lodówce zostało z dnia poprzedniego czyli stworzyć pyszne "danie z niczego". Dziś jednak proponujemy wam zapiekankę dobrze przemyślaną i zaplanowaną. Jest ona świetnym sposobem na bezbolesne, łatwe i szybkie wprowadzenie (czy jak ktoś woli - przemycenie) do jadłospisu dużej ilości różnorodnych, zdrowych warzyw.  
Skoro danie ma być łatwe i szybkie w przygotowaniu i ma być bogate w różnorodne warzywa to do jego przygotowania wykorzystamy warzywa mrożone. 
  

 
ZALETY MROŻONEK
Sezonowość to jest ważne słowo w naszej kuchni. Niestety sezon na zielony groszek czy fasolkę szparagową nie trwa długo. Nie zapominajmy, że świeże warzywa i owoce, te z najlepszych tradycyjnych upraw, występują jedynie przez 4 miesiące w roku. W naszej kuchni często więc wykorzystujemy warzywa mrożone. Są zdrowe, wartościowe i zawsze pod ręką.  

* Możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku.
Niezależnie od pory roku możemy z nich przygotować szybkie, smaczne, urozmaicone dania.

* Nie dość, że mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych warzyw, to zimą i wiosną mogą je nawet pod tym względem przewyższać. 

* Warzywa i owoce do mrożenia zostały zebrane w stanie pełnej dojrzałości smakowo-zapachowej i pełni zawartości składników odżywczych, a następnie poddane szybkiemu mrożeniu dzięki czemu zachowują one wszystkie wartości odżywcze i naturalne substancje biologicznie aktywne oraz wspaniały smak, kuszący kolor i pełnię aromatu. Takie właśnie są mrożonki firmy Poltino; mamy już do nich zaufanie. Warzywa i owoce wykorzystane do ich produkcji pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo–wschodniej Polski.
 
* Wykorzystywanie mrożonych warzyw i owoców poza ich sezonem bardzo ułatwia nam wprowadzenie do codziennej diety 5-ciu porcji różnokolorowych warzyw i owoców.  Nie tylko ilość jedzonych codziennie warzyw ma znaczenie dla naszego zdrowia. Równie ważny jest ich kolor. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze.  

* Ważna jest również dla nas wygoda i czas jaki musimy poświęcić na przygotowanie posiłku. Warzywa i owoce  w mrożonkach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku znacząco się skraca. Mrożonki po prostu pasują do naszego stylu życia.

* Dzięki mrożonkom unikamy marnowania jedzenia. Wyjmujemy z opakowania dokładnie taką porcję warzyw jaką zjemy, a resztę chowamy ponownie do zamrażalnika. Dzięki temu nic się nie zepsuje i nic nie obsycha.

 

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI W SEROWYM SOSIE

składniki:

proporcje na 4 duże porcje

warzywa:

* 1 kg różnych mrożonych warzyw (w sezonie świeżych) my wykorzystujemy w równych proporcjach: 
- fasolkę szparagową żółtą POLTINO
- fasolkę szparagową zieloną POLTINO
- brokuły POLTINO
- groszek zielony POLTINO
- kalafior POLTINO
- brukselkę POLTINO


sos serowy:

* 200 ml śmietany 18 % tłuszczu
* 250 g serów koniecznie o wyrazistym, ostrym smaku


sos serowy

ziemniaczana skorupka:

* 1 kg sypkich ziemniaków ( ważone po obraniu)
* 2 jajka
* 3 łyżki masła
* sól i pieprz świeżo zmielony do smaku



dekoracja:

* świeży koperek



wykonanie:

ziemniaczana skorupka:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Lekko przestudzone mielimy lub rozgniatamy w prasce dodając do nich w międzyczasie masło. Wystudzone ziemniaki doprawiamy solą i świeżo zmielony pieprz do smaku i wbijamy do  nich 2 jajka; całość dokładnie mieszamy.

warzywa:
Mrożone warzywa przekładamy do garnka (wysokiej patelni) z niewielką ilością wrzącej wody i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty od zagotowania; odcedzamy.


sos serowy:
Do litrowego garnka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją. Do gorącej śmietany dodajemy  przygotowane wcześniej nasze ulubione wyraziste w smaku gatunki serów - sery pleśniowe kruszymy, a sery twarde długodojrzewajace ścieramy na tarle o grubych oczkach.
Śmietanę podgrzewamy stale mieszając do momentu rozpuszczenia się serów.



Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.

Na dno 1 dużego lub 4 mniejszych naczyń żaroodpornych przekładamy blanszowane warzywa. Przelewamy na nie równomiernie warstwę ciepłego, serowego sosu.

Masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ją pokrywając cała powierzchnię zapiekanki tworząc fantazyjne wzory.


Zapiekankę pieczemy 20 minut (do zrumienienia się ziemniaczanej skorupki).
Podajemy posypaną świeżym koperkiem.


Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI