BABKA MARMURKOWA
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mamy więc dla was kolejną propozycję na wielkanocną babę. Jest wilgotna, puszysta, pachnąca czekoladą, pyszna i łatwa w przygotowaniu.
Taką babkę można udekorować w dowolny sposób, np. obsypać cukrem pudrem, oblać lukrem i obsypać jadalnymi kwiatami (fiołkami, stokrotkami lub bratkami) lub tak jak my oblać polewą czekoladową.
składniki:
proporcje: forma na babkę z kominem o pojemności 2 litry i średnicy w najszerszym punkcie 25 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
* 5 jajek
* 200 g masła
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do pieczenia
* szczypta soli
* 1 szklanka mleka
dodatkowo do części kakaowej:
* 3 łyżki kakao
* 2 łyżki cukru
* 2 - 3 łyżki mleka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji:
* polewa czekoladowa
* 3 łyżki migdałów w płatkach
do dekoracji:
* polewa czekoladowa
* 3 łyżki migdałów w płatkach
wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.
Formę na babę dokładnie smarujemy masłem.
Masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera
na puszystą, jasną masę. Dosypujemy cukier, sól, dodajemy miąższ z wanilii (lub cukier z wanilią) i ucieramy jeszcze przesz chwilę.
Kolejno dodajemy po jednym jajku. Każde jajko
miksujemy przez około pół minuty.
Wlewamy mleko do ciasta i miksujemy do połączenia się składników.
Wlewamy mleko do ciasta i miksujemy do połączenia się składników.
Obie mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
Do miseczki przekładamy 1/3
ciasta. Dosypujemy do niego 2łyżki kakao, 1 łyżkę cukru, 1/2 łyżeczki proszku
do pieczenia i dolewamy 2 - 3 łyżki mleka. Mieszamy do połączenia się składników.
Masę
wlewamy do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta. Łyżką
robimy 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.
Babkę
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45
minut i robimy "test suchego patyczka" - wbijamy patyczek (np.
do szaszłyków) w środek ciasta; jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony
ciastem to znaczy, że ciasto jest upieczone. Gotową babkę wyjmujemy z
piekarnika i studzimy. Babkę wyjmujemy z formy gdy wystygnie, oblewamy je polewą czekoladowa i obsypujemy płatkami migdałów.
To kolejny nasz przepis z wielkanocnego cyklu PRZEPISY Z JAJEM.
ZOBACZCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA BABY WIELKANOCNE:
"Klikając" w nazwę baby wielkanocnej przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem.
Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?
OdpowiedzUsuń