TRYB JASNY/CIEMNY

BABKA MARMURKOWA


babka wielkanocna, jak zrobić babke wielkanocna, babka z czekolada, wielkanocne przepisy, wielkanoc, zycie od kuchni














Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mamy więc dla was kolejną propozycję na wielkanocną babę. Jest wilgotna, puszysta, pachnąca czekoladą, pyszna i łatwa w przygotowaniu.

babka wielkanocna, ciasta na wielkanoc, najlepsza babka, jak upiec babke, zycie od kuchni, babka z czekolada




Taką babkę można udekorować w dowolny sposób, np. obsypać cukrem pudrem, oblać lukrem i obsypać jadalnymi kwiatami (fiołkami, stokrotkami lub bratkami) lub tak jak my oblać polewą czekoladową.


skladniki na babke, jak zrobic babke, najlepsza babka wielkanocna, ciasta na wielkanoc, przepisy na wielkanoc, babka z czekolada, zycie od kuchni



składniki:

proporcje: forma na babkę z kominem o pojemności 2 litry i średnicy w najszerszym punkcie 25 cm

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

* 5 jajek
* 200 g masła
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do pieczenia
* szczypta soli
* 1 szklanka mleka

dodatkowo do części kakaowej:

* 3 łyżki kakao
* 2 łyżki cukru
* 2 - 3 łyżki mleka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

do dekoracji:

* polewa czekoladowa
* 3 łyżki migdałów w płatkach

wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.

Formę na babę dokładnie smarujemy masłem.

Masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą, jasną masę. Dosypujemy cukier, sól, dodajemy miąższ z wanilii (lub cukier z wanilią) i ucieramy jeszcze przesz chwilę.

Kolejno dodajemy po jednym jajku. Każde jajko miksujemy przez około pół minuty.

Wlewamy mleko do ciasta i miksujemy do połączenia się składników.

Obie mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.


Do miseczki przekładamy 1/3 ciasta. Dosypujemy do niego 2łyżki kakao, 1 łyżkę cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i dolewamy 2 - 3 łyżki mleka. Mieszamy do połączenia się składników.



Masę wlewamy do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta. Łyżką robimy 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.
jak zrobic babke marmurkowa, baba wielkanocna, wielkanoc, przepisy na wielkanoc, wielkanocne ciasta, babka z czekolada, ciasta na wielkanoc, zycie od kuchni
Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut i robimy "test suchego patyczka" - wbijamy patyczek (np. do szaszłyków) w środek ciasta; jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem to znaczy, że ciasto jest upieczone. Gotową babkę  wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Babkę wyjmujemy z formy gdy wystygnie, oblewamy je polewą czekoladowa i obsypujemy płatkami migdałów.
przepisy z jajem, wielkanoc, wielkanocna babka, wielkanocne wypieki, wielkanocne ciasta, babka z czekolada, zycie od kuchni, przepisy na wielkanoc

To kolejny nasz przepis z wielkanocnego cyklu PRZEPISY Z JAJEM.

przepisy z jajem, przepisy wielkanocne, wielkanoc, ciasta na wielkanoc, zycieod kuchni


ZOBACZCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA BABY WIELKANOCNE:

"Klikając" w nazwę baby wielkanocnej przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem.


babka wielkanocna, baba wielkanocna, wielkanoc, babka piaskowa, zycie od kuchni



babka wielkanocna, baba wielkanocna, wielkanocne przepisy, cizsta na wielkanoc, najlepsza baba, babka z orzechami, babka z migdalami, zycie od kuchni



babka majonezowa, baba wielkanocna, babka wielkanocna, ciasta na wielkanoc, najlepsza babka, zycie od kuchni

Komentarze

  1. Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI