CHLEB BIO Z PIEKARNI BUCZEK - O DOBRYM CHLEBIE W KRAKOWIE
Dom chlebem pachnący to dom do którego dobrze się wraca. W tej transformacji mąki i wody w chleb nasz powszedni jest coś z cudu. Zapach świeżego,
chrupiącego chleba nie ma sobie równych. Tak na co dzień, nawet przy najszczerszych chęciach, wypiekanie dla całej rodziny chleba w domu dla większości z nas jest niewykonalne, bo chleb czasu i serca potrzebuje wiele. A w dobie ciągłego
zmniejszania kosztów i nastawienia tylko na zysk, w pieczywie produkowanym masowo niestety ciężko odnaleźć smak
prawdziwego chleba. Nie jest łatwo kupić dobry, uczciwie wypiekany, tradycyjny chleb; taki bez dodatku chemii. Są oczywiście miejsca w Krakowie gdzie taki chleb jest sprzedawany. Kupicie go na krakowskich targach (choćby na znanym już wszystkim Targu Pietruszkowym czy młodszym Targu Ekosfera Mateczny); są piekarnie z historią sięgającą 1914 roku (Piekarnia Mojego Taty) i są młodsze prowadzone przez prawdziwych piekarniczych zapaleńców (Piekarnia Pochlebstwo). Nie zapominajmy również, że w Krakowie wypiekany jest Chleb Prądnicki zarejestrowany pod unijnym znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Jednak zagadnieniem kluczowym jest tu łatwa dostępność do dobrego chleba. Na Targ Pietruszkowy czy do Piekarni Pochlebstwo musimy jechać z domu co najmniej 40 minut. Zwyczajnie brakuje nam na to czasu. I w tym miejscu przejdziemy do PIEKARNI BUCZEK, która wychodząc na przeciw wielkiemu zapotrzebowaniu na dobre, zdrowe pieczywo wprowadziła na rynek linię pieczywa - BIO. To pierwsza w Krakowie piekarnia,
posiadająca tak dużą sieć dystrybucji (obecnie 38 punktów na terenie Krakowa i okolic), która zdecydowała się na
wprowadzenie pieczywa ekologicznego do swojej oferty. Jeden z tych punktów to nasz "sklep za rogiem".
Na zdjęciu: Jan Buczek - współwłaściciel firmy Piekarnia Cukiernia Kawiarnia Buczek (imię otrzymał po swoim dziadku, założycielu Piekarni Buczek) oraz Czesław Meus autor receptur na pieczywo BIO wypiekane w Piekarni Buczek.
Podstawą dobrego pieczywa jest ręka doświadczonego rzemieślnika i serce piekarskie. Piekarnia Buczek z Krakowa działa w swojej branży ponad 70 lat. To firma rodzinna przekazywana z ojca na syna. Produkcja chleba z certyfikatem bio odbywa się
tu metodą tradycyjną z odrabianiem ręcznym chleba „garowanego” w
koszyczkach wiklinowych oraz foremkach. Zakład
posiada certyfikat ekologiczny od stycznia 2017 roku (Certyfikat Bio Nr.PL-03-003760 przyznawany przez jednostkę certyfikacyjną "COBICO"). Chleby z linii BIO mają rekomendację Stowarzyszenia Polska Ekologia. Opiekę nad prawidłowością procesu produkcji wyrobów
ekologicznych sprawuje Czesław Meus - autor receptur na pieczywo z linii BIO w Piekarni Buczek.
Najlepszy skład chleba to po prostu: mąka, woda, zakwas i sól. To wszystko, co
jest potrzebne do wypieku dobrego pieczywa. Oczywiście można chleb
wzbogacać, np. ziarnami i nasionami. Ale najważniejsza jest mąka. BIO pieczywo w Piekarni Buczek wypiekane jest z surowców
posiadających certyfikat ekologiczności. Chleby w linii BIO wytwarzane są tu przez piekarzy ręcznie wg autorskich receptur z mąk i ziaren pochodzących od
polskich rolników i przetwórców - Młyn „Kopytowa” oraz Bio Babalscy.
W
skład linii BIO wchodzą obecnie trzy rodzaje chleba: Chleb pszenno-żytni na bio
zakwasie, chleb żytni 100% z miodem i bio słonecznikiem, oraz chleb orkiszowy z
płaskurką bio. Te chleby pachną tak, jak powinien pachnieć prawdziwy chleb. Kiedy bierze się je w dłonie to czuje się ich wagę. Tak dosłownie. Bo prawdziwy chleb nie jest lekki niczym piórko (jeśli bochen jest nienaturalnie leciutki, a w środku ma miąższ jak wata to możecie być pewni, że ma w sobie polepszacze).
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA BIO ZAKWASIE
Bardzo smaczne, pełnowartościowe pieczywo bogate w składniki odżywcze.
Bardzo smaczne, pełnowartościowe pieczywo bogate w składniki odżywcze.
CHLEB ŻYTNI 100 % Z MIODEM I SŁONECZNIKIEM BIO
Chleb o niezwykle bogatym smaku i aromacie. Kwasowość charakterystyczna dla chlebów żytnich została tu lekko przełamana miodem.
CHLEB ORKISZOWY Z PŁASKURKĄ BIO
To autorski chleb wytwarzany z dwóch starych odmian zbóż: płaskurki i orkiszu, pochodzących od rolnika z gospodarstwa ekologicznego. Ma miękką skórkę, piękną, naturalną barwę, lekko wilgotny i porowaty miękisz oraz subtelny aromat.
Płaskurka to jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim
Wschodzie - uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii. Jej historia
jest dłuższa niż bardzo popularnego orkiszu. Z ziaren płaskurki
można uzyskać bardzo wartościową mąkę zawierającą bardzo dużo białka oraz wapnia i fosforu, a także witaminy B1, PP, kwas pantotenowy oraz witaminę E.
Chleby te długo zachowują świeżość. Najlepiej przechowywać je w płóciennych woreczkach lub bawełnianej ściereczce.
Autorski sposób wytworzenia
ciasta na chleby z linii BIO w Piekarni Buczek oraz receptura w pełni oparta na składnikach bio
dedykowana jest wszystkim, którzy cenią sobie doskonały smak i
wartości odżywcze!
Spróbujcie sami!
Nigdy nie słyszałem o tym , fajnie się dowiedzieć.
OdpowiedzUsuńczy ten chleb orkiszowy z plaskurką jest tez na zakwasie??
OdpowiedzUsuńTak
Usuńczy ten chleb orkiszowy z plaskurką jest tez na zakwasie??
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńWszystko super tylko jest jeden mały szczegół. Producent ani na swojej stronie internetowej ani na ulotce dołączonej do swojego rzekomego chleba bio nie dołączył składu. Co z tego że chleb mi smakuje skoro nie wiem jakie zawiera składniki. Czy np. Jest to rzeczywiście chleb żytni 100% a może dla koloru ma słód jeczmienny. Brak składu skutkuje moim brakiem zaufania.
OdpowiedzUsuń