JAJKA FASZEROWANE AWOKADO
JAJKA FASZEROWANE AWOKADO
Pyszna, zdrowa, bardzo dekoracyjna, a przy tym prosta w wykonaniu propozycja na wielkanocne danie inspirowana przepisem na guacamole (meksykańską pastą z awokado). Warto podkreślić, że do tych jajek faszerowanych nie potrzeba dodawać majonezu ani oliwy. Awokado genialnie spełnia ich funkcję.
To kolejna nasza kulinarna propozycja w wielkanocnym cyklu na blogu PRZEPISY Z JAJEM ("kliknij " i sprawdź jakie jeszcze smakołyki tam się kryją).
JAJKA FASZEROWANE AWOKADO
składniki:
* 6 dużych jajek
* 1 dojrzałe awokado
* 1,5 pomidora średniej wielkości
* 1 mała czerwona cebula
* zielona cebulka
* 1 ząbek czosnku
* 1/2 papryczki chili (lub więcej, zależnie jaki stopień ostrości lubicie najbardziej) lub 4 krople tabasco
* 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.
Wyjmujemy żółtka z połówek jajek.
Awokado myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę. Wyjmujemy łyżką miąższ ze skórki, kroimy go w kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Przy tej czynności musicie się śpieszyć bo awokado pozbawione kontaktu z pestką bardzo szybko ciemnieje (sok z cytryny zatrzymuje ten proces).
Pomidory kroimy na ćwiartki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i pestek (będziemy wykorzystywać tylko miąższ). Miąższ pomidora kroimy w drobną kostkę. 1/4 miąższu odkładamy - wykorzystamy go do dekoracji jajek.
Zieloną cebulkę siekamy. 1/4 posiekanej cebulki zielonej odkładamy - wykorzystamy ją do dekoracji jajek.
Czerwona cebulę kroimy w drobna kostkę.
Papryczkę chili pozbawiamy pestek i bardzo drobno siekamy.
Do awokado przekładamy żółtka i rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy pozostałe składniki. Całość doprawiamy ząbkiem czosnku rozdrobnionym w wyciskarce, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepysznie to wszystko wygląda.
OdpowiedzUsuńPieknie, kolorowo i wiosennie :)
OdpowiedzUsuń