RESTAURANT WEEK RESTAURACJA MAGNIFICA
Przed nami wiosenna edycja FESTIWALU RESTAURANT WEEK, który odbędzie się w Polsce w dniach od 21 do 30 kwietnia 2017. Od 2014 roku uczestniczą w nim starannie dobrane, najlepsze, autorskie Restauracje z największych polskich miast. Jest to prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia, które umożliwia jego uczestnikom obserwowanie jak zmienia się polska scena gastronomiczna. Celem
Festiwalu jest wspieranie rozwoju i promocja najlepszych, polskich
restauracji i przybliżanie gościom zarówno tradycyjnej, regionalnej
kuchni jak i światowych trendów kulinarnych.
Każda
z restauracji biorąca udział w Restaurant Week przygotowuje specjalne,
popisowe trzydaniowe menu festiwalowe na które składa się przystawka,
danie główne i deser w niezwykle przystępnej cenie 39 zł od osoby.
Tematem przewodnim startującej właśnie wiosennej edycji festiwalu jest hasło EMOCJE NA TALERZACH!
W Krakowie w Festiwalu weźmie udział 36 wiodących Restauracji! Najlepsi Szefowie Kuchni przygotowali dla Was popisowe trzydaniowe doświadczenia restauracyjne. EMOCJI NA TALERZACH NIE ZABRAKNIE! Tegoroczne
menu zaprojektowano z myślą o uczuciach - szczęściu i zaskoczeniu,
harmonii i pożądaniu, radości i wzruszeniu, miłości i ekscytacji, euforii i
dumie, wolności i niepewności.
Jako
ambasadorzy Festiwalu Restaurant Week mieliśmy niezwykłą przyjemność
poznać festiwalowe menu, które zaprezentuje w czasie startującego dziś Festiwalu jedna z krakowskich Restauracji.
Prezentując fotoreportaż z naszej wizyty w Restauracji Magnifica w Krakowie pragniemy zachęcić was do udziału w tym wydarzeniu.
RESTAURACJA MAGNIFICA mieści się w Hotelu Farmona Business & SPA otoczonym pięknym parkiem. Dwustronny kominek, woda nieśpiesznie spływająca po marmurowych kolumnach, nastrojowe światło, blask świec, dyskretna muzyka w tle tworzą jej niepowtarzalny, kameralny nastrój. Wystrój wnętrza restauracji, widok starych drzew za jej oknami dają poczucie bliskości z naturą, spokoju i przyjemnego odprężenia.
Autorem festiwalowego menu w Restauracji Magnifica jest jej Szef Kuchni Krzysztof Mardyła. Odnaleźliśmy tu ciekawe kompozycje smaków i składników. Te dania niesamowicie oddziaływały na wszystkie nasze zmysły. BUDZIŁY ŻYWE EMOCJE! Nie
tylko doskonale wyważony smak czy aromat potrawy decydował o jej
odbiorze, ale równiej jej intensywne, kontrastowe barwy (uczta dla oczu) i różnorodna tekstura,
która nie tylko zmysł dotyku, ale i słuchu angażowała. Muślinowa delikatność kontra chrupkość, pikanteria i łagodność, intensywność i głębia smaku w kontrapunkcie do lekkości i wszystko to w jednym daniu - takie kulinarne zestawienia bardzo lubimy! Świetne dania, bardzo elegancka forma podania, nowatorskie podejście do sztuki gotowania, nienaganna, dyskretna obsługa kelnerska - tego nie można opisać, to trzeba spróbować!
Przystawka
Carpaccio z trzech ryb: halibut, sandacz, łosoś; młody szpinak, rzepa, owoc granatu, sos na bazie soku z pomarańczy i limonki
Muślinowa delikatność carpaccio z ryb kontra chrupkość warzyw; lekka, wyważona w punkt kwasowość sosu i pestki granatu jak wisienki na torcie. I ta gra kolorów, która zachwyca! SZTOS!
Danie główne
Polędwiczka wieprzowa w prażonej kaszy gryczanej, puree z marchwi i kminu rzymskiego, pieczarka portobello, por zawijany w boczek, liść buraka
Polędwiczka wieprzowa w prażonej kaszy gryczanej, puree z marchwi i kminu rzymskiego, pieczarka portobello, por zawijany w boczek, liść buraka
Wyprawa do samej głębi smaku!To niesamowite jak wiele dzieje się na talerzu. Zarówno smaki jak i tekstury kontrastują w tym daniu po mistrzowsku. Głębia smaku demi glace przenosi kubki smakowe winny wymiar, zaskakująca pikanteria polędwiczek fantastycznie koresponduje z łagodnością puree. Ukłony dla Szefa Kuchni!
Deser
Semifreddo chałwowe na carpaccio z truskawek
Semifreddo chałwowe na carpaccio z truskawek
Chałwa to jest ciężki deserowy kaliber. A tu - w semifredo nabrała niespodziewanej, pożądanej lekkości, którą potęguje świeżość i przyjemna kwasowość carpaccio z truskawek. Deser warty grzechu!
Festiwalowe menu wszystkich Restauracji biorących udział w Festiwalu możecie poznać na stronie RESTAURANT WEEK. Tam również możecie dokonywać rezerwacji stolików w wybranych przez was miastach i restauracjach.
W wiosennej edycji Festiwalu Restaurant Week w Krakowie biorą udział: Hotel Atrium Kraków, Augusta Restauracja & Cocktail Bar, Bistro 11, Bistro Hygge, CORSE - Restauracja Korsykańska, Kraków, EDO Fusion Japanese Restaurant, Enoteka Pergamin, Restauracja Kuchnia Polska "Gąska", GRUSZKA NOVA, Hana Sushi, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Hurry Curry Kraków, Il Calzone - Restauracja i Winiarnia, Winiarnia - Restauracja Klimaty Południa, Kurka Wodna, La Forchetta Restauracja, Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, Musso Sushi, Musso Sushi Sukiennicza, NINE Kitchen - Sushi & Fusion Kraków, Pod Nosem - Kanonicza 22, Restauracja Qualita, Rzeźnia- Ribs on Fire Stare Miasto, Restauracja STóŁ, Tradycyja, Trattoria Grande Piadina, Trattoria Pergamin - Nullo, Twój Kucharz, Restauracja Unicus, Veganic, White Camel - Poland, Winestone, Winoman - Food&Wine, Włoska, Zalewajka, Zielonym Do Góry.
Byłem z okazji wcześniejszych edycji Restaurant Week. Miejsce PRIMA SORT!!
OdpowiedzUsuńTo prawda, miejsce jest naprawde idealne, fajnie się tam wybrac od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuń