TRYB JASNY/CIEMNY

RESTAURANT WEEK RESTAURACJA MAGNIFICA

restaurant week, emocje na talerzach, restauracja magnifica, zycie od kuchni
 
Przed nami wiosenna edycja FESTIWALU RESTAURANT WEEK, który odbędzie się w Polsce w dniach od 21 do 30 kwietnia 2017. Od 2014 roku uczestniczą w nim starannie dobrane, najlepsze, autorskie Restauracje z największych polskich miast. Jest to prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia, które umożliwia jego uczestnikom obserwowanie jak zmienia się polska scena gastronomiczna. Celem Festiwalu jest wspieranie rozwoju i promocja najlepszych, polskich restauracji i przybliżanie gościom zarówno tradycyjnej, regionalnej kuchni jak i światowych trendów kulinarnych. 
Każda z restauracji biorąca udział w Restaurant Week przygotowuje specjalne, popisowe trzydaniowe menu festiwalowe na które składa się przystawka, danie główne i deser w niezwykle przystępnej cenie 39 zł od osoby. 

Tematem przewodnim startującej właśnie  wiosennej edycji festiwalu jest hasło  EMOCJE NA TALERZACH!

W Krakowie w Festiwalu weźmie udział 36 wiodących Restauracji! Najlepsi Szefowie Kuchni przygotowali dla Was popisowe trzydaniowe doświadczenia restauracyjne. EMOCJI NA TALERZACH NIE ZABRAKNIE! Tegoroczne menu zaprojektowano z myślą o uczuciach - szczęściu i zaskoczeniu, harmonii i pożądaniu, radości i wzruszeniu,  miłości i ekscytacji, euforii i dumie, wolności i niepewności.

Jako ambasadorzy Festiwalu Restaurant Week mieliśmy niezwykłą przyjemność poznać festiwalowe menu, które zaprezentuje w czasie startującego dziś Festiwalu jedna z krakowskich Restauracji.

Prezentując fotoreportaż z naszej wizyty  w Restauracji Magnifica w Krakowie pragniemy zachęcić was do udziału w tym wydarzeniu. 


RESTAURACJA MAGNIFICA mieści się w Hotelu Farmona Business & SPA otoczonym pięknym parkiem. Dwustronny kominek, woda nieśpiesznie spływająca po marmurowych kolumnach, nastrojowe światło, blask świec, dyskretna muzyka w tle tworzą jej niepowtarzalny, kameralny nastrój. Wystrój wnętrza restauracji, widok starych drzew za jej oknami dają poczucie bliskości z naturą, spokoju i przyjemnego odprężenia.

Autorem festiwalowego menu w Restauracji Magnifica jest jej Szef Kuchni Krzysztof Mardyła. Odnaleźliśmy tu ciekawe kompozycje smaków i składników. Te dania niesamowicie oddziaływały na wszystkie nasze zmysły. BUDZIŁY ŻYWE EMOCJE! Nie tylko doskonale wyważony smak czy aromat potrawy decydował o jej odbiorze, ale równiej jej intensywne, kontrastowe barwy (uczta dla oczu) i różnorodna tekstura, która nie tylko zmysł dotyku, ale i słuchu angażowała. Muślinowa delikatność kontra chrupkość, pikanteria i łagodność, intensywność i głębia smaku  w kontrapunkcie do lekkości i wszystko to w jednym daniu - takie kulinarne zestawienia bardzo lubimy! Świetne dania, bardzo elegancka forma podania, nowatorskie podejście do sztuki gotowania, nienaganna, dyskretna obsługa kelnerska -  tego nie można opisać, to trzeba spróbować!


Przystawka
Carpaccio z trzech ryb: halibut, sandacz, łosoś; młody szpinak, rzepa, owoc granatu, sos na bazie soku z pomarańczy i limonki

Muślinowa delikatność carpaccio z ryb kontra chrupkość warzyw; lekka, wyważona w punkt kwasowość sosu i pestki granatu jak wisienki na torcie. I ta gra kolorów, która zachwyca! SZTOS!

Danie główne
Polędwiczka wieprzowa w prażonej kaszy gryczanej, puree z marchwi i kminu rzymskiego, pieczarka portobello, por zawijany w boczek, liść buraka

Wyprawa do samej głębi smaku!To niesamowite jak wiele dzieje się na talerzu. Zarówno smaki jak i tekstury kontrastują w tym daniu po mistrzowsku. Głębia smaku demi glace przenosi kubki smakowe winny wymiar, zaskakująca pikanteria polędwiczek fantastycznie koresponduje z łagodnością puree. Ukłony dla Szefa Kuchni!

 

Deser
Semifreddo chałwowe na carpaccio z truskawek 

Chałwa to jest ciężki deserowy kaliber. A tu - w semifredo nabrała niespodziewanej, pożądanej lekkości, którą potęguje świeżość i przyjemna kwasowość carpaccio z truskawek. Deser warty grzechu!




Festiwalowe menu wszystkich Restauracji biorących udział w Festiwalu możecie poznać na stronie RESTAURANT WEEK. Tam również możecie dokonywać rezerwacji stolików w wybranych przez was miastach i restauracjach.
 
W wiosennej edycji Festiwalu Restaurant Week w Krakowie biorą udział: Hotel Atrium Kraków, Augusta Restauracja & Cocktail Bar, Bistro 11, Bistro Hygge, CORSE - Restauracja Korsykańska, Kraków, EDO Fusion Japanese Restaurant, Enoteka Pergamin, Restauracja Kuchnia Polska "Gąska", GRUSZKA NOVA, Hana Sushi, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Hurry Curry Kraków, Il Calzone - Restauracja i Winiarnia, Winiarnia - Restauracja Klimaty Południa, Kurka Wodna, La Forchetta Restauracja, Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, Musso Sushi, Musso Sushi Sukiennicza, NINE Kitchen - Sushi & Fusion Kraków, Pod Nosem - Kanonicza 22, Restauracja Qualita, Rzeźnia- Ribs on Fire Stare Miasto, Restauracja STóŁ, Tradycyja, Trattoria Grande Piadina, Trattoria Pergamin - Nullo, Twój Kucharz, Restauracja Unicus, Veganic, White Camel - Poland, Winestone, Winoman - Food&Wine, Włoska, Zalewajka, Zielonym Do Góry.

Komentarze

  1. Byłem z okazji wcześniejszych edycji Restaurant Week. Miejsce PRIMA SORT!!

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, miejsce jest naprawde idealne, fajnie się tam wybrac od czasu do czasu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI