SAŁATKA WIELKANOCNA Z BURAKAMI
SAŁATKA WIELKANOCNA Z BURAKAMI
Dziś
zaproponujemy wam pyszną, kuszącą intensywnością kolorów i bardzo
prostą w wykonaniu sałatką wielkanocną. Doskonale komponuje się ze
świątecznymi potrawami, a przy tym pięknie prezentuje się na stole.
To kolejna nasza propozycja w wielkanocnym cyklu PRZEPISY Z JAJEM.
SAŁATKA WIELKANOCNA Z BURAKAMI
składniki:
* 1 kg buraków * 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku POLTINO (400 g) w sezonie wykorzystajcie świeży)
* 5 jajek
* 2 czerwone cebule
* 6 ogórków kiszonych
* pęczek szczypiorku
* 2 łyżki majonezu (domowego lub kupnego)
* 1 cytryna
* 1 łyżeczka octu jabłkowego
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól
* świeżo zmielony pieprz
do dekoracji:
* rzeżucha
* majonez
składniki:
* 1 kg buraków * 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku POLTINO (400 g) w sezonie wykorzystajcie świeży)
* 5 jajek
* 2 czerwone cebule
* 6 ogórków kiszonych
* pęczek szczypiorku
* 2 łyżki majonezu (domowego lub kupnego)
* 1 cytryna
* 1 łyżeczka octu jabłkowego
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól
* świeżo zmielony pieprz
do dekoracji:
* rzeżucha
* majonez
wykonanie:
Buraki gotujemy lub pieczemy w piekarniku, studzimy, obieramy ze skóry.
1 burak odkładamy - wykorzystamy go później do dekoracji sałatki.
Pozostałe
buraki kroimy w kostkę i marynujemy: wlewamy do nich 2 łyżki oliwy z
oliwek, sok wyciśnięty z połowy cytryny, ocet jabłkowy; doprawiamy solą i
świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy i pozostawiamy do
zamarynowania na pół godziny.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
Siekamy pęczek szczypiorku.
Mrożony
zielony groszek Poltino wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody,
gotujemy około 4 - 5 minut od chwili zagotowania; odcedzamy, przelewamy
na sitku zimną wodą.
Groszek dzielimy na 2 części.
Czerwoną cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Do
zamarynowanych wcześniej buraków dodajemy połowę zielonego groszku,
pokrojone w kostkę jajka, ogórki kiszone i cebulę; wsypujemy szczypiorek
i dodajemy majonez. Całość mieszamy do połączenia składników.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem wyciśniętym
z cytryny.
sposób podania:
Przygotowujemy
marynatę: 1 łyżkę oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżką soku wyciśniętego z
cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pozostawiony wcześniej burak kroimy na cienkie plastry i zanurzamy je na chwilę w marynacie.
Tuż
przed podaniem sałatkę układamy na talerzykach lub półmiskach
wykorzystując do tego ring (metalowy pierścień do formowania dań).
Wypełniamy go sałatką z buraczków do 2/3 jego wysokości. Na sałatce
układamy warstwę pozostawionego wcześniej zielonego groszku. Całość
dekorujemy kleksem majonezu, rzeżuchą i zamarynowanymi plastrami buraka
uformowanymi w rożek.
Wygląda pięknie
OdpowiedzUsuń