ŚLEDZIE Z BORNHOLMU
ŚLEDZIE Z BORNHOLMU oficjalnie weszły na krakowski rynek. Marka ta zadebiutowała w naszym mieście podczas degustacji komentowanej na kulinarnym festiwalu Najedzeni Fest. Degustację poprowadził Maciek Nawrocki, entuzjasta i dystrybutor Śledzi z Bornholmu. Gotowali Marcin Pławecki - szef kuchni w Restauracji Gęś w dymie i Maksymilian "Gotowanko" Raczek szef kuchni Forum Przestrzennie. Dania ze Śledzia z Bornholmu sparowano z piwami od Trzech Kumpli - Browar Lotny o których opowiadał Piotr Sosin.
Zacznijmy od wyznania natury osobistej - jesteśmy uzależnieni od śledzi. Problem uświadomiony to już połowa drogi do jego rozwiązania. Druga połowa to znalezienie dobrego dilera ;) A
do tej pory to wcale nie była taka prosta sprawa. Śledzie najwyższej
jakości wcale nie tak łatwo zdobyć na rynku na którym do tej pory
królowały pseudo matiasy.
ŚLEDZIE Z BORNHOLMU
produkowane są przez duńską rodzinną firmę Christianso Pigens Sild mieszczącą się na wyspie Bornholm, która przerabia ryby korzystając z liczących ponad 100 lat
przepisów kulinarnych. Produkcja śledzi odbywa się tu ręcznie, począwszy od filetowania
przez dodawanie przypraw, ziół, cebuli aż po pakowanie. Maszynie powierza się tu jedynie mieszanie przypraw. Śledzie wykorzystywane przez firmę Christianso Pigens Sild w przeważającej mierze (około 90 proc. asortymentu) poławiane
są w Morzu Północnym. Z powodu przemieszczania się ławic ryb pozostałe 10 % łowionych jest w Morzu
Bałtyckim, ale w najczystszych jego miejscach. I jeszcze informacja, która ma dla nas bardzo duże znaczenie - wszystkie produkty marki ŚLEDZIE Z BORNHOLNU mają
certyfikat MSC gwarantujący, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów.
Drugim bohaterem niedzielnej degustacji było piwo kraftowe marki Trzech Kumpli - Browar Lotny. To piwo najwyższej jakości. Warzone bez pośpiechu, z uwagą, przemyślane i dopracowane. Nieźle zagrało ze śledziem przekonując nas, że w sztuce łączenia potraw i alkoholi dobre, rzemieślnicze piwo naprawdę daje radę na równi z winem!
Podczas degustacji o piwie opowiadał Piotr Sosin z Trzech Kumpli - Browar Lotny.
AUTOREM MENU BYŁ CHEF MARCIN PŁAWECKI Z RESTAURACJI GĘŚ W DYMIE. Podczas degustacji zaprezentował wyborne, niebanalne aranżacje ŚLEDZI Z BORNHOLMU.
Śledzie z Bornholmu Let Krydret Sild * Kozia Rura ser kwasowo-podpuszczkowy * posypka z czarnych oliwek
+
Piwo Pan IPAni - Browar Trzech Kumpli
Śledzie z nutą wanilii (bardzo ciekawe, intensywne w smaku) w połączeniu z kremową słodyczą i delikatnym smakiem koziego sera z Gospodarstwa Kaszubska Koza i piwem Pan IPAni stanowiło trio wielce udane.
Zadziwiające ile w tym piwie się dzieje! Ma lekkość charakterystyczną dla piw pszenicznych i jednocześnie alkoholową moc, goryczkę i aromat pochodzą od stylu India Pale Ale. W aromacie i smaku dominują cytrusowe nuty, drugie skrzypce gra tu aromat gruszki, kwiatów i mango.
Alk. 6 %
Ekstrakt 16.5 %
IBU 45
Chmiele Perle, Amarillo, Citra, Mosaic
Pierwsze warzenie Luty 2015
Marineret Sild
Śledzie z Bornholmu Marineret Sild * gotowane zagrodowe jajko * majonez z raków * mus jabłkowy * szczypiorek * rzeżucha
+
Piwo CALIFIA - Browar Trzech Kumpli
Śledzie marynowane z cebulą, zielem angielskim i listkiem laurowym idealnie współgrały z jajkiem i majonezem rakowym.
Marynowane Śledzie z Bornholmu Marineret Sild doskonale zagrały również z mocno wytrawnym, goryczkowym piwem CALIFIA - Browar trzech Kumpli.
Piwo CALIFIA - Browar trzech Kumpli
Jasne, mocno wytrawne, goryczkowe, bardzo aromatyczne, solidnie chmielone i obfite w alkoholową moc. To klasyczne amerykańskie India Pale Ale Zachodniego Wybrzeża USA. Intensywność cytrusowego aromatu pochodzi w nim od wspaniałych amerykańskich chmieli. Wyczuwa się grejpfruty, pomarańcze, cytryny, limonki oraz przyjemny, słodkawy zapach jasnych słodów.
Alk. 7 %
Ekstrakt 16.5 %
IBU 70
Chmiele Columbus, Centennial, Cascade, Citra
Pierwsze warzenie Marzec 2015
Ekstrakt 16.5 %
IBU 70
Chmiele Columbus, Centennial, Cascade, Citra
Pierwsze warzenie Marzec 2015
Røde Krydret Sild
Śledzie z Bornholmu Røde Krydret Sild * gęsia pierś * czerwona cebula * świeża pietruszka i koperek * surowe kurze żółtko * gęsie sadło
+
Piwo SAISONATOR - Browar Trzech Kumpli
Tatar z piersi gęsi z dodatkiem korzennego, mocnego, wyrazistego w smaku Śledzia z Bornholmu - SZTOS! Genialna kombinacja smaków!
Piwo SAISONATOR - Browar Trzech Kumpli
Super mocna wersja stylu Saison, czyli piwa, które tradycyjnie warzone
było na farmach w Walonii, francuskojęzycznej części Belgii. Mocne i lekkie jednocześnie; zawiera ponad 12 % alkoholu co jest w nim "niebezpiecznie" niewyczuwalne. Piwo bardzo złożone i ultra owocowe. Wyczuwalny aromat brzoskwiń, moreli, gruszek, goździków i ziół. W smaku przyjemnie goryczkowe i owocowe. Aromat i smak zbudowano na całej masie amerykańskich i polskich chmieli i długim procesie leżakowania.
Alk. 12.2 %
Ekstrakt 24 %
IBU 70
Chmiele zmienna mieszanka: Columbus, Palisade, Cascade US, Cascade PL, Equinox, Centennial
Pierwsze warzenie Lipiec 2016
Ekstrakt 24 %
IBU 70
Chmiele zmienna mieszanka: Columbus, Palisade, Cascade US, Cascade PL, Equinox, Centennial
Pierwsze warzenie Lipiec 2016
Autorem kolejnej propozycji ze ŚLEDZIEM Z BORNHOLMU był Maksymilian "Gotowanko" Raczek z Forum Przestrzennie (na zdjęciu poniżej). Specjalizuje się w kuchni comfort food, nie boi się zaskakujących połączeń.
Podczas degustacji zaprezentował zgromadzonym gościom swoją wariację na temat Marineret Sild.
Marineret Sild * smalec wytopiony z wędzonej Mangalicy * karmelizowane jabłko * pieczona cebula i czosnek * salsa z japaleno z dodatkiem czosnku niedźwiedziego
W Krakowie ŚLEDZIE Z BORNHOLMU można kupić w sklepie Węgierskie Specjały na Starym Kleparzu (pełen asortyment będzie dostępny pod koniec kwietnia), a niebawem, po otwarciu nowego sklepu, również na Placu Imbramowskim.
Wybór dostępnych smaków jest spory:
* Sherry Sild – śledzie w zalewie o smaku sherry, najpopularniejsze obecnie w restauracjach
* Let Krydret Sild – śledzie z nutą wanilii, bardzo ciekawe, o większej intensywności od sherry
* Marineret Sild – śledzie marynowane z cebulą, zielem angielskim, listkiem laurowym
* Marineret Sild – śledzie marynowane z cebulą, zielem angielskim, listkiem laurowym
* Røde Krydret Sild – bardzo intensywne śledzie w korzennej zalewie – w
ich przypadku najbardziej widać zetknięcie wpływów dalekomorskich kupców
duńskich z lokalną kuchnią na Christianso
* Tomat Kryddersild – korzenne śledzie w pomidorach, bardzo ciekawa aranżacja śledzi, zupełnie nieoczekiwany smak, znajomi szefowie mówią, że są jak wino: im starsze tym lepsze, bardziej intensywne
* Tomat Kryddersild – korzenne śledzie w pomidorach, bardzo ciekawa aranżacja śledzi, zupełnie nieoczekiwany smak, znajomi szefowie mówią, że są jak wino: im starsze tym lepsze, bardziej intensywne
* Carry Sild – śledzie w delikatnym żółtym curry
..
Komentarze
Prześlij komentarz