ALKALICZNE GOTOWANIE PRZY ZIELONYM STOLE
ALKALICZNE GOTOWANIE PRZY
ZIELONYM STOLE
Chcemy żyć zdrowo, ale tak
naprawdę często nie wiemy jak zmienić swoje nawyki żywieniowe, aby jednocześnie
jeść do syta i zwyczajnie czuć się lepiej. „Alkaliczne gotowanie przy zielonym
stole” Beaty Sokołowskiej i Edyty Skorupskiej to przejrzysta, praktyczna
książka, która ułatwi wam wprowadzenie na stałe zdrowych nawyków
żywieniowych do codziennej diety. Jeśli chcecie świadomie się odżywiać, ale nie
do końca wiecie jak zacząć wprowadzać zmiany lub jeśli poszukujecie nowych,
zdrowych kulinarnych inspiracji to właśnie dla was dedykowana jest ta książka. Autorki
od lat promują alkaliczny styl życia. Ich misją stało się stworzenie książki,
która będzie zawierała łatwe w przygotowaniu przepisy na pyszne potrawy z
naturalnych i przystępnych cenowo składników, które bez problemu znajdziemy w
sklepach. W książce „Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” znajdziecie
ponad 90 przepisów na smaczne dania, które nie zakwaszają organizmu, a z ich
przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Przepisy zostały
ułożone w wygodny sposób. Patrzysz, co akurat masz w lodówce, otwierasz książkę
i gotujesz. Dzięki tej książce poznacie podstawowe zasady zdrowej alkalicznej
diety i listę produktów, które powinny być na co dzień w użyciu w każdym domu
oraz przepisy na zdrowe dania uszeregowane wg produktu bazowego. Taki układ
książki ma ułatwić wykorzystanie żywności, którą akurat mamy w kuchni lub na
którą mamy ochotę.
W diecie alkalicznej nie
chodzi o eliminację pokarmów zakwaszających (żywności kwasotwórczej), ale o to,
aby przewagę na talerzu stanowiła żywność zasadotwórcza. W tej diecie nie
brakuje warzyw, bo one są najbardziej zasadotwórcze.
Korzyści z takiego sposobu odżywiania jest wiele:
* usprawniamy działanie układu
pokarmowego
* poprawiamy stan flory
bakteryjnej,
* zwiększamy wchłanianie
składników odżywczych i odżywienie organizmu a tym samym wyrównujemy z czasem
niedobory żywieniowe.
Za tymi zmianami idą korzyści związane z wyglądem i samopoczuciem, a nawet pozbyciem się różnych dolegliwości. Efektem takiego odżywiania jest poprawa wyglądu cery, włosów, paznokci, poprawa samopoczucia, odporności, koncentracji i jasności myślenia, wydolności, kondycji, jakości snu, nastroju, wzrost energii i siły. Mamy ogólnie poczucie lepszego zdrowia, większego wigoru i odmłodzenia organizmu.
Oprócz przepisów w książce
znajdziecie także:
* najważniejsze zasady
zdrowego odżywiania
* tabelę sezonowości produktów
w Polsce
* tabelę sposobu i terminów
przechowywania produktów by zachowały świeżość
* wskazówki dotyczące
gotowania
* pomysły na to, jak
wykorzystać resztki (książka wpisuje się więc w popularny ostatnio trend „zero
waste”)
Do czego prowadzi
"zakwaszenie organizmu"?
W wyniku zaburzenia wewnętrznej równowagi kwasowo-zasadowej pojawić się mogą takie objawy jak: uczucie ciągłego zmęczenia, ospałości, ociężałości, zły sen, szybkie męczenie się, problemy z koncentracją i pamięcią, obniżenie odporności; zły stan skóry, jej niezdrowy, szary odcień, rozdwajające się włosy, kruchość paznokci; apatia, nerwowość, dolegliwości układu pokarmowego, obłożony język, nieprzyjemny smak lub zapach w ustach, bóle mięśni bądź stawów, migreny bądź częste bóle głowy czy inne często pojawiające się bóle, zmniejszenie libido. Ogólnie mamy złe samopoczucie, mimo prawidłowych wyników badań. Ale można tego unikną stosując odpowiednią dietę.
Czym jest „alkaliczny styl
życia”?
Chodzi w nim o równowagę.
Dieta przeciętnej osoby w naszym kraju jest zakwaszająca i wciąż brakuje w niej
wystarczającej ilości pożywienia zasadotwórczego, pomagającego zachować cenny
dla zdrowia balans kwasowo-zasadowy. To od niego zależy nie tylko nasze
samopoczucie, lecz także zdrowie. Zwykle nie brakuje nam w kuchni pomysłów na
wykorzystanie produktów zakwaszających, takich jak np. mięso, ryby, sery, biała
mąka. Nie wiemy natomiast, jak i co gotować z tego, co alkalizujące. Propozycje
gotowych dań mają więc ułatwić proces wprowadzania zmian i zainspirować do
własnych eksperymentów w kuchni.
W książce "Alkaliczne
gotowanie" przepisy są głównie skomponowane na bazie składników
wartościowych odżywczo oraz zasadotwórczych. Polecam tę książkę wszystkim,
którzy szukają pomysłu na potrawy nie tylko smaczne, ale też proste w
wykonaniu, zdrowe i gotowane z bardzo wartościowych produktów, dostępnych na
rynku.
O autorkach:
Beata Sokołowska – psycholog zdrowia, autorka książek „Alkaliczny styl życia” i „Alkaliczny detoks”. Od lat interesuje się wpływem odżywiania i detoksu na jakość życia. Inspiruje do zmian i aktywnie propaguje styl życia stawiający na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Prowadzi warsztaty, wykłady oraz program „gruntowny detoks” oczyszczający organizm ze złogów i toksyn. Jest autorką bloga ALKALICZNY STYL ŻYCIA. Jej motto to „równowaga we wszystkich sferach życia”.
Edyta Skorupska – promotorka
zdrowia i specjalistka psychodietetyki, doradca w zakresie odżywiania i coach
zmiany nawyków żywieniowych. Od kilku lat prowadzi warsztaty zdrowego gotowania
i wykłady na temat zdrowia,zachęcając do zmian w kuchni metodą małych kroków.
Jest autorką bloga PRZY ZIELONYM STOLE, na którym można znaleźć przepisy bez
glutenu, nabiału i cukru rafinowanego. Jej pasją jest tworzenie nowych receptur
i fotografia kulinarna. Jest autorką zdjęć zamieszczonych w tej książce.
Wybierzcie zdrowie! Książka ta
zachęci was do radosnego i twórczego gotowania, które z pewnością przyczyni się
do poprawy jakości waszego życia. Zaprezentowane przepisy są łatwe w
przygotowaniu, stworzone w oparciu o naturalne, ogólnodostępne i niedrogie
składniki; uczą jak korzystać z produktów sezonowych i nie marnować jedzenia
wykorzystując to co nam zostało w lodówce i spiżarni. POLECAMY !
ALKALICZNE GOTOWANIE PRZY
ZIELONYM STOLE
autorzy: Beata Sokołowska,
Edyta Skorupska
wydawnictwo: wydawnictwo MUZA
ilość stron: 256
format: 16.8 x 22.0 cm
oprawa: miękka
UWAGA KONKURS !
Wiosną natura budzi się do życia i rozkwita. To idealny czas by zmienić swój styl życia i sposób odżywiania na zdrowszy. Już za chwilę wystartuje na naszym blogu WIOSENNY KONKURS Z WYDAWNICTWEM MUZA zapowiadany już wcześniej przez nas na FACEBOOKU.
Nagrodami w konkursie będą zestawy książek, które pomogą wam zadbać o zdrowie i urodę:
* Émilie Hébert "BEAUTY
& FOOD"
* Beata Sokołowska Edyta Skorupska "ALKALICZNE GOTOWANIE przy zielonym
stole"
* Dr Frederic Saldmann "Twoje zdrowie w twoich rękach"
* Dr Frederic Saldmann "Twoje zdrowie w twoich rękach"
Komentarze
Prześlij komentarz