TRYB JASNY/CIEMNY

ALKALICZNE GOTOWANIE PRZY ZIELONYM STOLE


edyta skorupska, recenzja ksiazki, poradnik, dieta, zdrowa dieta, zakwaszenie, alkaliczna dieta, blog, zycie od kuchni

ALKALICZNE GOTOWANIE PRZY ZIELONYM STOLE

Chcemy żyć zdrowo, ale tak naprawdę często nie wiemy jak zmienić swoje nawyki żywieniowe, aby jednocześnie jeść do syta i zwyczajnie czuć się lepiej. „Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” Beaty Sokołowskiej i Edyty Skorupskiej to przejrzysta, praktyczna książka,  która ułatwi wam wprowadzenie na stałe zdrowych nawyków żywieniowych do codziennej diety. Jeśli chcecie świadomie się odżywiać, ale nie do końca wiecie jak zacząć wprowadzać zmiany lub jeśli poszukujecie nowych, zdrowych kulinarnych inspiracji to właśnie dla was dedykowana jest ta książka. Autorki od lat promują alkaliczny styl życia. Ich misją stało się stworzenie książki, która będzie zawierała łatwe w przygotowaniu przepisy na pyszne potrawy z naturalnych i przystępnych cenowo składników, które bez problemu znajdziemy w sklepach. W książce „Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” znajdziecie ponad 90 przepisów na smaczne dania, które nie zakwaszają organizmu, a z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Przepisy zostały ułożone w wygodny sposób. Patrzysz, co akurat masz w lodówce, otwierasz książkę i gotujesz. Dzięki tej książce poznacie podstawowe zasady zdrowej alkalicznej diety i listę produktów, które powinny być na co dzień w użyciu w każdym domu oraz przepisy na zdrowe dania uszeregowane wg produktu bazowego. Taki układ książki ma ułatwić wykorzystanie żywności, którą akurat mamy w kuchni lub na którą mamy ochotę.



W diecie alkalicznej nie chodzi o eliminację pokarmów zakwaszających (żywności kwasotwórczej), ale o to, aby przewagę na talerzu stanowiła żywność zasadotwórcza. W tej diecie nie brakuje warzyw, bo one są najbardziej zasadotwórcze.


Korzyści z takiego sposobu odżywiania jest wiele:


* usprawniamy działanie układu pokarmowego

* poprawiamy stan flory bakteryjnej, 

* zwiększamy wchłanianie składników odżywczych i odżywienie organizmu a tym samym wyrównujemy z czasem niedobory żywieniowe. 


Za tymi zmianami idą korzyści związane z wyglądem i samopoczuciem, a nawet pozbyciem się różnych dolegliwości. Efektem takiego odżywiania jest poprawa wyglądu cery, włosów, paznokci, poprawa samopoczucia, odporności, koncentracji i jasności myślenia, wydolności, kondycji, jakości snu, nastroju, wzrost energii i siły. Mamy ogólnie poczucie lepszego zdrowia, większego wigoru i odmłodzenia organizmu. 



Oprócz przepisów w książce znajdziecie także:



* najważniejsze zasady zdrowego odżywiania

* tabelę sezonowości produktów w Polsce

* tabelę sposobu i terminów przechowywania produktów by zachowały świeżość

* wskazówki dotyczące gotowania

* pomysły na to, jak wykorzystać resztki (książka wpisuje się więc w popularny ostatnio trend „zero waste”)



Do czego prowadzi "zakwaszenie organizmu"?


W wyniku zaburzenia wewnętrznej równowagi kwasowo-zasadowej pojawić się mogą takie objawy jak: uczucie ciągłego zmęczenia, ospałości, ociężałości, zły sen, szybkie męczenie się, problemy z koncentracją i pamięcią, obniżenie odporności; zły stan skóry, jej niezdrowy, szary odcień, rozdwajające się włosy, kruchość paznokci; apatia, nerwowość, dolegliwości układu pokarmowego, obłożony język, nieprzyjemny smak lub zapach w ustach, bóle mięśni bądź stawów, migreny bądź częste bóle głowy czy inne często pojawiające się bóle, zmniejszenie libido. Ogólnie mamy złe samopoczucie, mimo prawidłowych wyników badań. Ale można tego unikną stosując odpowiednią dietę.



Czym jest „alkaliczny styl życia”?



Chodzi w nim o równowagę. Dieta przeciętnej osoby w naszym kraju jest zakwaszająca i wciąż brakuje w niej wystarczającej ilości pożywienia zasadotwórczego, pomagającego zachować cenny dla zdrowia balans kwasowo-zasadowy. To od niego zależy nie tylko nasze samopoczucie, lecz także zdrowie. Zwykle nie brakuje nam w kuchni pomysłów na wykorzystanie produktów zakwaszających, takich jak np. mięso, ryby, sery, biała mąka. Nie wiemy natomiast, jak i co gotować z tego, co alkalizujące. Propozycje gotowych dań mają więc ułatwić proces wprowadzania zmian i zainspirować do własnych eksperymentów w kuchni.



W książce "Alkaliczne gotowanie" przepisy są głównie skomponowane na bazie składników wartościowych odżywczo oraz zasadotwórczych. Polecam tę książkę wszystkim, którzy szukają pomysłu na potrawy nie tylko smaczne, ale też proste w wykonaniu, zdrowe i gotowane z bardzo wartościowych produktów, dostępnych na rynku.


 

O autorkach:


Beata Sokołowska – psycholog zdrowia, autorka książek „Alkaliczny styl życia” i „Alkaliczny detoks”. Od lat interesuje się wpływem odżywiania i detoksu na jakość życia. Inspiruje do zmian i aktywnie propaguje styl życia stawiający na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Prowadzi warsztaty, wykłady oraz program „gruntowny detoks” oczyszczający organizm ze złogów i toksyn. Jest autorką bloga ALKALICZNY STYL ŻYCIA. Jej motto to „równowaga we wszystkich sferach życia”.



Edyta Skorupska – promotorka zdrowia i specjalistka psychodietetyki, doradca w zakresie odżywiania i coach zmiany nawyków żywieniowych. Od kilku lat prowadzi warsztaty zdrowego gotowania i wykłady na temat zdrowia,zachęcając do zmian w kuchni metodą małych kroków. Jest autorką bloga PRZY ZIELONYM STOLE, na którym można znaleźć przepisy bez glutenu, nabiału i cukru rafinowanego. Jej pasją jest tworzenie nowych receptur i fotografia kulinarna. Jest autorką zdjęć zamieszczonych w tej książce.



Wybierzcie zdrowie! Książka ta zachęci was do radosnego i twórczego gotowania, które z pewnością przyczyni się do poprawy jakości waszego życia. Zaprezentowane przepisy są łatwe w przygotowaniu, stworzone w oparciu o naturalne, ogólnodostępne i niedrogie składniki; uczą jak korzystać z produktów sezonowych i nie marnować jedzenia wykorzystując to co nam zostało w lodówce i spiżarni. POLECAMY !


ALKALICZNE GOTOWANIE PRZY ZIELONYM STOLE
autorzy: Beata Sokołowska, Edyta Skorupska

wydawnictwo: wydawnictwo MUZA

ilość stron: 256

format: 16.8 x 22.0 cm

oprawa: miękka 


UWAGA KONKURS !

Wiosną natura budzi się do życia i rozkwita. To idealny czas by zmienić swój styl życia i sposób odżywiania na zdrowszy. Już za chwilę wystartuje na naszym blogu WIOSENNY KONKURS Z WYDAWNICTWEM MUZA zapowiadany już wcześniej przez nas na FACEBOOKU. 

Nagrodami w konkursie będą zestawy książek, które pomogą wam zadbać o zdrowie i urodę:

* Émilie Hébert "BEAUTY & FOOD"
* Beata Sokołowska Edyta Skorupska "ALKALICZNE GOTOWANIE przy zielonym stole"
* Dr Frederic Saldmann "Twoje zdrowie w twoich rękach"




Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI