ALMETTE DWA NOWE SMAKI I CZTERY PYSZNE DANIA
Mamy
dziś dla was propozycje smakowitych dań, w których świeże warzywa łączą się z puszystymi serkami
twarogowymi tworząc lekkie, zdrowe dania.
Kilka
tygodni temu pojawiły się na naszym rynku dwa nowe serki o wiosennych smakach.
To Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem. Ukryte
w nich rzodkiewki, czosnek niedźwiedzi i świeże listki szpinaku to prawdziwa
kwintesencja wiosennych smaków, która
zachęca nas do kulinarnych eksperymentów.
Zobaczcie jakie fajne dania można przygotować z ich udziałem
Po serki Almette w nowych, wiosennych smakach sięgamy przygotowując szybkie, pożywne, smaczne śniadaniowe kanapki. Inspirują
nas również do kulinarnych eksperymentów i poszukiwań; budzą naszą wyobraźnię i
sprawiają, że przygotowujemy z nimi wciąż nowe przepisy. Za ich sprawą
codzienna dieta naszej rodziny staje się bardziej urozmaicona. Są doskonałym
dodatkiem do wytrawnych dań podawanych na ciepło i zimno, co sprawia, że nasi
synowie chętniej zjadają posiłki których podstawę stanowią warzywa. Nie
zapominajcie, że zdrowy jadłospis powinny zawierać 5 porcji różnobarwnych
warzyw a nakłonienie nastolatków do ich spożywania to czasem nie lada wyzwanie.
Jak się za chwilę przekonacie serki ALMETTE okazują się w tym bardzo pomocne. W naszej kuchni sprawdzają
się jako składnik naleśników, tortilli, kremowych zup, warzywnych sosów, nadzienie do rolady szpinakowej i w wielu
innych daniach i przekąskach. Możecie przygotować je w domu na śniadanie, obiad lub kolację
lub zapakować je do pudełek i taki zdrowy, pełnowartościowy posiłek zabrać ze
sobą do pracy, na uczelnię lub do szkoły. Te dania są łatwe i szybkie w
przygotowaniu. Zachęcą was do zdrowej, zrównoważonej i zróżnicowanej diety.
SEREK
ALMETTE Z RZODKIEWKAMI
Jest
delikatnie różowy, czuć w nim wiosenną świeżość. Łączy w idealną parę pyszne
rzodkiewki i delikatny serek.
Tak
generalnie wiosną bardzo chętnie sięgamy po rzodkiewki. Są zalecane jako
remedium na wiosenne zmęczenia i wyczerpanie. Podsuwamy je też pod każdą
postacią naszym synom gdyż „mają moc” poprawiania pamięci i stanowią ważny
składnik diety osób intensywnie uczących się. Fajnie zacząć dzień z kromką
razowego chleba posmarowanego serkiem z rzodkiewkami z dodatkiem plastrów
ogórka i zielonej cebulki. A do pracy chętnie zabieramy tortille wypiekane z
pełnoziarnistej mąki posmarowane tym serkiem i wypełnione mieszanką sałat i
innych świeżych warzyw. Taki posiłek w ciągu dnia jest świetnym zastrzykiem
energii i źródłem niezbędnych nam składników odżywczych. Można go szybko
przygotować i łatwo go zapakować do pudełka na lunch.
SEREK ALMETTE ZE SZPINAKIEM I CZOSNKIEM
W lekkim, delikatnym serku kryje się świeży szpinak
i czosnek niedźwiedzi inspirując nas do kulinarnych poszukiwań. Po zimie zawsze
tęsknimy za wszystkim co zielone. Uwielbiamy wiosnę za nowalijki. Serek
zachwyca nas wyrazistym, szpinakowym smakiem i czosnkowym aromatem. Czosnek
niedźwiedzi to wyjątkowy wiosenny rarytas. Prawdziwa bomba witaminowa.
Uwielbiamy go w pesto i bardzo smakuje nam z dodatkiem serka. Sezon na niego nie trwa niestety długo i
wcale nie tak łatwo go kupić. Niezwykle cieszy nas więc, że pojawił się w serku
ALMETTE w duecie ze szpinakiem. Można go
wykorzystać na wiele sposobów – ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do dań
głównych.
Dla
nas liczy się jakość wykorzystywanych w kuchni produktów. Serki ALMETTE z
rzodkiewkami oraz ze szpinakiem i czosnkiem to 100% naturalnych składników i
100% wyśmienitego smaku. Nie zawierają zagęstników, barwników i konserwantów! Dostarczają
wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa,
bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. Ich podstawą jest najwyższej jakości
polskie mleko z zielonych Mazur i najczystszych rejonów Mazowsza. Marka Almette
deklaruje, że w produkcji nie dopuszcza GMO. Prowadzi również monitoring mleka
przyjmowanego przez swoje fabryki pod kątem obecności antybiotyków i robi to jako
jedna z nielicznych firm w Polsce. Naturalnym źródłem wyjątkowej puszystej
konsystencji serków ALMETTE jest lekki, pochodzący z powietrza azot. Sięgamy więc
po nie z wielką przyjemnością i bez obaw.
Jeśli zastanawiacie się
właśnie jak kreatywnie wykorzystać w swojej kuchni serek Almette z rzodkiewkami
i serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem do przygotowania zdrowych i lekkich
posiłków zerknijcie na propozycje Davida Gaboriaud - jednego z najlepszych szefów
kuchni młodego pokolenia.
David jest Francuzem od
kilku lat mieszkającym w Polsce. To kucharz z zamiłowania. Organizator wielu
warsztatów i imprez kulinarnych, propagator slow food’u - idei celebrowania i
delektowania się posiłkami. Swoją niespożytą energią zaraża innych do
gotowania.
W zaprezentowanych poniżej przepisach Davida Gaboriaud podajemy proporcje dla 2 osób.
1. Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą
składniki:
* 4 jajka ekologiczne lub jedynki
* 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i
czosnkiem
* 2 plastry szynki długo dojrzewającej
(np. Serrano, parmeńska)
* 2 łyżki posiekanej dymki,
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżeczka masła klarowanego
* sól, pieprz
przygotowanie:
Do miski wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw
solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym
smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać.
Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do
piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij
frittatę z piekarnika, posyp natką i
dymką. Bon appetit :)
2. Angielskie scones pieczone, podane z
serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce
składniki:
scones:
scones:
* 250 g mąki pszennej typu 450
* 125 ml mleka
* 1 jajko + 1 żółtko do smarowania
* 50 g roztopionego masła
* łyżka cukru
* szczypta soli
* 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
* 125 ml mleka
* 1 jajko + 1 żółtko do smarowania
* 50 g roztopionego masła
* łyżka cukru
* szczypta soli
* 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
dodatki:
* 4 pieczarki brązowe (portobello)
* kilka listków szpinaku
* 2 jajka
* 1 łyżka octu białego
* 4 pieczarki brązowe (portobello)
* kilka listków szpinaku
* 2 jajka
* 1 łyżka octu białego
przygotowanie:
Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Pieczarki pokrój w
plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut.
Wbij jajka do dwóch
oddzielnych miseczek.
Nalej pół rondelka wody i
doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na
małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty.
Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób
kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.
Scones przekrój na dwie
części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone
pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu!
3. Grzanka z wędzonym
łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami
składniki:
* 4 kromki bagietki
* 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami
* 4 plastry wędzonego łososia
* kilka listków świeżej kolendry
* 2 rzodkiewki
* 1 cytryna
* 4 plastry wędzonego łososia
* kilka listków świeżej kolendry
* 2 rzodkiewki
* 1 cytryna
piklowana cebula:
* 1 czerwona cebula
* 1 czerwona cebula
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 50 ml wody
* 50 ml octu z jabłek
* 1 łyżeczka cukru
* 50 ml wody
* 50 ml octu z jabłek
przygotowanie:
Bagietki opiecz na grillu.
Piklowana cebula: w
rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę
pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i
przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do
wystygnięcia.
Rzodkiewka pokrój na
bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.
Posmaruj każdą kromkę
serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym
plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli.
Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.
4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze
szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi
składniki:
* 1/2 selera
* 1/2 białej części pora
* 1 szalotka
* 80 ml białego wytrawnego wina
* 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i
czosnkiem
* 20 g masła
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki orzechy włoskie prażone
* 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
* woda lub bulion
* sól, pieprz
przygotowanie:
Seler obierz i pokrój w
drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.
Por i szalotkę drobno
posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
Na maśle klarowanym duś
por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.
Wlej białe wino i poczekaj
aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler
będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą.
Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz
posiekanym szczypiorkiem.
przepis na omlet wykorzystam napewno :o)
OdpowiedzUsuńEwa B