TRYB JASNY/CIEMNY

ALMETTE DWA NOWE SMAKI I CZTERY PYSZNE DANIA

almette, dania z almette, gotowanie z davidem gaboriaut, wiosenne przepisy, david gaboriaud, jak wykorzystac serki almette, zycie od kuchni


Mamy dziś dla was propozycje smakowitych dań, w których świeże warzywa łączą się z  puszystymi serkami twarogowymi tworząc lekkie, zdrowe dania.

Kilka tygodni temu pojawiły się na naszym rynku dwa nowe serki o wiosennych smakach. To Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem. Ukryte w nich rzodkiewki, czosnek niedźwiedzi i świeże listki szpinaku to prawdziwa kwintesencja wiosennych smaków, która zachęca nas do kulinarnych eksperymentów. 
Zobaczcie jakie fajne dania można przygotować z ich udziałem 



Po serki Almette w nowych, wiosennych smakach sięgamy przygotowując szybkie, pożywne, smaczne śniadaniowe kanapki. Inspirują nas również do kulinarnych eksperymentów i poszukiwań; budzą naszą wyobraźnię i sprawiają, że przygotowujemy z nimi wciąż nowe przepisy. Za ich sprawą codzienna dieta naszej rodziny staje się bardziej urozmaicona. Są doskonałym dodatkiem do wytrawnych dań podawanych na ciepło i zimno, co sprawia, że nasi synowie chętniej zjadają posiłki których podstawę stanowią warzywa. Nie zapominajcie, że zdrowy jadłospis powinny zawierać 5 porcji różnobarwnych warzyw a nakłonienie nastolatków do ich spożywania to czasem nie lada wyzwanie. Jak się za chwilę przekonacie serki ALMETTE okazują się w tym bardzo pomocne. W naszej kuchni sprawdzają się jako składnik naleśników, tortilli, kremowych zup, warzywnych sosów, nadzienie do rolady szpinakowej i w wielu innych daniach i przekąskach. Możecie przygotować je w domu na śniadanie, obiad lub kolację lub zapakować je do pudełek i taki zdrowy, pełnowartościowy posiłek zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię lub do szkoły. Te dania są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zachęcą was do zdrowej, zrównoważonej i zróżnicowanej diety.

almette, almette z rzodkiewkami, almette ze szpinakiem, dania z almette, wiosenne smaki, zycie od kuchni

SEREK ALMETTE Z RZODKIEWKAMI

Jest delikatnie różowy, czuć w nim wiosenną świeżość. Łączy w idealną parę pyszne rzodkiewki i delikatny serek.

Tak generalnie wiosną bardzo chętnie sięgamy po rzodkiewki. Są zalecane jako remedium na wiosenne zmęczenia i wyczerpanie. Podsuwamy je też pod każdą postacią naszym synom gdyż „mają moc” poprawiania pamięci i stanowią ważny składnik diety osób intensywnie uczących się. Fajnie zacząć dzień z kromką razowego chleba posmarowanego serkiem z rzodkiewkami z dodatkiem plastrów ogórka i zielonej cebulki. A do pracy chętnie zabieramy tortille wypiekane z pełnoziarnistej mąki posmarowane tym serkiem i wypełnione mieszanką sałat i innych świeżych warzyw. Taki posiłek w ciągu dnia jest świetnym zastrzykiem energii i źródłem niezbędnych nam składników odżywczych. Można go szybko przygotować i łatwo go zapakować do pudełka na lunch. 


SEREK ALMETTE ZE SZPINAKIEM I CZOSNKIEM
W lekkim, delikatnym serku kryje się świeży szpinak i czosnek niedźwiedzi inspirując nas do kulinarnych poszukiwań. Po zimie zawsze tęsknimy za wszystkim co zielone. Uwielbiamy wiosnę za nowalijki. Serek zachwyca nas wyrazistym, szpinakowym smakiem i czosnkowym aromatem. Czosnek niedźwiedzi to wyjątkowy wiosenny rarytas. Prawdziwa bomba witaminowa. Uwielbiamy go w pesto i bardzo smakuje nam z dodatkiem serka.  Sezon na niego nie trwa niestety długo i wcale nie tak łatwo go kupić. Niezwykle cieszy nas więc, że pojawił się w serku ALMETTE  w duecie ze szpinakiem. Można go wykorzystać na wiele sposobów – ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do dań głównych. 
 
Dla nas liczy się jakość wykorzystywanych w kuchni produktów. Serki ALMETTE z rzodkiewkami oraz ze szpinakiem i czosnkiem to 100% naturalnych składników i 100% wyśmienitego smaku. Nie zawierają zagęstników, barwników i konserwantów! Dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. Ich podstawą jest najwyższej jakości polskie mleko z zielonych Mazur i najczystszych rejonów Mazowsza. Marka Almette deklaruje, że w produkcji nie dopuszcza GMO. Prowadzi również monitoring mleka przyjmowanego przez swoje fabryki pod kątem obecności antybiotyków i robi to jako jedna z nielicznych firm w Polsce. Naturalnym źródłem wyjątkowej puszystej konsystencji serków ALMETTE jest lekki, pochodzący z powietrza azot. Sięgamy więc po nie z wielką przyjemnością i bez obaw. 

david gaboriaut, almette, dania z almette, zycie od kuchni
 
Jeśli zastanawiacie się właśnie jak kreatywnie wykorzystać w swojej kuchni serek Almette z rzodkiewkami i serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem do przygotowania zdrowych i lekkich posiłków zerknijcie na propozycje Davida Gaboriaud - jednego z najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia.
David jest Francuzem od kilku lat mieszkającym w Polsce. To kucharz z zamiłowania. Organizator wielu warsztatów i imprez kulinarnych, propagator slow food’u - idei celebrowania i delektowania się posiłkami. Swoją niespożytą energią zaraża innych do gotowania.

gotowanie z almette, serki almette, dania z almette, david gaboriaut, wspolne gotowanie z davidem gaboriaut, zycie od kuchni
 

W zaprezentowanych poniżej przepisach Davida Gaboriaud podajemy proporcje dla 2 osób.

1. Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą



almette ze szpinakiem i czosnkiem, przepisy z almette, david gaboriaut, frittata z almette, fritatta, życie od kuchni 
składniki:

* 4 jajka ekologiczne lub jedynki
* 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
* 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska)
* 2 łyżki posiekanej dymki,
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżeczka masła klarowanego
* sól, pieprz
 
przygotowanie:

Do miski  wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i  dymką. Bon appetit :)
 
almette ze szpinakiem i czosnkiem, przepisy z almette, david gaboriaut, frittata z almette, fritatta, życie od kuchni  

2. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce

almette z rzodkiewkami, przepisy z almette, gotowanie z davidem gaboriaut, jajko w koszulce, zycie od kuchni
 

składniki: 

scones: 
* 250 g mąki pszennej typu 450
* 125 ml mleka
* 1 jajko + 1 żółtko do smarowania
* 50 g roztopionego masła
* łyżka cukru
* szczypta soli
* 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

dodatki: 
* 4 pieczarki brązowe (portobello)
* kilka listków szpinaku
* 2 jajka
* 1 łyżka octu białego

almette z rzodkiewkami, przepisy z almette, gotowanie z davidem gaboriaut, scones, jajko w koszulce, zycie od kuchni


przygotowanie: 

Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut.

Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek.

Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.  

Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu!

3. Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami


almette z rzodkiewkami, serek almette, almette, przepisy z almette, grzanki z almette, sniadanie mistrzow, zycie od kuchni


składniki:

* 4 kromki bagietki
* 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami
* 4 plastry wędzonego łososia
* kilka listków świeżej kolendry
* 2 rzodkiewki
* 1 cytryna


piklowana cebula: 
* 1 czerwona cebula
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 50 ml wody
* 50 ml octu z jabłek

przygotowanie:

Bagietki opiecz na grillu.

Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.

Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.
 
4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi 

risotto, risotto z almette, przepisy z almette, almette ze szpinakiem i czosnkiem, wspolne gotowanie z davidem gaboriaut, zycie od kuchni

składniki:



* 1/2 selera
* 1/2 białej części pora
* 1 szalotka
* 80 ml białego wytrawnego wina
* 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
* 20 g masła
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki orzechy włoskie prażone
* 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
* woda lub bulion
* sól, pieprz 

risotto, risotto z almette, przepisy z almette, almette ze szpinakiem i czosnkiem, wspolne gotowanie z davidem gaboriaut, zycie od kuchni
przygotowanie:

Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.
Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.

Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.
Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.
 
almette 2 noe smaki, wspolne gotowanie z davidem gaboriaut, almette, przepisy z almette, zycie od kuchni



Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI