KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ
KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ
To jedno z tych dań, dzięki
którym zapominamy o istnieniu mięsa. Bardzo je lubimy. Jest pełne smaku i
aromatu. Szybko i łatwo można je przygotować. Świetnie sprawdza się jako danie
obiadowe, jest również doskonałe na kolację. Bób ma wiele wartości odżywczych.
Jest bogaty w białko, które może być alternatywą dla białka pochodzenia
zwierzęcego.
Sezon na bób trwa niestety
krótko, więc przez resztę roku wykorzystujemy do tych wegetariańskich
kotlecików bób mrożony.
KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ
składniki:
* 400 g mrożonego bobu (1 opakowanie), a w sezonie 400 g świeżego bobu
* 1/2 szklanki kaszy jaglanej
* 1/2 pęczka koperku
* 1/2 pęczka lubczyku
* pęczek zielonej cebulki
* 4 łyżki oleju rzepakowego
* 3 łyżki bułki tartej lub rozdrobnionych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej)
* 1 duży ząbek czosnku
* sól - z umiarem
* świeżo mielony pieprz - nie żałujcie sobie
sos ziołowo-czosnkowy:
* jogurt naturalny
* 1/2 pęczka koperku
* 1 duży ząbek czosnku
* sól i świeżo zmielony pierz do smaku
wykonanie:
gotujemy bób
Zawartość opakowania (bez rozmrażania) wsypujemy do małej ilości osolonej, gotującej się wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki.
gotujemy kaszę jaglaną:
1/2
szklanki kaszy wsypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie
przelewamy wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie goryczki, która często
występuje w kaszy jaglanej). Opłukaną kaszę wsypujemy do garnka. Pół szklanki kaszy zalewamy 1
szklanką wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 20 minut na małym ogniu pod
przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
zioła:
Drobno siekamy po pół pęczka koperku, lubczyku i zieloną cebulkę. Białe bulwy zielonej cebulki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju rzepakowego; często mieszając czekamy aż się zeszkli.
Obrany z łupinek bób rozgniatamy widelcem, łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, posiekanymi ziołami i podsmażoną cebulką. Doprawiamy zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku, sola i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie, płaskie kotlety o grubości 1,5 - 2 cm. Obtaczamy je w bułce tartej lub płatkach owsianych i krótko smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Kotlety z bobu i kaszy jaglanej podajemy z aromatycznym sosem ziołowo-czosnkowym.
Jogurt łączymy z drobno posiekanymi ziołami i doprawiamy zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku, sola i świeżo zmielonym pieprzem.
Takich nie jadłem ale zasmakowały by mi :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają te kotleciki! Smaczne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne 😊
OdpowiedzUsuń