PIZZA ZE SZPARAGAMI
Sezon na szparagi i czosnek niedźwiedzi tradycyjnie pokrywają się w czasie. Proponujemy wam więc dziś absolutny hit naszej tegorocznej majówki - chrupiącą pizzę z zielonymi szparagami i z pesto z czosnku niedźwiedziego - takie rzeczy tylko w maju!
W maju zawsze jeździmy na rodzinną majówkę. Spragnieni zieleni porzuciliśmy naszą wielkomiejską dżunglę i ruszyliśmy w drogę na Podkarpacie ku domowi z
drewnianych bali, by przez kilka dni poczuć bliskość natury i upajać się
zapachem łąk i lasów.
Na miejscu powoli docierają do
nas dźwięki i zapachy natury, ich intensywność i świeżość. Zgiełk miasta
pozostał gdzieś daleko za nami. Powietrze wokół pachnie wiosną. O poranku budzi
nas pianie koguta.
Czas magicznie tu zwalnia.
Zajmujemy się pracą w ogrodzie.
Zapach ziemi i świeżo skoszonej trawy uniósł się w powietrzu. Powoli dociera do nas jak bardzo potrzeba nam tej symbiozy i bliskości z naturą abyśmy mogli żyć i czuć się szczęśliwi.
Zapach ziemi i świeżo skoszonej trawy uniósł się w powietrzu. Powoli dociera do nas jak bardzo potrzeba nam tej symbiozy i bliskości z naturą abyśmy mogli żyć i czuć się szczęśliwi.
Nieoczekiwanie nasz spokój burzy gryząca woń dymu unoszącego się z komina domu w sąsiedztwie. Ktoś znowu wrzucił do pieca śmieci i plastik. I nie widzi w tym nic złego. Nie rozumie konsekwencji swojego działania. Uważa, że go nie dotyczą. Kupując najgorszej jakości węgiel na opał nigdy nie pomyślał, że przyczynia się w ten sposób do suszy i gwałtownych ulew które na przemian zaczynają niszczyć jego plony...
W świadomość wgrywa mi się powtarzany jak mantra fragment jednego z utworów Archive:
personal responsibility!
personal responsibility!
personal responsibility!
personal responsibility!
personal responsibility!
PERSONAL RESPONSIBILITY!
PERSONAL RESPONSIBILITY!
Wszyscy jesteśmy odpowiedzialni. Bezpowrotnie zmieniamy planetę na której żyjemy. Polska jest krajem smogu! Albo coś z tym zrobimy, albo nas to wszystkich wcześniej czy później pozabija. Rok 2016 był najgorętszy w historii pomiarów temperatury na Ziemi. Globalne ocieplenie się nasila. Zaprzeczanie niczego nie zmieni. To jest fakt. Przez miliony lat to natura regulowała klimat na ziemi, ale z czasem to się zmieniło i człowiek zapanował nad swoim środowiskiem. Jakie są skutki tej zmiany? Obejrzyjcie przełomowy film o zmianie klimatu PUNKT KRYTYCZNY ENERGIA odNOWA.
Prezentujemy wam trailer tego filmu:
Zabraliśmy was dziś do pięknej, podkarpackiej wsi.
Tu jest taki nasz kawałek raju na ziemi.
Czujemy się odpowiedzialni za to miejsce.
Pokażemy wam jak w chlebowym piecu wypiekamy tu pizzę. W tym piecu przed laty babcia Piotra co tydzień piekła chleb. Wyjmowała wielkie, okrągłe bochenki z pieca i z pobożnością znak krzyża rysowała na nich dłonią. Jeden bochen kładła zawsze na gałęzi jabłoni rosnącej przed domem opierając go o pień drzewa. Tam najszybciej stygł - wszyscy już na niego czekali, na pierwszą pajdę ze świeżego chleba...
Do upieczenia pizzy potrzebne są:
* piec chlebowy
* 2 kosary i 1 narącko suchego drewna
* pocios do wygarniania żaru z pieca chlebowego
* łopata do przenoszenia żaru do popielnika
* kociuba - przyda się wam do zamykania i otwierania rozgrzanych drzwiczek pieca
* wiosło, czyli łopata do chleba
* 2 kosary i 1 narącko suchego drewna
* pocios do wygarniania żaru z pieca chlebowego
* łopata do przenoszenia żaru do popielnika
* kociuba - przyda się wam do zamykania i otwierania rozgrzanych drzwiczek pieca
* wiosło, czyli łopata do chleba
Nie macie ? :)
To nic :)
Wystarczy wam zwykły piekarnik nagrzany minimum do 230 st.C (a jeszcze lepiej do 250 st.C) i 2 blachy do pieczenia.
Z podanej proporcji składników powstaną 3 pizze o średnicy około 25 cm.
składniki na ciasto :
* 0,5 kg mąki pszennej typ 450
* 30 g świeżych drożdży
* 250 ml letniej wody
* 1 łyżeczka cukru
* 1,5 - 2 łyżeczki soli
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* kasza manna do podsypania rozwałkowywanego ciasta (to właśnie ona jest sekretem cudownie chrupiącego ciasta)
wykonanie :
zaczyn: W 100 ml letniej wody rozpuszczamy cukier, drożdże i 3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy zaczyn na kilka minut.
W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól.
ciasto: Do dużego garnka wsypujemy mąkę, dolewamy olej i zaczyn - mieszamy i dolewam wodę z solą. Zarabiamy ciasto. Początkowo lepi się do dłoni, ale z czasem staje się gładkie, elastyczne i jednolite. Ciasto na pizzę wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie kulę ciasta smarujemy wodą i pozostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w garnku przykrytym bawełnianą ściereczką. W tym czasie podwoi swoją objętość.
W czasie gdy ciasto wyrasta - rozgrzewamy piec lub piekarnik i przygotowujemy pozostałe składniki na naszą pizzę.
sos pomidorowy :
1
szklanka koncentratu pomidorowego (może być z kartonika, może być wasz domowy) + 1 łyżka oleju
rzepakowego + 1 łyżeczka cukru + sól i świeżo zmielony pieprz do smaku +
2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano. Trochę podgrzewania, trochę zamieszania i gotowe.
PIZZA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I PESTO Z CZOSNKU
NIEDŹWIEDZIEGO
dodatki:
* zielone szparagi
* pieczarki pokrojone w plasterki
* ser gouda utarty na tarle o grubych oczkach
* ser blue lazur pokrojony w plasterki
* czerwona papryka pokrojona w paski
* pesto z czosnku niedźwiedziego - nasz przepis znajdziecie NA TEJ STRONIE
Gotujemy szparagi:
Kupując,
wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże
szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący
dźwięk.
Zielone szparagi nie wymagają obierania.
Zielone szparagi nie wymagają obierania.
Końce
szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je
oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i
zgiąć :)
Szparag
zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien.
Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by
szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki
szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Szparagi zalewamy
wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru. Szparagi, które trafią na pizzę gotujemy 3 minuty.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.
Kuchenny blat posypujemy kaszą manną, a nie mąką !
Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy, a potem formujemy dłońmi w okrągły
placek o średnicy około 27 cm. W tym czasie, według potrzeb, podsypujemy
blat kaszą manną. W formowaniu okrągłego placka na pizzę pomocny może być wam spód od tortownicy o średnicy 25 cm.
UWAGA! Składniki dodajemy z umiarem. W wypadku pizzy mniej znaczy lepiej.
Pizzę
pieczemy około 8 minut. Jest to jednak czas orientacyjny i zależy od
temperatury pieca lub piekarnika i grubości ciasta na pizzę (w piekarniku pieczenie trwa dłużej). Piekąc pizzę warto już po 5 minutach skontrolować czy jej spód nie przypiekł się za bardzo.
Po wyjęciu pizzy z pieca lub piekarnika nakładamy na nią kleksy z pesto z czosnku niedźwiedziego.
Jest w nas silne przywiązanie do tradycji, ale silniejsza od niej jest świadomość niezbędności zmian bo anomalia pogodowe to już nie jest problem odległych od nas krajów. To już jest nasz problem. Zmiany klimatu mają wpływ na naszą, polską rzeczywistość. Dwa ostatnie 10-lecia XX wieku i pierwsza dekada XXI wieku były najcieplejszymi okresami w historii instrumentalnych obserwacji w Polsce. Rok 2016 był najcieplejszy w historii pomiarów w Polsce. Wzrost temperatury powietrza daje się zauważyć we wszystkich porach roku. Wzrost temperatur ekstremalnych nastąpił od 1981 roku. Pociągnął za sobą nasilenie ekstremalnych warunków klimatycznych, które zmieniają dynamikę klimatu w Polsce. Od lat 90-tych w Polsce pojawiają się fale upałów, podczas których temperatura powietrza przekracza 30 stopni i utrzymuje się co najmniej 3 dni. Na większości obszarów Polskich zmniejsza się liczba dni mroźnych. Zmienia się także struktura opadów w naszym kraju. Zwiększa się liczba dni z bardzo dużymi opadami, podczas których na dobę spada 50 mm lub więcej wody i jednocześnie wydłuża się okres całkowicie bezdeszczowy lub z bardzo małymi opadami. Powoduje to coraz częstsze susze. Analiza długości okresów bezopadowych (liczba dni bez opadu lub z opadem poniżej 1 mm) wskazuje, że w okresie ostatnich 12 lat (1991-2002), w całej Polsce wschodniej (od Wisły na wschód), wydłuża się okres bezdeszczowy, nawet o 5 dni/dekadę. Jest to rejon kraju, który w okresie 1991-2002 był najczęściej nawiedzany klęską suszy (w tym suszy hydrologicznej). W XX wieku susze w Polsce wystąpiły już 24 razy, a od początku XXI wieku tj. w latach 2001–2011, susze wystąpiły 9 razy w różnych okresach roku.
Tym dzisiejszym przepisem
trochę was prowokujemy do przemyśleń. Naszą pizzę wypiekaliśmy w starym
chlebowym piecu opalanym drewnem. Wolelibyśmy pokazać wam jak wypiekamy ją w
piekarniku elektrycznym, który energię czerpie z paneli słonecznych....kto wie,
może już niedługo...
Jest w nas silne przywiązanie do tradycji, ale silniejsza od niej jest świadomość niezbędności zmian bo anomalia pogodowe to już nie jest problem odległych od nas krajów. To już jest nasz problem. Zmiany klimatu mają wpływ na naszą, polską rzeczywistość. Dwa ostatnie 10-lecia XX wieku i pierwsza dekada XXI wieku były najcieplejszymi okresami w historii instrumentalnych obserwacji w Polsce. Rok 2016 był najcieplejszy w historii pomiarów w Polsce. Wzrost temperatury powietrza daje się zauważyć we wszystkich porach roku. Wzrost temperatur ekstremalnych nastąpił od 1981 roku. Pociągnął za sobą nasilenie ekstremalnych warunków klimatycznych, które zmieniają dynamikę klimatu w Polsce. Od lat 90-tych w Polsce pojawiają się fale upałów, podczas których temperatura powietrza przekracza 30 stopni i utrzymuje się co najmniej 3 dni. Na większości obszarów Polskich zmniejsza się liczba dni mroźnych. Zmienia się także struktura opadów w naszym kraju. Zwiększa się liczba dni z bardzo dużymi opadami, podczas których na dobę spada 50 mm lub więcej wody i jednocześnie wydłuża się okres całkowicie bezdeszczowy lub z bardzo małymi opadami. Powoduje to coraz częstsze susze. Analiza długości okresów bezopadowych (liczba dni bez opadu lub z opadem poniżej 1 mm) wskazuje, że w okresie ostatnich 12 lat (1991-2002), w całej Polsce wschodniej (od Wisły na wschód), wydłuża się okres bezdeszczowy, nawet o 5 dni/dekadę. Jest to rejon kraju, który w okresie 1991-2002 był najczęściej nawiedzany klęską suszy (w tym suszy hydrologicznej). W XX wieku susze w Polsce wystąpiły już 24 razy, a od początku XXI wieku tj. w latach 2001–2011, susze wystąpiły 9 razy w różnych okresach roku.
Możemy
zauważyć również bardzo silne wiatry trwające wiele godzin lub nawet kilka dni.
Szkwały i trąby powietrzne kiedyś zdarzały się one średnio 6 razy rocznie. W latach 2008–2010 ich częstotliwość wzrosła od 7 do nawet 20 w ciągu
roku.
Łączną wartość strat spowodowanych przez niekorzystne zjawiska
atmosferyczne w naszym kraju w latach 2001-2011 oszacowano na około 90 mld zł.[źródło informacji]
Jeśli jesteście zainteresowani
tematami ochrony środowiska oraz energii odnawialnej zapraszam Was na premierę
filmu „Punkt krytyczny. Energia odNowa”, która będzie mieć miejsce 14
maja 2017, o godz. 15:00 w Kinotece PKiN Warszawa podczas otwarcia festiwalu
Millennium Docs Against Gravity w Warszawie. Jest to największy festiwal
filmów dokumentalnych w Polsce i trzeci co do popularności festiwal filmów
dokumentalnych w Europie.
Film „Punkt krytyczny –
Energia odNowa” będzie można również bezpłatnie obejrzeć na specjalnych
pokazach w ośmiu polskich miastach:
- w poniedziałek 22 maja Multikino w Krakowie
- we wtorek 23 maja Multikino w Galerii Katowickiej
- w środę 24 maja Multikino Arkady Wrocławskie
- w czwartek 25 maja Multikino Stary Browar w Poznaniu
- w piątek 26 maja Multikino w Łodzi
- w poniedziałek 29 maja Multikino w Galaxy Centrum w Szczecinie
- we wtorek 30 maja Multikino w Gdańsku
- w środę 31 maja Multikino w Bydgoszczy
Pokazy odbywać się będą zawsze
o godz. 17.30 i zakończone będą debatami. Bezpłatne wejściówki do
pobrania na stronie: http://energiaodnowa.pl/pl/.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł ja jestem za
OdpowiedzUsuń