TRYB JASNY/CIEMNY

PIZZA ZE SZPARAGAMI

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnniSezon na szparagi i czosnek niedźwiedzi tradycyjnie pokrywają się w czasie. Proponujemy wam więc dziś  absolutny hit naszej tegorocznej majówki - chrupiącą pizzę z zielonymi szparagami i z pesto z czosnku niedźwiedziego - takie rzeczy tylko w maju!

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni


energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni
W maju zawsze jeździmy na rodzinną majówkę. Spragnieni zieleni porzuciliśmy naszą wielkomiejską dżunglę i ruszyliśmy w drogę na Podkarpacie ku domowi z drewnianych bali, by przez kilka dni poczuć bliskość natury i upajać się zapachem łąk i lasów. 

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni
energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, pejzaz, wiosna, pola,  polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni




Na miejscu powoli docierają do nas dźwięki i zapachy natury, ich intensywność i świeżość. Zgiełk miasta pozostał gdzieś daleko za nami. Powietrze wokół pachnie wiosną. O poranku budzi nas pianie koguta. 

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, kwitnaca jabloń, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni
Czas magicznie tu zwalnia.
Zajmujemy się pracą w ogrodzie. 
Zapach ziemi i świeżo skoszonej trawy uniósł się w powietrzu. Powoli dociera do nas jak bardzo potrzeba nam tej symbiozy i bliskości z naturą abyśmy mogli żyć i czuć się szczęśliwi.

Nieoczekiwanie nasz spokój burzy gryząca woń dymu unoszącego się z komina domu w sąsiedztwie. Ktoś znowu wrzucił do pieca śmieci i plastik. I nie widzi w tym nic złego. Nie rozumie konsekwencji swojego działania. Uważa, że go nie dotyczą. Kupując najgorszej jakości węgiel na opał nigdy nie pomyślał, że przyczynia się w ten sposób do suszy i gwałtownych ulew które na przemian zaczynają niszczyć jego plony...

W świadomość wgrywa mi się powtarzany jak mantra  fragment jednego z utworów Archive:

personal responsibility
personal responsibility!  
personal responsibility!  
personal responsibility
personal responsibility! 
PERSONAL RESPONSIBILITY!
 PERSONAL RESPONSIBILITY!

Wszyscy jesteśmy odpowiedzialni. Bezpowrotnie zmieniamy planetę na której żyjemy. Polska jest krajem smogu! Albo coś z tym zrobimy, albo nas to wszystkich wcześniej czy później pozabija. Rok 2016 był najgorętszy w historii pomiarów temperatury na Ziemi. Globalne ocieplenie się nasila. Zaprzeczanie niczego nie zmieni. To jest fakt. Przez miliony lat to natura regulowała klimat na ziemi, ale z czasem to się zmieniło i człowiek zapanował nad swoim środowiskiem. Jakie są skutki tej zmiany? Obejrzyjcie przełomowy film o zmianie klimatu PUNKT KRYTYCZNY ENERGIA odNOWA.
Prezentujemy wam  trailer tego filmu:
 


Zabraliśmy was dziś do pięknej, podkarpackiej wsi.
Tu jest taki nasz kawałek raju na ziemi. 
Czujemy się odpowiedzialni za to miejsce.


energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pola, pejzaz, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni
 
energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, pejzaz, wies, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni


Pokażemy wam jak w chlebowym piecu wypiekamy tu pizzę. W tym piecu przed laty babcia Piotra co tydzień piekła chleb. Wyjmowała wielkie, okrągłe bochenki z pieca i z pobożnością znak krzyża rysowała na nich dłonią. Jeden bochen kładła zawsze na gałęzi jabłoni rosnącej przed domem opierając go o pień drzewa. Tam najszybciej stygł - wszyscy już na niego czekali, na pierwszą pajdę ze świeżego chleba...

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, piec, piec chlebowy, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni

Do upieczenia pizzy potrzebne są:
 

* piec chlebowy
* 2 kosary i 1 narącko suchego drewna
* pocios do wygarniania żaru z pieca chlebowego
* łopata do przenoszenia żaru do popielnika
* kociuba - przyda się wam do zamykania i otwierania rozgrzanych drzwiczek pieca
* wiosło, czyli łopata do chleba 

Nie macie ? :)
To nic :) 

Wystarczy wam zwykły piekarnik nagrzany minimum do 230 st.C (a jeszcze lepiej do 250 st.C) i 2 blachy do pieczenia.

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni

Z podanej proporcji składników powstaną 3 pizze o średnicy około 25 cm. 

składniki na ciasto :
* 0,5 kg mąki pszennej typ 450  
* 30 g świeżych drożdży
* 250 ml letniej wody  
* 1 łyżeczka cukru  
* 1,5 - 2  łyżeczki soli
 * 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia  
* kasza manna do podsypania rozwałkowywanego ciasta (to właśnie ona jest sekretem cudownie chrupiącego ciasta)

wykonanie :

zaczyn: W 100 ml letniej wody rozpuszczamy cukier, drożdże i 3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy zaczyn na kilka minut.

W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól.

ciasto: Do dużego garnka wsypujemy mąkę, dolewamy olej i zaczyn - mieszamy i dolewam wodę z solą. Zarabiamy ciasto. Początkowo lepi się do dłoni, ale z czasem staje się gładkie, elastyczne i jednolite. Ciasto na pizzę wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie kulę ciasta smarujemy wodą i pozostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w garnku przykrytym bawełnianą ściereczką. W tym czasie podwoi swoją objętość. 

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, ciasto na pizze, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni

W czasie gdy ciasto wyrasta - rozgrzewamy piec lub piekarnik i przygotowujemy pozostałe składniki na naszą pizzę.

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, piec, ogien w piecu, piec chlebowy, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni

Pozostałe składniki pizzy :
 

sos pomidorowy :   
1 szklanka koncentratu pomidorowego (może być z kartonika, może być wasz domowy) + 1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżeczka cukru + sól i świeżo zmielony pieprz do smaku + 2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano. Trochę podgrzewania, trochę zamieszania i gotowe. 

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, sos do pizzy, sos pomidorowy, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni



PIZZA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO 
 
dodatki:
* zielone szparagi
* pieczarki pokrojone w plasterki
* ser gouda utarty na tarle o grubych oczkach
* ser blue  lazur pokrojony w plasterki
* czerwona papryka pokrojona w paski
* pesto z czosnku niedźwiedziego - nasz przepis znajdziecie NA TEJ STRONIE

Gotujemy szparagi: 
Kupując, wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. 
Zielone szparagi nie wymagają obierania. 
energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, szparagi, zielone szparagi, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni
Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i zgiąć :) 
Szparag zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien. Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Szparagi zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru. Szparagi, które trafią na pizzę gotujemy 3 minuty.
energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.
Kuchenny blat posypujemy kaszą manną, a nie mąką !
Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy, a potem formujemy dłońmi w okrągły placek o średnicy około 27 cm. W tym czasie, według potrzeb, podsypujemy blat kaszą manną. W formowaniu okrągłego placka na pizzę pomocny może być wam spód od tortownicy o średnicy 25 cm.

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, szparagi, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni 
Tak przygotowane ciasto smarujemy cienko sosem pomidorowym i układamy na nim wybrane dodatki.
UWAGA! Składniki dodajemy z umiarem. W wypadku pizzy mniej znaczy lepiej. 

energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, piec, piec chlebowy, pizza z pieca, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni
energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, pizza z  pieca, piec chlebowy, pieczenie pizzy, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni

CZAS PIECZENIA :

Pizzę pieczemy około 8 minut. Jest to jednak czas orientacyjny i zależy od temperatury pieca lub piekarnika i grubości ciasta na pizzę (w piekarniku pieczenie trwa dłużej). Piekąc pizzę warto już po 5 minutach skontrolować czy jej spód nie przypiekł się za bardzo.

Po wyjęciu pizzy z pieca lub piekarnika nakładamy na nią kleksy z pesto z czosnku niedźwiedziego.


energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni


Tym dzisiejszym przepisem trochę was prowokujemy do przemyśleń. Naszą pizzę wypiekaliśmy w starym chlebowym piecu opalanym drewnem. Wolelibyśmy pokazać wam jak wypiekamy ją w piekarniku elektrycznym, który energię czerpie z paneli słonecznych....kto wie, może już niedługo... 

Jest w nas silne przywiązanie do tradycji, ale silniejsza od niej jest świadomość niezbędności zmian bo anomalia pogodowe to już nie jest problem odległych od nas krajów. To już jest nasz problem. Zmiany klimatu mają wpływ na naszą, polską rzeczywistość. Dwa ostatnie 10-lecia XX wieku i pierwsza dekada XXI wieku były najcieplejszymi okresami w historii instrumentalnych obserwacji w Polsce. Rok 2016 był najcieplejszy w historii pomiarów w Polsce. Wzrost temperatury powietrza daje się zauważyć we wszystkich porach roku. Wzrost temperatur ekstremalnych nastąpił od 1981 roku. Pociągnął za sobą nasilenie ekstremalnych warunków klimatycznych, które zmieniają dynamikę klimatu w Polsce. Od lat 90-tych w Polsce pojawiają się fale upałów, podczas  których temperatura powietrza przekracza 30 stopni i utrzymuje się co najmniej 3 dni. Na większości obszarów Polskich zmniejsza się liczba dni mroźnych. Zmienia się także struktura opadów w naszym kraju. Zwiększa się liczba dni z bardzo dużymi opadami, podczas których na dobę spada 50 mm lub więcej wody i jednocześnie wydłuża się okres całkowicie bezdeszczowy lub z bardzo małymi opadami. Powoduje to coraz częstsze susze. Analiza długości okresów bezopadowych (liczba dni bez opadu lub z opadem poniżej 1 mm) wskazuje, że w okresie ostatnich 12 lat (1991-2002), w całej Polsce wschodniej (od Wisły na wschód), wydłuża się okres bezdeszczowy, nawet o 5 dni/dekadę. Jest to rejon kraju, który w okresie 1991-2002 był najczęściej nawiedzany klęską suszy (w tym suszy hydrologicznej). W XX wieku susze w Polsce wystąpiły już 24 razy, a od początku XXI wieku tj. w latach 2001–2011, susze wystąpiły 9 razy w różnych okresach roku.

Możemy zauważyć również bardzo silne wiatry trwające wiele godzin lub nawet kilka dni. Szkwały i trąby powietrzne kiedyś zdarzały się one średnio 6 razy rocznie.  W latach 2008–2010 ich częstotliwość wzrosła od 7 do nawet 20 w ciągu roku. 
Łączną wartość strat spowodowanych przez niekorzystne zjawiska atmosferyczne w naszym kraju w latach 2001-2011 oszacowano na około 90 mld zł.[źródło informacji]



Jeśli jesteście zainteresowani tematami ochrony środowiska oraz energii odnawialnej zapraszam Was na premierę filmu „Punkt krytyczny. Energia odNowa”, która będzie mieć miejsce 14 maja 2017, o godz. 15:00 w Kinotece PKiN Warszawa podczas otwarcia festiwalu Millennium Docs Against Gravity w Warszawie. Jest to największy festiwal filmów dokumentalnych w Polsce i trzeci co do popularności festiwal filmów dokumentalnych w Europie.



Film „Punkt krytyczny – Energia odNowa” będzie można również bezpłatnie obejrzeć na specjalnych pokazach  w ośmiu polskich miastach:

  • w poniedziałek 22 maja Multikino w Krakowie
  • we wtorek 23 maja Multikino w Galerii Katowickiej
  • w środę 24 maja Multikino Arkady Wrocławskie
  • w czwartek 25 maja Multikino Stary Browar w Poznaniu
  • w piątek 26 maja Multikino w Łodzi
  • w poniedziałek 29 maja Multikino w Galaxy Centrum w Szczecinie
  • we wtorek 30 maja Multikino w Gdańsku
  • w środę 31 maja Multikino w Bydgoszczy

Pokazy odbywać się będą zawsze o godz. 17.30 i  zakończone będą debatami. Bezpłatne wejściówki do pobrania na stronie: http://energiaodnowa.pl/pl/.


energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni
energia od nowa, wwf, punkt krytyczny energia od nowa, ocieplenie klimatu, pizza, polityka klimatyczna, blog, zycie od kuchnni

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI