SZPARAGI NA JAJKACH SADZONYCH
Z CYKLU ŚNIADANIE NA TRAWIE ;)
Na co dzień najchętniej sięgamy po warzywa i owoce w ich tzw. naturalnym sezonie – czyli wtedy, gdy dojrzewają w naszym klimacie. Sezon na szparagi i majówka tradycyjnie pokrywają się w czasie. Proponujemy wam więc dzisiaj prawdziwe śniadanie mistrzów, idealne na długie, leniwe poranki majowe: zapraszamy na rozpustnie dobre JAJKA SADZONE ZE SZPARAGAMI. Choć jest to bardzo proste w wykonaniu danie, to jednak jest w nim coś wykwintnego. Źródłem tej wyjątkowości jest niewątpliwie sezonowość.
ZIELONE SZPARAGI
Szparagi to skarbnica witamin i składników mineralnych, a przy tym zaledwie 18 kcal w 100 gramach. Uchodzą za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Zawierają kwas foliowy niezbędny miedzy innymi dla przyszłych mam; witaminy A, C i E; są źródłem beta-karotenu. Są bogate w wapń, potas i fosfor. Zawarta w nich asparagina działa moczopędnie i poprawia funkcjonowanie naszego układu moczowego.
ALE UWAGA ! Osoby cierpiące z powodu dny moczanowej i kamieni nerkowych powinni ich unikać, gdyż zawarte w nich puryny mogą prowadzić do gromadzenia się w organizmie kwasu moczowego.
Szparagi to również dobre źródło błonnika oraz inuliny poprawiającej funkcjonowanie układu pokarmowego.
Glutation zawarty z szparagach wzmacnia układ odpornościowy, wspiera wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn oraz zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
Szparagi to skarbnica witamin i składników mineralnych, a przy tym zaledwie 18 kcal w 100 gramach. Uchodzą za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Zawierają kwas foliowy niezbędny miedzy innymi dla przyszłych mam; witaminy A, C i E; są źródłem beta-karotenu. Są bogate w wapń, potas i fosfor. Zawarta w nich asparagina działa moczopędnie i poprawia funkcjonowanie naszego układu moczowego.
ALE UWAGA ! Osoby cierpiące z powodu dny moczanowej i kamieni nerkowych powinni ich unikać, gdyż zawarte w nich puryny mogą prowadzić do gromadzenia się w organizmie kwasu moczowego.
Szparagi to również dobre źródło błonnika oraz inuliny poprawiającej funkcjonowanie układu pokarmowego.
Glutation zawarty z szparagach wzmacnia układ odpornościowy, wspiera wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn oraz zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
Kupując,
wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami.
Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny,
skrzypiący dźwięk.
Zielone
szparagi nie wymagają obierania.
Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i zgiąć :) Szparag zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien. Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Szparagi zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru i gotujemy 5 do 8 minut ( zależnie od ich grubości).
Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i zgiąć :) Szparag zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien. Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Szparagi zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru i gotujemy 5 do 8 minut ( zależnie od ich grubości).
składniki:
podajemy proporcje na 1 porcję
* 3 jajka od szczęśliwych kurek
* zielone szparagi – sztuk 5
* 4 pomidorki koktajlowe
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka masła
wykonanie:
Szparagi gotujemy wg wskazówek zamieszczonych powyżej.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy na nią jajka, układamy pomiędzy nimi szparagi i połówki pomidorków koktajlowych. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy niezwłocznie po ścięciu się jajek.
Fajnie móc od czasu do czasu urządzić sobie kuchnię w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuń