TRYB JASNY/CIEMNY

SZPARAGI NA JAJKACH SADZONYCH

szparagi, szparagi zielone, szparagi z jajkami

Z CYKLU ŚNIADANIE NA TRAWIE ;)
Na co dzień najchętniej sięgamy po warzywa i owoce w ich tzw. naturalnym sezonie – czyli wtedy, gdy dojrzewają w naszym klimacie. Sezon na szparagi i majówka tradycyjnie pokrywają się w czasie. Proponujemy wam więc dzisiaj prawdziwe śniadanie mistrzów, idealne na długie, leniwe poranki majowe: zapraszamy na rozpustnie dobre JAJKA SADZONE ZE SZPARAGAMI. Choć jest to bardzo proste w wykonaniu danie, to jednak jest w nim coś wykwintnego. Źródłem tej wyjątkowości jest niewątpliwie sezonowość. 

jak ugotować szparagi, szparagi, szparagi zielone, jajka sadzone

ZIELONE SZPARAGI

Szparagi to skarbnica witamin i składników mineralnych, a przy tym zaledwie 18 kcal w 100 gramach. Uchodzą za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Zawierają kwas foliowy niezbędny miedzy innymi dla przyszłych mam; witaminy A, C i E; są źródłem beta-karotenu. Są bogate w wapń, potas i fosfor. Zawarta w nich asparagina działa moczopędnie i poprawia funkcjonowanie naszego układu moczowego. 
ALE UWAGA ! Osoby cierpiące z powodu dny moczanowej i kamieni nerkowych powinni ich unikać, gdyż zawarte w nich puryny mogą prowadzić do gromadzenia się w organizmie kwasu moczowego.
Szparagi to również dobre źródło błonnika oraz inuliny poprawiającej funkcjonowanie układu pokarmowego. 
Glutation zawarty z szparagach wzmacnia układ odpornościowy, wspiera wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn oraz zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.


jak ugotować szparagi, szparagi, szparagi zielone, jajka sadzone

Kupując, wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. 


Zielone szparagi nie wymagają obierania.
Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i zgiąć :) Szparag zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien. Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Szparagi zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru i gotujemy 5 do 8 minut ( zależnie od ich grubości).  

JAJKA SADZONE ZE SZPARAGAMI

składniki:

podajemy proporcje na 1 porcję

3 jajka od szczęśliwych kurek
* zielone szparagi – sztuk 5
* 4 pomidorki koktajlowe
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku  
1 łyżeczka masła


wykonanie:
Szparagi gotujemy wg wskazówek zamieszczonych powyżej.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy na nią jajka, układamy pomiędzy nimi szparagi i połówki pomidorków koktajlowych. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy niezwłocznie po ścięciu się jajek.


Komentarze

  1. Fajnie móc od czasu do czasu urządzić sobie kuchnię w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI