LODY CZEKOLADOWE Z MALINAMI
Są takie smaki, które genialnie ze sobą współgrają dopełniając się wzajemnie i wzmacniając. Przedstawiamy wam duet doskonały:
CZEKOLADA + MALINY
Czekoladowa
alchemia w połączeniu z subtelnością i delikatną kwasowością
aromatycznych, dojrzałych w słońcu malin tworzy niesamowitą ucztę dla
zmysłów.
To idealny deser na poprawę nastroju. Szlachetna, ciemna czekolada zapewni wam zastrzyk endorfin i obudzi w was optymizm, a maliny dadzą wam przyjemne orzeźwienie.
Poznajcie przepis na ten pyszny deser :)
składniki:
wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone
* 1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego (czyli 530 g)
* 1 duże opakowania jogurtu greckiego (330 g)
* 250 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 5 czubatych łyżek kakao
* 50 g gorzkiej czekolady 60 % kakao
* 400 g mrożonych malin (wykorzystujemy mrożone maliny POLTINO)
* 1 duże opakowania jogurtu greckiego (330 g)
* 250 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 5 czubatych łyżek kakao
* 50 g gorzkiej czekolady 60 % kakao
* 400 g mrożonych malin (wykorzystujemy mrożone maliny POLTINO)
Spytacie dlaczego używamy mrożonych malin; otóż dlatego, żeby nie puściły nam soku do lodów bo nie o to w tym chodzi :)
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy do niej zimne mleko skondensowane i jogurt
grecki; całość mieszamy mikserem. Dosypujemy kakao i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Przez kolejne 3 godziny czekoladowe lody mieszamy co 30 minut kuchenną trzepaczką aby zapobiec
powstawaniu kryształków lodu.
Z tym mieszkaniem to jest taka ogólnie obowiązującą zasada od której
zdarzało nam się wielokrotnie odstąpić, bo przecież "świat nie będzie na
nas czekał" i jest tyle innych ciekawszych spraw absorbujących naszą
pamięć (czytaj - zapomnieliśmy) i żadne kryształki lodu w tych lodach
nam nie powstały, więc się zbytnio tym mieszkaniem nie stresujące :)
Tak więc 3 godziny później, gdy nasze lody już lekko stężeją dodajemy do nich:
* drobno posiekaną czekoladę (przed krojeniem czekoladę schładzamy w lodówce, co nam zadanie znacząco ułatwia)
* mrożone maliny lekko rozdrobnione (np. przy użyciu tłuczka do ziemniaków lub widelca)
Około 50 g mrożonych, rozdrobnionych malin oraz trochę posiekanej czekolady rozsypujemy na powierzchni lodów jako ozdobę.
Masę lodową możecie również wlać do foremek na lody i przygotować w ten sposób lody na patyku.
Lody są gotowe po około 6 godzinach.
NASZ PRZEPIS NA DOMOWE LODY MALINOWE ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE.
Chce się rzec, że lody idealne ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/