LODY KARMELOWE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ
LODY KARMELOWE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ
Dziś proponujemy wam cudownie kremowe lody karmelowe bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Intensywną słodycz karmelu przełamaliśmy w nich gorzką czekoladą i to był genialny plan :)
KARMEL + GORZKA CZEKOLADA = WM
Do
ich zrobienia nie
będziecie potrzebować specjalnej maszyny do lodów. Jej posiadanie
oczywiście sprawę ułatwia, ale do zrobienia przepysznych, domowych lodów
wystarczy wam tylko zwykły mikser, zamrażalnik i odrobina chęci :)
LODY KARMELOWE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ
składniki:
* 500 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* kajmak (gotowa masa krówkowa) 1 puszka czyli 510 g
* 100 g gorzkiej czekolady (65 % kakao)
Wykorzystanie gotowego kajmaku bardzo usprawnia i ułatwia zrobienie lodów. Kajmak jest gęsty, aksamitny, słodki, delikatny i takie potem są nasze lody karmelowe.
wykonanie:
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy do niej zimny kajmak; całość mieszamy mikserem. Wkładamy do zamrażalnika.
Przez kolejne 3 godziny karmelowe lody mieszamy co godzinę kuchenną trzepaczką aby zapobiec
powstawaniu kryształków lodu. Teraz nadszedł czas by dodać drobno posiekaną czekoladę (przed krojeniem czekoladę schładzamy w lodówce, co nam zadanie znacząco ułatwia). Całość mieszamy i wkładamy do zamrażalnika. Po upływie kolejnych 3 godzin lody są gotowe.
Lody karmelowe z gorzką czekoladą genialnie smakują w duecie z lodami kawowymi. Ale to już historia na kolejną kulinarną opowieść :)
LUBICIE LODY?
Poznajcie więc w inne nasze lodowe przepisy ! "Klikając" w nazwę lodów przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem.
Dawno nie jadłam takich domowych lodów. Te karmelowe kuszą... ale jeszcze bardziej te czekoladowe z malinami :)
OdpowiedzUsuń