LODY MALINOWE
DOMOWE LODY MALINOWE
Kiedy upały dają się we znaki, nie ma nic lepszego od porcji lodów. Nie musicie pędzić do sklepu. Przygotujcie lody samodzielnie. Wbrew pozorom, to wcale nie jest takie trudne, jak
mogłoby się wydawać! Domowe lody malinowe z kawałkami owoców są po prostu rewelacyjne. Zakochacie się w nich :)
Do ich przygotowania nie będzie wam potrzebna maszyna do lodów. Wystarczy mikser i zamrażalnik.
DOMOWE LODY MALINOWE
składniki:
wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone
* 1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego (czyli 530 g)
* 1 duże opakowania jogurtu greckiego (330 g)
* 250 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 600 g mrożonych malin (wykorzystujemy mrożone maliny POLTINO)
* 1 duże opakowania jogurtu greckiego (330 g)
* 250 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 600 g mrożonych malin (wykorzystujemy mrożone maliny POLTINO)
wykonanie:
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy do niej zimne mleko skondensowane i jogurt
grecki; całość mieszamy mikserem.
400 g mrożonych malin (nie rozmrażamy ich ! ) lekko rozdrabniamy i dodajemy do kremu; całość mieszamy i wkładamy do zamrażalnika.
Jak rozdrobniony mrożone maliny? Wrzucamy je do miski, bierzemy tłuczek do ziemniaków, uderzamy kilkakrotnie i gotowe. Jeśli opatentujecie mniej kłopotliwą metodę to dajcie nam znać ;)
Jak rozdrobniony mrożone maliny? Wrzucamy je do miski, bierzemy tłuczek do ziemniaków, uderzamy kilkakrotnie i gotowe. Jeśli opatentujecie mniej kłopotliwą metodę to dajcie nam znać ;)
Przez kolejne 3 godziny malinowe lody mieszamy co 30 minut kuchenną trzepaczką aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu. Z tym mieszkaniem to jest taka ogólnie obowiązującą zasada od której zdarzało nam się wielokrotnie odstąpić, bo przecież "świat nie będzie na nas czekał" i jest tyle innych ciekawszych spraw absorbujących naszą pamięć (czytaj - zapomnieliśmy) i żadne kryształki lodu w tych lodach nam nie powstały, więc się zbytnio tym mieszkaniem nie stresujące :)
Tak więc 3 godziny później dodajemy do lodowej masy kolejne 100 g lekko rozdrobnionych mrożonych malin i ponownie całość mieszamy.
Pozostałe 100 g mrożonych, rozdrobnionych malin rozsypujemy na powierzchni lodów jako ozdobę.
Masę lodową możecie również wlać do foremek na lody i przygotować w ten sposób lody na patyku.
Lody są gotowe po około 6 godzinach.
PRZEPIS NA NASZE LODY CZEKOLADOWE Z MALINAMI ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE ZAPRASZAMY :)
PRZEPIS NA NASZE LODY CZEKOLADOWE Z MALINAMI ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE ZAPRASZAMY :)
Ale fantastycznie to wygląda, musze kiedyś to zrobić.
OdpowiedzUsuń