LODY TRUSKAWKOWE
LODY
TRUSKAWKOWE
Domowe lody
wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu i wcale do ich przygotowania nie
będziecie potrzebować specjalnej maszyny do lodów. Jej posiadanie oczywiście sprawę ułatwia, ale do zrobienia przepysznych, domowych lodów wystarczy wam tylko zwykły mikser, zamrażalnik i odrobina chęci :)
W sezonie
truskawkowym polecamy wam domowe lody truskawkowe. Są absolutnie genialne w
smaku, kremowe, intensywnie owocowe, pyszne!
Tym przepisem rozpoczynamy nowy, lodowy cykl na naszym blogu :)
Na zdjęciu truskawki z naszego ogródka :)
LODY TRUSKAWKOWE
składniki:
* 1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego (czyli 530 g)
* 2 duże
opakowania jogurtu greckiego (każde po 330 g)
* 250 ml
śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 1 kg
truskawek
wykonanie:
Truskawki
myjemy, osuszamy, wyjmujemy z nich szypułki i rozdrabniamy blenderem na mus.
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy do niej zimne mleko skondensowane i jogurt
grecki; całość mieszamy mikserem.
Do kremu
wlewamy mus truskawkowy, całość ponownie miksujemy i wkładamy do
zamrażalnika.
Przez kolejne 3 godziny lody truskawkowe mieszamy co 30 minut aby zapobiec
powstawaniu kryształków lodu (można to robić mikserem lub kuchenną trzepaczka).
Masę lodową możecie również wlać do foremek na lody i przygotować w ten sposób lody na patyku.
Lody są gotowe po około 5-6 godzinach.
Świetna propozycja
OdpowiedzUsuń