TRYB JASNY/CIEMNY

Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY. JARMARK ŚWIĘTOJAŃSKI.

z kuchni krolowej bony, jarmark swietojanski, wierzynek, restauracja wierzynek, kraków, impreza historyczna, malopolska, blog, zycie od kuchni

Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY

Od 9 do 18 czerwca, w dziesięciu krakowskich restauracjach (Albertina Restaurant & Wine, Restauracja Biała Róża, Bistro 11, Filipa 18, Gościnna Chata, Restauracja STóŁ, Twój Kucharz, Wesele, Wierzynek i Winestone) będzie można spróbować dań inspirowanych renesansową kuchnią czasów królowej Bony.


Szefowie kuchni nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni i sprowadzanych ze słonecznej Italii produktów. W specjalnym menu znalazły się m.in. kapłon ze szparagami i kaszą królewską, perlica z dżemem z pomidorów i cebuli, szparagami i kaszą jaglaną, ossobuco z rogacza pieczone w sosie czosnkowo-jałowcowym na runie leśnym z ziemniaczkami, czy pieczony udziec z indyka z kasztanami z szafranem, migdałami i koprem włoskim w cytrusach oraz sosem miodowym.  

  

Na zdjęciu: jedno z dań, które będzie można zjeść w Restauracji Wierzynek podczas trwania akcji Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY - antypacik królewski: pikantny pasztet z młodej karotki i papryki aromatyzowanej rozmarynem 
(szef kuchni Michał Hajdus)



Na zdjęciu: jedno z dań, które będzie można zjeść w Restauracji Wierzynek podczas trwania akcji Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY - danie główne: Ossobuco z rogacza pieczone w sosie czosnkowo-jałowcowym na runie leśnym z ziemniaczkami
(szef kuchni Michał Hajdus)

***

UWAGA !  
NA TEJ  STRONIE mogą Państwo poznać szczegółowe menu wszystkich 10 restauracji uczestniczących w kulinarnej akcji Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY. 

*** 
- „Kulinarne dziedzictwo Polski jest bardzo bogate. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak różnorodna była dworska kuchnia w XVI wieku i jak różniła się od tego, co jadały niższe warstwy społeczne. Postaramy się to pokazać podczas Jarmarku Świętojańskiego” - mówi Robert Rozciecha, zastępca dyrektora Krakowskiego Biura Festiwalowego.
 
- Szukając inspiracji przeglądaliśmy renesansowe herbarze, zaglądaliśmy na talerze profesorów Akademii Krakowskiej podczas obiadu wydanego w 1568 r. w Collegium Maius i wczytywaliśmy się m.in. w "Żywot człowieka poczciwego" Mikołaja Reja - wyjaśnia Magda Wójcik, koordynatorka akcji.

Rekonstrukcja kulinarna nie jest zadaniem prostym, bo warzywa, które wtedy jedzono były zupełnie inne. Na przykład marchewka jaką znamy dzisiaj pochodzi z XVII w. z Holandii, wcześniej jadano marchewkę białą i żółtą. Stąd też nigdy się do końca nie dowiemy jak smakowały ówczesne dania – mówi koordynatorka kulinarna akcji, Magda Wójcik. – Do tego część nazw nie oznacza tego, co dzisiaj. Na przykład kaszka czy bigos nie dotyczyły rodzaju potrawy, ale ich konsystencji czy sposobu ich ugotowania. Bigos na początku nie miał nawet kapusty, był to sposób przyrządzania mięsa.
 
jedzenie uliczne, urlich von richental, jarmark swietojancki, z kuch krolowej bony, zycie od kuchni
 
Na zdjęciu: KRONIKA SOBORU W KONSTANCJI - ULRICH VON RICHENTAL 1483 r. KUCHNIA ULICZNA

JARMARK ŚWIĘTOJAŃSKI 
Akcja kulinarna „Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY” zapowiada renesansowy JARMARK ŚWIETOJAŃSKI, który odbędzie się na Bulwarze Czerwieńskim pod Wawelem w Krakowie. Ósma już edycja Jarmarku Świętojańskiego rozpocznie się 16 czerwca i potrwa do 18 czerwca.
To wydarzenie dedykowane całym rodzinom. Przez trzy dni, od piątku do niedzieli, wszyscy chętni będą mogli przenieść się choć na chwilę w fascynujący świat renesansu. Czekać będą: spektakle, bale, pokazy walki oraz uczty.

jarmark swietojanski, bulwar czerwinskiego, krakow, malopolska, impreza historyczna, blog, zycie od kuchni
JARMARK ŚWIĘTOJAŃSKI - to jedyna taka impreza w Polsce. Na żadnej imprezie historycznej poświęconej okresowi renesansu (targach, turniejach rycerskich) nie występuje tak bogato reprezentowany aspekt edukacyjny.
Ósma już edycja Jarmarku Świętojańskiego rozpocznie się 16 czerwca. Bohaterką pierwszego dnia będzie Anna Jagiellonka przygotowująca się do balu wydawanego dla niej w ogrodach zwierzynieckich przez Henryka Walezego. Motywem przewodnim będą warsztaty tańca, pokazy mody urozmaicane scenkami komedii dell'arte. Wieczorem pod Wawel przypłynie na barce fundacji Horyzont Zdarzeń -  Henryk Walezy, którego powita na nabrzeżu cały dwór.

W drugim dniu świętować będziemy imieniny dwóch królów Zygmuntów: Starego i Augusta - dziewięcioletniego, jeszcze przed koronacją. Z tej okazji zaplanowano rozmaite pokazy, a Orszak Wszystkich Bractw przejdzie przez Rynek Główny i będzie zachęcać mieszkańców miasta i turystów do wspólnej zabawy na Bulwarze Czerwieńskim.

W niedzielę 18 czerwca na Jarmark przybędzie, konno w asyście husarii, król Stefan Batory. Spotka się tu z żoną Anną Jagiellonką i wspólnie z wszystkimi bractwami będą świętować szczęśliwy powrót króla z wojny z Moskwą w Inflantach.

To tylko część historycznych atrakcji zaplanowanych w ramach tegorocznego Jarmarku. Na wszystkich gości czekać będzie codziennie mnóstwo atrakcji, występów, spektakli, warsztatów i koncertów. Przez wszystkie trzy dni otwarte będą także kramy i warsztaty rzemieślnicze. Tradycyjnie już nie zabraknie niespodzianek dla najmłodszych: będą mogli przyjrzeć się pracy powroźników, garncarzy, płatnerzy, drukarzy, drzeworytników i cyrulików. Chętni powalczą o patenty: jarmarcznika, podkuchennego królewskiego oraz drabanta, a także spróbować potraw, którymi posilano się w czasach zygmuntowskich. Zdobycie jednego patentu zajmie chętnym około 1 godziny.

***
Wszystkich, którzy chcą dobrze przygotować się do czerwcowych spotkań z historią zachęcamy do udziału w dwóch spacerach z Mariuszem Wollnym – pisarzem, etnografem, twórcą niezwykle popularnego cyklu powieści o Kacprze Ryxie. 

* 10 czerwca o godz. 10.00 zapraszamy do wędrówki pod hasłem „Sztuka i zbrodnia w renesansowym Krakowie, czyli dziwne i tragiczne losy Bartłomieja Berecciego, twórcy Kaplicy Zygmuntowskiej na Wawelu”

* 11 czerwca, także o godz. 10.00 – zapraszamy na spacer śladami „Sztuk tajemnych i czarnoksiężników w renesansowym Krakowie, czyli o wielkiej trójcy magów: Fauście, Twardowskim i Sędziwoju”.
 
Informacje: http://bit.ly/2s8Rrcx
UWAGA: uczestnictwo w spacerach jest bezpłatne. Wystarczy zarezerwować miejsce za pośrednictwem systemu Evenea.pl.
 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI