Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY. JARMARK ŚWIĘTOJAŃSKI.
Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY
Od 9 do 18 czerwca, w dziesięciu krakowskich restauracjach (Albertina Restaurant & Wine, Restauracja Biała Róża, Bistro 11, Filipa 18, Gościnna Chata, Restauracja STóŁ, Twój Kucharz, Wesele, Wierzynek i Winestone) będzie można spróbować dań inspirowanych renesansową kuchnią czasów królowej Bony.
Szefowie kuchni
nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni i sprowadzanych ze
słonecznej Italii produktów. W specjalnym menu znalazły się m.in. kapłon
ze szparagami i kaszą królewską, perlica z dżemem z pomidorów i cebuli, szparagami i kaszą jaglaną, ossobuco z rogacza pieczone w sosie czosnkowo-jałowcowym na
runie leśnym z ziemniaczkami, czy pieczony udziec z indyka z kasztanami
z szafranem, migdałami i koprem włoskim w cytrusach oraz sosem
miodowym.
Na zdjęciu: jedno z dań, które będzie można zjeść w Restauracji Wierzynek podczas trwania akcji Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY - antypacik królewski: pikantny pasztet z młodej karotki i papryki aromatyzowanej rozmarynem
(szef kuchni Michał Hajdus)
Na zdjęciu:
jedno z dań, które będzie można zjeść w Restauracji Wierzynek podczas
trwania akcji Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY - danie główne: Ossobuco z rogacza
pieczone w sosie czosnkowo-jałowcowym na runie leśnym z ziemniaczkami
(szef kuchni Michał Hajdus)
***
UWAGA !
NA TEJ STRONIE mogą Państwo poznać szczegółowe menu wszystkich 10 restauracji uczestniczących w kulinarnej akcji Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY.
***
- „Kulinarne dziedzictwo
Polski jest bardzo bogate. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak
różnorodna była dworska kuchnia w XVI wieku i jak różniła się od tego,
co jadały niższe warstwy społeczne. Postaramy się to pokazać podczas
Jarmarku Świętojańskiego” - mówi Robert Rozciecha, zastępca dyrektora
Krakowskiego Biura Festiwalowego.
- Szukając inspiracji przeglądaliśmy renesansowe herbarze, zaglądaliśmy
na talerze profesorów Akademii Krakowskiej podczas obiadu wydanego w
1568 r. w Collegium Maius i wczytywaliśmy się m.in. w "Żywot człowieka
poczciwego" Mikołaja Reja - wyjaśnia Magda Wójcik, koordynatorka akcji.
– Rekonstrukcja kulinarna nie jest zadaniem prostym, bo warzywa, które
wtedy jedzono były zupełnie inne. Na przykład marchewka jaką znamy
dzisiaj pochodzi z XVII w. z Holandii, wcześniej jadano marchewkę białą i
żółtą. Stąd też nigdy się do końca nie dowiemy jak smakowały ówczesne
dania – mówi koordynatorka kulinarna akcji, Magda Wójcik. – Do tego
część nazw nie oznacza tego, co dzisiaj. Na przykład kaszka czy bigos
nie dotyczyły rodzaju potrawy, ale ich konsystencji czy sposobu ich
ugotowania. Bigos na początku nie miał nawet kapusty, był to sposób
przyrządzania mięsa.
Na zdjęciu: KRONIKA SOBORU W KONSTANCJI - ULRICH VON RICHENTAL 1483 r. KUCHNIA ULICZNA
JARMARK ŚWIĘTOJAŃSKI
Akcja kulinarna „Z KUCHNI KRÓLOWEJ BONY” zapowiada renesansowy JARMARK ŚWIETOJAŃSKI,
który odbędzie się na Bulwarze Czerwieńskim pod Wawelem w Krakowie. Ósma już
edycja Jarmarku Świętojańskiego rozpocznie się 16 czerwca i potrwa do 18
czerwca.
To wydarzenie dedykowane całym rodzinom. Przez trzy dni, od
piątku do niedzieli, wszyscy chętni będą mogli przenieść się choć na
chwilę w fascynujący świat renesansu. Czekać będą: spektakle, bale,
pokazy walki oraz uczty.
JARMARK
ŚWIĘTOJAŃSKI - to jedyna taka impreza w Polsce. Na żadnej imprezie
historycznej poświęconej okresowi renesansu (targach, turniejach rycerskich) nie występuje tak bogato reprezentowany aspekt
edukacyjny.
Ósma
już edycja Jarmarku Świętojańskiego rozpocznie się 16 czerwca.
Bohaterką pierwszego dnia będzie Anna Jagiellonka przygotowująca się do
balu wydawanego dla niej w ogrodach zwierzynieckich przez Henryka
Walezego. Motywem przewodnim będą warsztaty tańca, pokazy mody
urozmaicane scenkami komedii dell'arte. Wieczorem pod Wawel przypłynie
na barce fundacji Horyzont Zdarzeń - Henryk Walezy, którego powita na
nabrzeżu cały dwór.
W
drugim dniu świętować będziemy imieniny dwóch królów Zygmuntów: Starego i
Augusta - dziewięcioletniego, jeszcze przed koronacją. Z tej okazji
zaplanowano rozmaite pokazy, a Orszak Wszystkich Bractw przejdzie przez
Rynek Główny i będzie zachęcać mieszkańców miasta i turystów do wspólnej
zabawy na Bulwarze Czerwieńskim.
W
niedzielę 18 czerwca na Jarmark przybędzie, konno w asyście husarii,
król Stefan Batory. Spotka się tu z żoną Anną Jagiellonką i wspólnie z
wszystkimi bractwami będą świętować szczęśliwy powrót króla z wojny z
Moskwą w Inflantach.
To
tylko część historycznych atrakcji zaplanowanych w ramach tegorocznego
Jarmarku. Na wszystkich gości czekać będzie codziennie mnóstwo atrakcji,
występów, spektakli, warsztatów i koncertów. Przez wszystkie trzy dni
otwarte będą także kramy i warsztaty rzemieślnicze. Tradycyjnie już nie
zabraknie niespodzianek dla najmłodszych: będą mogli przyjrzeć się pracy
powroźników, garncarzy, płatnerzy, drukarzy, drzeworytników i
cyrulików. Chętni powalczą o patenty: jarmarcznika, podkuchennego
królewskiego oraz drabanta, a także spróbować potraw, którymi posilano
się w czasach zygmuntowskich. Zdobycie jednego patentu zajmie chętnym około 1 godziny.
***
Wszystkich,
którzy chcą dobrze przygotować się do czerwcowych spotkań z historią
zachęcamy do udziału w dwóch spacerach z Mariuszem Wollnym – pisarzem,
etnografem, twórcą niezwykle popularnego cyklu powieści o Kacprze Ryxie.
* 10 czerwca o godz. 10.00 zapraszamy do wędrówki pod hasłem „Sztuka i
zbrodnia w renesansowym Krakowie, czyli dziwne i tragiczne losy
Bartłomieja Berecciego, twórcy Kaplicy Zygmuntowskiej na Wawelu”
* 11 czerwca, także o godz. 10.00 – zapraszamy
na spacer śladami „Sztuk tajemnych i czarnoksiężników w renesansowym
Krakowie, czyli o wielkiej trójcy magów: Fauście, Twardowskim i
Sędziwoju”.
Informacje: http://bit.ly/2s8Rrcx
UWAGA: uczestnictwo w spacerach jest bezpłatne. Wystarczy zarezerwować miejsce za pośrednictwem systemu Evenea.pl.
UWAGA: uczestnictwo w spacerach jest bezpłatne. Wystarczy zarezerwować miejsce za pośrednictwem systemu Evenea.pl.
Komentarze
Prześlij komentarz