CUKINIA Z ORIENTALNYM FARSZEM
Witamy Was ponownie w naszym nowym kulinarnym projekcie ON I ONA W KUCHNI. Jesteśmy parą w życiu i w kuchni, co wcale nie oznacza, że zawsze jesteśmy jednomyślni :) Jak to wygląda w naszej kulinarnej praktyce możecie zobaczyć właśnie w tym projekcie. Jedna baza produktów trafia na nasz kuchenny blat, mamy jeden wspólny punkt wyjścia, przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie zakupy - mamy wiec jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne interpretacje czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych składników.
Projektem ON I ONA W KUCHNI chcemy zachęcić Was do wspólnego gotowania i eksperymentowania w kuchni.
Życie składa się z tysięcy zwykłych chwil; z codzienności-nudności-powinności. Jest
takie, jakie sami je widzimy. Spójrzcie więc inaczej ! Sprawcie by te
zwykłe chwile wzmacniały więzi, a nie były źródłem nudy, ciężkiego obowiązku i rutyny.
Codziennie gotujecie - zróbcie to czasem razem, spróbujcie czerpać z tego radość. Wspólne poszukiwanie
ulubionych smaków, doprawianie, wspólne ciasta zarabianie - jest w tym
tyle zmysłowości! Delektujcie się tym, celebrujcie wspólne chwile,
nacieszcie zmysły zapachami, kolorami, odgłosami kuchni. Życie nabiera wtedy więcej smaku !
NA NASZYM KUCHENNYM BLACIE POŁOŻYLIŚMY:
* żółta cukinia
* kalarepa
* ryż jaśminowy
* krewetki
* pierś z kurczaka
* mleko kokosowe
Piotr z podanych składników przygotował: KREWETKI Z WARZYWAMI I RYŻEM ("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się na stronę z przepisem), a Anna wyczarowała z tego CUKINIĘ Z ORIENTALNYM FARSZEM, na którą przepis prezentujemy poniżej.
* 3 młode żółte cukinie
* olej
* sól i pieprz
FARSZ:
* 200 g mrożonych krewetek
* 200 g piersi z kurczaka
* 450 g (1 opakowanie) mrożonki BUKIET CHIŃSKI Poltino
* 1 młoda, żółta cukinia
* 0,5 kalarepy
* 100 ml mleka kokosowego
* papryczka chili
* pęczek kolendry
* 1 cm korzenia z imbiru
* sok z limonki do smaku
* mały ząbek czosnku
* 3 łyżki oleju
* 1 szklanka ryżu jaśminowego
Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy gniazda
nasienne. Młode cukinie w lipcu mają bardzo delikatną, miękką skórkę; nie wymagają
obierania. Tak przygotowane cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego,
skrapiamy olejem, oprószamy solą oraz pieprzem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 na około 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy cukinie są już gotowe (miąższ ma być miękki, ale ma się nie rozpadać!). Im młodsze cukinie, tym pieką się szybciej.
FARSZ:
Ryż gotujemy na sypko: odmierzamy 1 szklankę ryżu, dokładnie
go płuczemy, odsączamy, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, dodajemy szczyptę
soli i gotujemy pod przykryciem około 10 minut (do momentu odparowania wody).
Krewetki wyjmujemy z opakowania, płuczemy pod bieżącą wodą,
pozostawiamy na chwilę w miseczce do rozmrożenia i usuwamy im ogonki.
Pierś z kurczaka kroimy w paski.
1 żółtą cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy.
Kalarepę obieramy i kroimy w paski.
Papryczkę chili bardzo drobno siekamy i rozcieramy w moździerzu ze szczyptą soli i łyżeczką soku z limonki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy paski piersi z
kurczaka aż się lekko przyrumienią; mięso przekładamy do miseczki. Na jego miejsce
wrzucamy na patelnię obrane krewetki i smażymy je około 5 minut (obracając je w
tym czasie). Podsmażone krewetki przekładamy do miseczki z mięsem
Na patelnię zsypujemy pokrojoną cukinie i kalarepę, podsmażamy warzywa około 3 – 4 minuty stale mieszając i dodajemy mrożony bukiet chiński. Warzywa dusimy przez kolejne 7 minut. Dolewamy 100 ml mleka kokosowego, wrzucamy podsmażone wcześniej krewetki i mięso. Całość doprawiamy przygotowaną wcześniej papryczką chili, startym na drobnym tarle imbirem i rozgniecionym w wyciskarce ząbkiem czosnku i dusimy kolejne 3 - 4 minuty. W razie odparowania płynów podlewamy odrobiną wody.
Komentarze
Prześlij komentarz