KREWETKI Z WARZYWAMI I RYŻEM
Dziś będziemy zachęcać was do
kulinarnych eksperymentów, do tego by przepis traktować jedynie jako inspirację
dla własnej kulinarnej fantazji.
ON I ONA W KUCHNI czyli dwa różne dania
przygotowane z tych samych składników. Jedna baza produktów, jeden wspólny punkt wyjścia, orientalne inspiracje i dwie interpretacje:
1. Przepis Piotra: KREWETKI Z WARZYWAMI I RYŻEM
W ROLACH GŁÓWNYCH WYSTĄPIĄ PRZED WAMI:
* pierś z kurczaka
* mleko kokosowe
DZIŚ PREZENTUJEMY PRZEPIS PIOTRA:
KREWETKI Z WARZYWAMI I RYŻEM
KREWETKI Z WARZYWAMI I RYŻEM
składniki:
* 200 g mrożonych krewetek
* 200 g mrożonych krewetek
* 200 g piersi z kurczaka
* 450 g mrożonki
BUKIET CHIŃSKI POLTINO (skład: kiełki fasoli Mung, marchew, papryka, grzyby
chińskie, cebula, pory, pędy bambusa, kapusta biała)
* 1 młoda, żółta cukinia
* 0,5 kalarepy
* 100 ml mleka kokosowego
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 łyżka sosu rybnego
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 łyżka sosu rybnego
* 1 papryczka chili
* 1 pęczek kolendry
* 1 cm korzenia z imbiru
* sok z limonki do smaku
* 1 mały ząbek czosnku
* sól do smaku
* 3 łyżki oleju
* 1 szklanka ryżu jaśminowego
wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko:
odmierzamy 1 szklankę ryżu, dokładnie go płuczemy, odsączamy, zalewamy 2
szklankami zimnej wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem około
10 minut (do momentu odparowania wody).
Krewetki wyjmujemy z
opakowania, płuczemy pod bieżącą wodą, pozostawiamy na chwilę w miseczce do
rozmrożenia i usuwamy im ogonki.
Pierś z kurczaka kroimy w
paski.
Żółtą cukinię kroimy wzdłuż na
ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy.
Młoda, świeża cukinia ma miękką skórkę i nie wymaga obierania,
Kalarepę obieramy i kroimy w
paski.
Papryczkę chili bardzo drobno
siekamy i rozcieramy w moździerzu ze szczyptą soli i łyżeczką soku z limonki.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy
olej i smażymy przygotowane wcześniej mięso z kurczaka do momentu aż się lekko przyrumieni; mięso przekładamy
do miseczki. Na jego miejsce wrzucamy na patelnię obrane krewetki i smażymy je
około 5 minut (obracając je w tym czasie). Podsmażone krewetki przekładamy do
miseczki z mięsem
Na patelnię zsypujemy
pokrojoną cukinie i kalarepę, podsmażamy warzywa około 3 – 4 minuty często
mieszając i dodajemy mrożony bukiet chiński. Warzywa dusimy przez kolejne 5 – 7
minut. Dolewamy 100 ml mleka kokosowego, wrzucamy podsmażone wcześniej krewetki
i mięso. Całość doprawiamy przygotowaną wcześniej papryczką chili, sosem sojowym, sosem rybnym, startym na
drobnym tarle imbirem i rozgniecionym w wyciskarce ząbkiem czosnku i dusimy 2 –
3 minuty. W razie odparowania płynów podlewamy odrobina wody. Podajemy z
jaśminowym ryżem. Całość obsypujemy porwanymi listkami kolendry.
2. Przepis Anny na CUKINIE Z FARSZEM ORIENTALNYM poznacie w kolejnym wpisie na naszym blogu. ZAGLĄDAJCIE :)
Komentarze
Prześlij komentarz