TRYB JASNY/CIEMNY

LODY BORÓWKOWO-MALINOWE

lody, lody jagodowe, lody borowkowe, lody z malinami, lody owocowe, lody domowe, jak zrobic lody, lody bez jajek, lody bez maszyny, zycie od kuchni
LODY BORÓWKOWO-MALINOWE

Prezentujemy wam kolejny przepis na owocowe lody. Tym razem będą to lody z borówek (mogą być amerykańskie lub leśne) i malin. Są jednocześnie idealnie kremowe, mega owocowe i bardzo łatwe w przygotowaniu (brak maszyny do lodów nie przeszkodzi wam w ich zrobieniu; wystarczy wam zwykły mikser, blender i zamrażalnik). To kwintesencja letnich smaków.

lody, lody jagodowe, lody borowkowe, lody z malinami, lody owocowe, lody domowe, pucharek z lodami, jak zrobic lody, lody bez jajek, lody bez maszyny, zycie od kuchni 
W woli ścisłości; żeby nie było nieporozumień - jesteśmy z Małopolski co oznacza, że dla nas borówki leśne to to samo co dla reszty Polski jagody; taki regionalizm ;)  

  
lody, lody jagodowe, lody borowkowe, lody z malinami, lody owocowe, lody domowe, rozki lodowe, rozki do lodow, jak zrobic lody, lody bez jajek, lody bez maszyny, zycie od kuchni
LODY BORÓWKOWO-MALINOWE

składniki:

* 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (czyli 530 g)
* 250 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu

* 3 szklanki borówek amerykańskich lub leśnych
* 1 szklanka malin 

lody, lody jagodowe, lody borowkowe, lody z malinami, lody owocowe, lody domowe, jak zrobic lody, skladniki lodow, lody bez jajek, lody bez maszyny, zycie od kuchni

wykonanie:


Maliny zamrażamy lub wykorzystujemy maliny mrożone (my sięgamy po MALINY POLTINO
Spytacie dlaczego dodajemy maliny mrożone? 
Odpowiedz jest prosta: po to, by nie rozpadały się w lodach i nie puszczały soku.

Borówki  myjemy i osuszamy.


Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy do niej zimne mleko skondensowane, całość mieszamy mikserem na jednolity krem. Następnie do śmietankowego kremu wsypujemy borówki i rozdrabniamy je blenderem. 


Lodową masę przekładamy do metalowego lub plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.  Po godzinie dodajemy do niej zamrożone i lekko rozdrobnione maliny; całość dokładnie mieszamy.
   
Potem, w ciągu kolejnej godziny, jeszcze dwukrotnie lody mieszamy aby zapobiec powstawaniu w nich kryształków lodu. Z tym mieszkaniem to jest taka "ogólnie obowiązującą zasada" od której zazwyczaj bez szkody dla lodów odstępujemy, bo przecież "świat nie będzie na nas czekał" i jest tyle innych, ciekawszych spraw absorbujących naszą pamięć (czytaj - notorycznie zapominamy) i żadne kryształki lodu w tych lodach nam nie powstały, więc się zbytnio tym mieszaniem nie stresujcie :)



Masę lodową możecie również wlać do foremek na lody i przygotować w ten sposób lody na patyku.  



Lody są gotowe po około 6 godzinach.

lody, lody jagodowe, lody borowkowe, lody z malinami, lody owocowe, lody domowe, jak zrobic lody, lody bez jajek, lody bez maszyny, zycie od kuchni


Komentarze

  1. Cóż za apetyczne zdjęcia! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam maszynki i te spróbuję;) bo wszystkie inne z maszynki muszą być. Więc robimy zwykle w foremkach:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI