LODY PORZECZKOWE
LODY PORZECZKOWE
Sezon na porzeczki rozkręcił się w pełni, zapraszamy was więc na lody porzeczkowe. Są fantastycznie orzeźwiające i mega owocowe w smaku i oczywiście bardzo proste w przygotowaniu. Do ich zrobienia nie będziecie potrzebowali żadnych drogich i wymyślnych maszyn do lodów, chyba, że już je macie, to wtedy nie wahajcie się je użyć. Wystarczy wam zwykły blender, mikser (możecie zastąpić go kuchenną trzepaczką), zamrażalnik i odrobina chęci (czasu dużo nie potrzeba).
Zapraszamy do naszej domowej lodziarni :)
Przepis na najlepsze lody porzeczkowe znajdziecie poniżej.
LODY PORZECZKOWE
składniki:
* 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (czyli 530 g)
* 250 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 0,5 kg czerwonej porzeczki
wykonanie:
Porzeczki myjemy, osuszamy i obieramy z szypułek.
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy do niej zimne mleko skondensowane, całość mieszamy mikserem na jednolity krem. Następnie do śmietankowego kremu wsypujemy porzeczki i rozdrabniamy je blenderem.
Lodową masę przekładamy do metalowego lub plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.
Przez kolejne 2 godziny malinowe lody mieszamy co 30 minut kuchenną trzepaczką aby
zapobiec
powstawaniu w nich kryształków lodu. Z tym mieszkaniem to jest taka "ogólnie
obowiązującą zasada" od której zazwyczaj bez szkody dla lodów odstępujemy, bo
przecież "świat nie będzie na nas czekał" i jest tyle innych
ciekawszych spraw absorbujących naszą pamięć (czytaj - notorycznie zapominamy) i
żadne kryształki lodu w tych lodach nam nie powstały, więc się zbytnio
tym mieszaniem nie stresujcie :)
Masę lodową możecie również wlać do foremek na lody i przygotować w ten sposób lody na patyku.
Lody są gotowe po około 6 godzinach.
Genialne :) Moja siostra będzie zadowolona z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńAniu, nieprzyzwoicie kusisz :) wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuń