TRYB JASNY/CIEMNY

KOTLETY Z BOBEM

kotlety mielone, kotlety z bobu, pulpety z bobu, bób, bób mrożony, poltino, on i ona w kuchni, bób poltino, zapiekanka z bobem, zycie od kuchni

KOTLETY Z BOBEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI to kolejne danie, które przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W KUCHNI. Jedna baza produktów trafia na nasz kuchenny blat, mamy jeden wspólny punkt wyjścia, przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie zakupy - mamy wiec jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne interpretacje czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych składników.  

W sierpniowej edycji naszego projektu ON I ONA W KUCHNI na nasz kuchenny stół trafiły:

* ziemniaki
* bób 
* mielone mięso
* jajko
* cebula
* czosnek

kotlety mielone, kotlety z bobu, bób, bób mrożony, poltino, danie z bobem, bób poltino, zapiekanka z bobem, on i ona w kuchni, zycie od kuchni


Piotr z podanych składników przygotował: KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BOBEM I MIĘSEM. Jego przepis możecie zobaczyć [NA TEJ STRONIE]

kotlety mielone, kotlety z bobu, bób, bób mrożony, poltino, danie z bobem, bób poltino, zapiekanka z bobem, on i ona w kuchni, zycie od kuchniAnna z tych samych składników przygotowała KOTLETY Z BOBEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI chociaż nie, Anna przygotowała SZNYCLE Z BOBEM :) Dokładnie tak, sznycle! Jesteśmy z Małopolski, z Krakowa i wychodząc z domu idziemy "na pole", a nie na dwór :)  Zajadamy się borówkami (a nie czarnymi jagodami), andrutem (waflami) i sznyclami (choć dla większości z was to kotlety mielone). Nasze dzieci lubią grysik na mleku (a nie kaszę mannę), drożdżówki (słodkie bułki drożdżowe z dżemem, serem lub innym słodkim nadzieniem), pomadki (czekoladki); jemy bułkę "ze serem" i wekę (pszenną bułkę paryską). Na zupę kupujemy jarzynę w jarzyniaku (czyli włoszczyznę w warzywniaku). Na ścianach mamy flizy (a nie terakotę, czy jak wolicie, płytki ceramiczne). Jeździmy autem (a nie samochodem jak reszta mieszkańców naszego kraju) i chodzimy na nogach (a nie piechotą), a gdy grządki zarosną nam chwastami zabieram się za plewienie (a nie pielenie). Ja noszę rajtki (a nie rajstopy), gdy złamię ołówek używam strugaczki (a nie temperówki), a na naszej choince wiszą bańki (a nie bombki). W domu dziadków takie słowa jak nakastlik, ancymon, bajtlok, druszlak, szabaśnik były żywą częścią codziennego języka. Te regionalizmy językowe są nam bardzo bliskie; są częścią naszej tożsamości. Tak więc dziś zapraszamy was na SZNYCLE Z BOBEM :)

To danie łączy w sobie prostotę i doskonały smak. Proste składniki i prosty sposób wykonania, a mimo tego danie kusi zarówno smakiem jak i sposobem podania. 

Choć sezon na bób ledwie się skończył my już za nim tęsknimy. Dzięki mrożonkom nadal możemy cieszyć się jego wybornym smakiem.
kotlety mielone, kotlety z bobu, bób, bób mrożony, poltino, danie z bobem, bób poltino, jak zrobić kotlety z bobu, zapiekanka z bobem, on i ona w kuchni, zycie od kuchni



KOTLETY Z BOBEM

składniki:

* 500 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej lub udźca z indyka)
* 400 g mrożonego bobu - 1 opakowanie (w sezonie wykorzystajcie świeży bób)
* 1 kg ziemniaków
* 3 małe cebule
* 2 jajka
* 2 ząbki czosnku
* sól i czarny pieprz do smaku
* mąka do panierowania
* oliwa z oliwek


kotlety mielone, kotlety z bobu, bób, bób mrożony, poltino, danie z bobem, bób poltino, sznycle z bobem, zapiekanka z bobem, on i ona w kuchni, zycie od kuchni


wykonanie:

Zawartość opakowania mrożonego bobu  POLTINO (bez rozmrażania) wsypujemy do małej ilości osolonej, gotującej się wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek; pozostawiamy do przestudzenia. 

Do miseczki odkładamy około 100 g ugotowanego, obranego bobu. Pozostały bób rozgniatamy widelcem pozostawiając niewielkie kawałki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i wsypujemy pokrojoną cebulę; mieszając co chwilę smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.

Do mielonego mięsa dodajemy rozgnieciony bób, podsmażoną cebulę, wbijamy 2 jajka, doprawiamy 2 rozgniecionymi w wyciskarce  ząbkami czosnku, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
kotlety mielone, kotlety z bobu, pulpety z bobem,sznycle z bobem, bób, bób mrożony, poltino, danie z bobem, bób poltino, zapiekanka z bobem, on i ona w kuchni, zycie od kuchni



Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i gotujemy je w lekko osolonej wodzie w mundurkach  (bez obierania ich ze skórki); odcedzamy. Małe ziemniaki kroimy w ćwiartki, a większe w ósemki. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i obsypujemy tłuczonym czerwonym pieprzem.

Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy z masy mięsnej kule wielkości dużej śliwki; obtaczamy je w mące, lekko spłaszczamy i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. 

Usmażone kotlety z bobem układamy pomiędzy ćwiartkami ziemniaków w naczyniu żaroodpornym i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. 


kotlety mielone, kotlety z bobu, bób, bób mrożony, poltino, danie z bobem, bób poltino, zapiekanka z bobem, on i ona w kuchni, zycie od kuchni


Tuż przed wyjęciem z piekarnika dodajemy do zapiekanki pozostawiony wcześniej ugotowany bób.  Gotowe danie obsypujemy natką pietruszki.  Świetnie smakuje z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego (do jogurtu naturalnego wystarczy dodać czosnek rozgnieciony w wyciskarce oraz sól i świeżo zmielony pieprz).

kotlety mielone, kotlety z bobu, pulpety z bobu, bób, bób mrożony, poltino, danie z bobem, bób poltino, zapiekanka z bobem, on i ona w kuchni, zycie od kuchni



kotlety mielone, kotlety z bobu, bób, bób mrożony, poltino, danie z bobem, bób poltino, zapiekanka z bobem, on i ona w kuchni, zycie od kuchni


W lipcowej edycji projektu ON I ONA W KUCHNI zaprezentowaliśmy wam dwa przepisy z wykorzystaniem bukietu chińskich warzyw, żółtej cukinii, kalarepy, ryżu jaśminowego, krewetek, piersi z kurczaka i mleka kokosowego. Piotr z podanych składników przygotował:  KREWETKI Z WARZYWAMI I RYŻEM  ("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się na stronę z przepisem), a Anna wyczarowała z tego CUKINIĘ Z ORIENTALNYM FARSZEM

kotlety mielone, kotlety z bobu, bób, bób mrożony, poltino, danie z bobem, bób poltino, zapiekanka z bobem, on i ona w kuchni, zycie od kuchni
 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI