KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BOBEM I MIĘSEM
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BOBEM I MIĘSEM
To pyszne, pożywne, tanie i proste w wykonaniu danie. Świetnie nadaje się na obiad lub ciepłą kolację. Doskonale sprawdza się również jako gorąca, imprezowa przekąska. Krokiety ziemniaczane z bobem i mięsem przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W KUCHNI. Jesteśmy parą w życiu; uwielbiamy również wspólnie gotować, co wcale nie oznacza, że zawsze
jesteśmy jednomyślni :)
Jak to wygląda w naszej kulinarnej praktyce
możecie zobaczyć właśnie w tym projekcie. Jedna
baza produktów trafia na nasz kuchenny blat, mamy jeden wspólny punkt
wyjścia, przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie zakupy - mamy wiec
jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne interpretacje czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych składników.
Tym razem na nasz kuchenny stół trafiają:
* ziemniaki
* bób
* mielone mięso
* jajko
* cebula
* czosnek
Piotr z podanych składników przygotował: KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BOBEM I MIĘSEM. Danie, które wyczarowała Anna z tych samych produktów będziecie mogli zobaczyć w kolejnym wpisie na naszym blogu. Zaglądajcie do na koniecznie! Projektem ON I ONA W KUCHNI chcemy zachęcić Was do wspólnego gotowania i eksperymentowania w kuchni.
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BOBEM I MIĘSEM
składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 400 g mrożonego bobu - 1 opakowanie (w sezonie wykorzystajcie świeży bób)
* 3 małe cebule
* 300 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej lub udźca z indyka)
* 1 jajko
* 2 ząbki czosnku
* sól i czarny pieprz do smaku
* tarta bułka
* olej do smażenia
wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy, studzimy. Do przygotowania krokietów możecie wykorzystać również ugotowane ziemniaki, które pozostały wam z dnia poprzedniego.
Zawartość opakowania mrożonego bobu POLTINO (bez rozmrażania) wsypujemy do małej ilości osolonej, gotującej się wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek; pozostawiamy do przestudzenia.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
FARSZ: Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy 1 pokrojoną w drobną kostkę cebulę; smażymy do momentu aż się zeszkli mieszając co chwilę. Dodajemy mielone mięso i całość smażymy do chwili aż mięso zbieleje.
CIASTO: Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ugotowany, obrany bób rozdrabniamy widelcem pozostawiając niewielkie kawałki.
Łączymy rozdrobnione ziemniaki i bób; dodajemy 2 podsmażone cebule, wbijamy 1 jajko, dodajemy 2 ząbki czosnku rozgniecione w wyciskarce i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy z ciasta kule.
Każdą kulę rozgniatamy na placek, przekładamy na niego 1,5 łyżki podsmażonego mięsa z cebulą, zlepiamy ciasto formując z niego podłużny krokiet.
Uformowane krokiety panierujemy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Super przepis :) Polecam krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi i pietruszką. Robię je zwykle na wigilię, jako dodatek do karpia, ale są pyszne o każdej porze roku.
OdpowiedzUsuń