WĘDZONY SER BIAŁY
W domowej wędzarni oprócz pysznych wędlin i ryb możemy przygotować doskonałe sery. Naturalne wędzenie to doskonały sposób na wzbogacenie ich smaku i aromatu.
Sam proces naturalnego wędzenia jest łatwiejszy i mniej kłopotliwy niż sądzicie. Postawienie w ogrodzie wędzarni obok grilla to doskonały plan!
SER BIAŁY WĘDZONY
* ser biały typu włoskiego
* solanka:
- przegotowana woda
- 50 g soli kuchennej na 1 litr wody
* opcjonalnie do obsypania sera: czerwona papryka, kminek lub zioła prowansalskie
MOCZENIE W SOLANCE
Sery białe przed wędzeniem moczymy w solance. Solanka jest to roztwór wody z solą.
Ile waży sól?
Na 1 łyżeczce (o pojemności 5 ml) mieści się 6 g soli.
W przegotowanej, ciepłej wodzie rozpuszczamy sól kuchenną według proporcji: 50 g soli na 1 litr wody. Solanka przed zalaniem sera powinna być zimna.
Do zanurzenia 9 - 12 serów typu włoskiego potrzeba 3 litry solanki.
Do tak przygotowanej solanki wkładamy sery typu włoskiego (solanka powinna całkowicie przykrywać sery!) i odstawiamy je w chłodne miejsce na 12 godzin.
OSUSZANIE
Kolejnym krokiem jest osuszanie.
Po upływie 12 godzin sery typu włoskiego wyjmujemy z solanki i układamy je w chłodnym miejscu na kratce lub talerzu aby dobrze odciekły i obeschły (w trakcie upałów przechowujemy je wtedy w lodówce).
DOPRAWIANIE (ten etap możecie pominąć)
Aby
serom nadać ciekawy smak - możemy po osuszeniu dodatkowo obsypać je przyprawami (np.
czerwoną papryka, kminkiem lub ziołami prowansalskimi).
WĘDZENIE
Do wędzenia sera doskonale nadaje się drewno olchowe.
Biały ser typu włoskiego układamy wysoko w wędzarni na drewnianej kratce i wędzimy 4 - 6 godzin w
temperaturze około 50 stopni C.
Sery można śmiało wędzić razem z innymi wędzonkami; nie przechodzą ich smakiem. W naszej wędzarni ser wędzi się właśnie na drewnianej kratce położonej ponad kiełbasami.
Ser jest uwędzony gdy jego powierzchnia nabiera złoto-brązowego koloru. Jest zwarty, łatwo go kroić w plastry, ma wyborny smak i aromat.
Na zdjęciu: Lucjan Wlezień - nasz rodzinny mistrz wędzarniczy i autor powyższego przepisu; projektant i konstruktor naszej domowej wędzarni.
Uwielbiam taki wędzony ser.
OdpowiedzUsuńrobiłem.... pyszny !!! polecam :)
OdpowiedzUsuńWitam A gdzie można zakupić takie serki do wędzenia?
OdpowiedzUsuńI co wie Pan gdzie kupic taki ser
Usuńlidl :)
UsuńW motoryzacyjnym.
UsuńSer typu wloskoego,biedronka ma
UsuńNajlepiej taki serek zrobić w domu, ławo i przyjemnie.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam mógłby ktoś podać przepis na zrobienie takiego sera typu Włoskiego lub w jakich sklepach można go kupić,będę wdzięczny za wszelką pomoc
OdpowiedzUsuńlidl
Usuńw Biedronce 3 zl 90gram soli zwyklej rozpuss w 1 litrze wody daj 4 zapki czosnku po 12 g wyjac osusz 3 godz wedzisz olcha 4godz niebo w gebie
Usuńczy można uwędzić wcześniej zamrożony ser bo nie mrożony już wędziłam
OdpowiedzUsuńKorzystam z receptury również przy serach z podpuszczki jest luks.
OdpowiedzUsuńZ JAKIEGO DRZEWA NAJLEPIEJ ZROBIĆ TĄ KRATKĘ DO WĘDZENIA SERA
OdpowiedzUsuńTylko lisciaste, omijaj iglaste wiadomo z jakiego powodu ( żywica).
UsuńSer jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńWiatam, robię te sery od roku są wspaniałe, kiełbasa Lucjana i dziadka Tadka też jest super, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam , sery będę wędził pierwszy raz .
OdpowiedzUsuńCzy uwędzony ser można mrozić? W sensie czy potem po rozmrożeniu będą dobre w smaku ?
Z tych jakie próbowałem najlepsze są te z Netto. Wojtek
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie. Znam kilka osób, które wędzą mięso, ale wędzenie sera przez amatorów to rzadkość.
OdpowiedzUsuń