SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ
SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ
Jesienią mgła snuje się nisko ponad polami. To kojarzy mi się zawsze z dymnym aromatem wędzenia. Początek jesieni to też feeria barw, więc do sałatki trafiają również pełne kolorów jesienne owoce.
Do jej przygotowania wykorzystujemy słodkowodne ryby wędzone. Świetnie nadaje się tu pstrąg lub karp. Jesteśmy z Małopolski wiec polecamy wam wędzonego Pstrąga Ojcowskiego lub wędzonego Karpia Zatorskiego. Często do tej sałatki dodajemy ryby, które sami uwędziliśmy. Najczęściej są to pstrągi, czasem złowione na Podkarpaciu okonie.
Jesienią mgła snuje się nisko ponad polami. To kojarzy mi się zawsze z dymnym aromatem wędzenia. Początek jesieni to też feeria barw, więc do sałatki trafiają również pełne kolorów jesienne owoce.
Do jej przygotowania wykorzystujemy słodkowodne ryby wędzone. Świetnie nadaje się tu pstrąg lub karp. Jesteśmy z Małopolski wiec polecamy wam wędzonego Pstrąga Ojcowskiego lub wędzonego Karpia Zatorskiego. Często do tej sałatki dodajemy ryby, które sami uwędziliśmy. Najczęściej są to pstrągi, czasem złowione na Podkarpaciu okonie.
SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ
składniki:
* 1 wędzony Pstrąg Ojcowski lub 2 kawałki wędzonego Karpia Zatorskiego (może być to również inna wędzona ryba słodkowodna)
* 1 duże kwaśne jabłko
* 2 łyżki żurawiny
* 8 marynowanych śliwek węgierek (najlepiej z domowej spiżarni, ale mogą być również "sklepowe")
* 1 czerwona cebula
sos:
* 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
* 3 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżka miodu spadziowego
* sól wielicka i świeżo zmielony pieprz do smaku
do dekoracji:
* marynowane śliwki węgierki
* młode listki jarmużu
Na zdjęciach: pstrągi i okonie z naszej wędzarni; przepis na wędzenie ryb już niedługo pojawi się na naszym blogu.
Na zdjęciu: Karp Zatorski w trakcie wędzenia
Na zdjęciu: Pstrąg Ojcowski podczas wędzenia
wykonanie:
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce na jednolitą emulsję używając do tego kuchennej trzepaczki.
Wędzoną rybę obieramy ze skóry, (filetujemy jeśli potrzeba), bardzo dokładnie obieramy z ości i dzielimy na małe kawałki.
Jabłko obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Obraną cebulę, jabłko i marynowane śliwki kroimy w drobna kostkę.
Żurawinę siekamy.
Żurawinę siekamy.
Wszystkie składniki sałatki zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i układamy w porcjach na talerzach. Dekorujemy kawałkami marynowanych śliwek i listkami jarmużu.
Komentarze
Prześlij komentarz