WRZESIEŃ SEZONOWE PRZEPISY
WRZESIEŃ
To czas dziękczynienia za plony i dary ziemi. Lato przemija, nadchodzi jesień. Na polach i leśnych zrębach rozkwitły wrzosy. Wiatr snuje pajęcze nici po łąkach; trwa babie lato. Dzieci wróciły do szkoły. W sadach rumienią się jabłka i gruszki. Przyszła pora na grzybobranie. Ptaki opuszczają swoje gniazda i wyruszają w podróż do ciepłych krajów. Choć przyroda zaczyna powoli przygotowywać się do zimy to w ogrodzie nadal wiele się dzieje.
Pora dostosować dietę do zmian pogody. Wykorzystujmy świeże owoce i warzywa sezonowe. Wzbogaćmy swoją dietę o bakłażana, brokuły, brukselkę, buraki, dynię,
kalafior, kapustę, paprykę, pietruszkę, por, seler i szpinak. Nie zapomnijmy
również o orzechach i grzybach leśnych. Wykorzystujmy
również jak najwięcej jabłek, gruszek,
winogron, jeżyn, malin i śliwek – są teraz najsmaczniejsze. Jedzenie produktów sezonowych i lokalnych jest jak najbardziej
racjonalne, zdrowe i ekologiczne - zapewnia nam maksimum witamin. Transport i przechowywanie zmniejsza wartości odżywcze warzyw i owoców i wymusza stosowanie substancji chemicznych zabezpieczających je przed zepsuciem i gniciem. Jedzmy więc to, co lokalne i sezonowe; wspieramy w ten sposób również
polskie rolnictwo.
WE WRZEŚNIU TRWA SEZON NA:
WARZYWA: bakłażan, boćwina, brokuły, brukiew, buraki, cebula, chrzan, cukinia, fasolka szparagowa,
fenkuł, kabaczek, kalafior, kalarepa, karczochy, kapusta (biała, czerwona, włoska), kukurydza, marchewka, natka
pietruszki, ogórek, papryka, patison, pietruszka (korzeń), pomidory, por, rukiew wodna, rukola, rzodkiewka,
sałata, seler (korzeń i liście), szczaw, szczypiorek, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory
młodej brukselki, cykorii, dyni i jarmużu.
OWOCE: aronia, borówka amerykańska, brzoskwinie, dereń, głóg, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, pigwa, rokitnik, róża dzika, śliwki, truskawki (późne odmiany), winogrona, żurawina.
ORZECHY: włoskie, laskowe
LEŚNE GRZYBY: borowiki, podgrzybki, kurki, kanie,
REGIONALNE PRODUKTY SEZONOWE: oscypek, bryndza, jagnięcina
We wrześniu kończy się
sezon letniego wypasu owiec – całe stada schodzą z hal prowadzone przez górali. Kończy się też okres dostępności mleka owczego, a wraz z nim czas wytwarzania na Podhalu bryndzy i oscypków.
Komentarze
Prześlij komentarz