TRYB JASNY/CIEMNY

ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE

zielone nalesniki, nalesniki, nalesniki szpinakowe, poltino, szpinak, szpinak poltino, danie ze szpinakiem, przepisy ze szpinakiem, ciastoze szpinakiem, zycie od kuchni, on i ona w kuchni






ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE 

To kolejne danie, które przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W KUCHNI.  Jedna baza podstawowych produktów trafia na nasz kuchenny blat, mamy jeden wspólny punkt wyjścia, przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie zakupy - mamy wiec jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne interpretacje, czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych bazowych składników.  Przy tworzeniu tych przepisów mamy sporo zabawy. Lubimy się wzajemnie zaskakiwać, w kuchni również ;)
 
We wrześniowej edycji naszego projektu motywem przewodnim zostały: naleśniki i szpinak. Na nasz kuchenny stół trafiły więc składniki niezbędne do przygotowania naleśników, czyli: mąka, jajka, mleko, woda oraz szpinak. Na bazie tych składników Piotr przygotował NALEŚNIKI ZE SZPINAKOWYM FARSZEM, takim o bardzo jesiennym charakterze, z dodatkiem dyni i leśnych grzybów (jego przepis znajdziecie NA TEJ STRONIE). Piotr poszedł w klasykę i szpinak schował w naleśnikach. Anna do tematu postanowiła podejść w odmienny sposób i sprawiła, że to szpinak nadał ton naleśnikom. I tak powstał przepis na ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE.

zielone nalesniki, nalesniki, nalesniki szpinakowe, poltino, szpinak, szpinak poltino, danie ze szpinakiem, przepisy ze szpinakiem, ciastoze szpinakiem, zycie od kuchni, on i ona w kuchni





zielone nalesniki, nalesniki, nalesniki szpinakowe, poltino, szpinak, szpinak poltino, danie ze szpinakiem, przepisy ze szpinakiem, ciastoze szpinakiem, zycie od kuchni, on i ona w kuchni

ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE

składniki:

NALEŚNIKI

* 5 jajek
* 450 g szpinaku mrożonego POLTINO (1 opakowanie) lub 2 duże wiązki świeżego szpinaku
* 300 ml mleka
* 180 g mąki pszennej
* 2 łyżki oliwy
* szczypta soli

zielone nalesniki, nalesniki, nalesniki szpinakowe, poltino, szpinak, szpinak poltino, danie ze szpinakiem, przepisy ze szpinakiem, ciastoze szpinakiem, zycie od kuchni, on i ona w kuchni

zielone nalesniki, nalesniki, nalesniki szpinakowe, poltino, szpinak, szpinak poltino, danie ze szpinakiem, przepisy ze szpinakiem, ciastoze szpinakiem, zycie od kuchni, on i ona w kuchni

FARSZ

* serek homogenizowany naturalny lub waniliowy
* miód (do smaku do serka naturalnego)
* wasze ulubione owoce - proponujemy borówki amerykańskie, maliny, śliwki, jeżyny, gruszki. Możecie wykorzystać również owoce mrożone (np. maliny, czarne jagody, truskawki czy wiśnie)

zielone nalesniki, nalesniki, nalesniki szpinakowe, poltino, szpinak, szpinak poltino, danie ze szpinakiem, przepisy ze szpinakiem, ciastoze szpinakiem, zycie od kuchni, on i ona w kuchni

wykonanie:

NALEŚNIKI

Szpinak mrożony - rozmrażamy (nie odlewamy wody) i bardzo dokładnie blendujemy.

Szpinak świeży - myjemy, siekamy i dokładnie blendujemy z dodatkiem odrobiny wody.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i przez chwilę ubijamy je kuchenną trzepaczką. Dolewamy mleko, zblendowany szpinak, oliwę i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy do chwili, aż znikną wszystkie grudki. Ciasto naleśnikowe ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdy nabierzecie wprawy w jego przygotowywaniu nie będziecie już odczuwali potrzeby ważenia mąki; będziecie dodawać ją "na oko" do uzyskania pożądanej gęstości ciasta. 


Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy ją kilkoma kroplami oliwy i smażymy kolejno naleśniki.

NADZIENIE

Serek naturalny dosładzamy do smaku miodem.

Świeże owoce myjemy i osuszamy; śliwki i gruszki kroimy w kostkę. Mrożone owoce rozmrażamy.

Naleśniki smarujemy serkiem, posypujemy owocami i składamy. 



zielone nalesniki, nalesniki, nalesniki szpinakowe, poltino, szpinak, szpinak poltino, danie ze szpinakiem, przepisy ze szpinakiem, ciastoze szpinakiem, zycie od kuchni, on i ona w kuchni
zielone nalesniki, nalesniki, nalesniki szpinakowe, poltino, szpinak, szpinak poltino, danie ze szpinakiem, przepisy ze szpinakiem, ciastoze szpinakiem, zycie od kuchni, on i ona w kuchni

Nasze przepisy, które powstały w ramach projektu ON I ONA W KUCHNI możecie znaleźć NA TEJ STRONIE.

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI