ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE
ZIELONE
NALEŚNIKI SZPINAKOWE
To kolejne
danie, które przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W
KUCHNI. Jedna baza podstawowych produktów trafia na nasz kuchenny blat,
mamy jeden wspólny punkt wyjścia, przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie
zakupy - mamy wiec jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne
interpretacje, czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych bazowych
składników. Przy tworzeniu tych przepisów mamy sporo zabawy. Lubimy się
wzajemnie zaskakiwać, w kuchni również ;)
We wrześniowej edycji naszego projektu motywem przewodnim zostały: naleśniki i szpinak. Na nasz kuchenny stół trafiły więc składniki niezbędne do przygotowania naleśników, czyli: mąka, jajka, mleko, woda oraz szpinak. Na bazie tych składników Piotr przygotował NALEŚNIKI ZE SZPINAKOWYM FARSZEM, takim o bardzo jesiennym charakterze, z dodatkiem dyni i leśnych grzybów (jego przepis znajdziecie NA TEJ STRONIE). Piotr poszedł w klasykę i szpinak schował w naleśnikach. Anna do tematu postanowiła podejść w odmienny sposób i sprawiła, że to szpinak nadał ton naleśnikom. I tak powstał przepis na ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE.
ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE
składniki:
NALEŚNIKI
* 5 jajek
* 450 g szpinaku mrożonego POLTINO (1 opakowanie) lub 2 duże wiązki świeżego szpinaku
* 300 ml mleka
* 180 g mąki pszennej
* 2 łyżki oliwy
* szczypta soli
FARSZ
* serek homogenizowany naturalny lub waniliowy
* miód (do smaku do serka naturalnego)
* wasze ulubione owoce - proponujemy borówki amerykańskie, maliny, śliwki, jeżyny, gruszki. Możecie wykorzystać również owoce mrożone (np. maliny, czarne jagody, truskawki czy wiśnie)
wykonanie:
NALEŚNIKI
Szpinak mrożony - rozmrażamy (nie odlewamy wody) i bardzo dokładnie blendujemy.
Szpinak świeży - myjemy, siekamy i dokładnie blendujemy z dodatkiem odrobiny wody.
Do
miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i przez chwilę ubijamy je
kuchenną trzepaczką. Dolewamy mleko, zblendowany szpinak, oliwę i wsypujemy mąkę.
Całość dokładnie mieszamy do chwili, aż znikną wszystkie grudki. Ciasto
naleśnikowe ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdy nabierzecie wprawy
w jego przygotowywaniu nie będziecie już odczuwali potrzeby ważenia
mąki; będziecie dodawać ją "na oko" do uzyskania pożądanej gęstości
ciasta.
Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy ją kilkoma kroplami oliwy i smażymy kolejno naleśniki.
NADZIENIE
Serek naturalny dosładzamy do smaku miodem.
Świeże owoce myjemy i osuszamy; śliwki i gruszki kroimy w kostkę. Mrożone owoce rozmrażamy.
Naleśniki smarujemy serkiem, posypujemy owocami i składamy.
Komentarze
Prześlij komentarz