MIODOWY PIECYK RESTAURANT WEEK OKAZJA DO ŚWIĘTOWANIA
RESTAURANT
WEEK
FESTIWAL
NAJLEPSZYCH RESTAURACJI
20
- 31 PAŹDZIERNIKA 2017
Trwa Festiwal RESTAURANT WEEK POLSKA.
To dziesiąta, jubileuszowa edycja tego wydarzenia. JEST OKAZJA DO
ŚWIĘTOWANIA! Mieliśmy wczoraj wielką przyjemność poznać menu, które Janusz Dębiński, Szef Kuchni Restauracji MIODOWY PIECYK przygotował specjalnie z tej okazji.
Gdy dziś za oknami szalał orkan Grzegorz schronieniem stał się nam MIODOWY PIECYK.
Przyjemnie tu; nowocześnie i ciepło zarazem. Po szybach płynęły krople deszczu, drzewa za oknem uginały się pod naporem wiatru, a my bujaliśmy się w restauracji na huśtawkach pijąc Martini.
Od widoku za oknem
znacznie ciekawszy był jednak ruch panujący w otwartej kuchni, z której
kelnerka z uroczym uśmiechem przynosiła nam kolejne dania. Jak wiadomo
podglądanie może wzbogacić doznania, więc zerkaliśmy ciekawie na pracę
kucharzy.
Restauracje z otwartą kuchnią lubimy tak naprawdę z innego powodu. Dobrze się w nich czujemy, bo to jest trochę tak jak z odwiedzinami u przyjaciół - najlepiej siedzi się i rozmawia w kuchni, to przecież serce domu. Coś tam bulgocze w garnkach, najlepsze domowe zapachy ogrzewają serce i jest tak swobodnie, rozmowa lekko płynie...nie z każdym i nie wszędzie można tak usiąść. A w MIODOWYM PIECYKU można właśnie tak usiąść; prawdziwy, żywy ogień płonie tam w kamiennym piecu...jest fajnie.
Na stronie internetowej restauracji Miodowy Piecyk czytamy: "Lepszy od przyjaciela jest tylko przyjaciel z czekoladą. A jeszcze lepszy z pizzą i butelką wina." I coś w tym jest :) Ta neapolitańska pizzeria oczarowała nas
bogactwem smaków, aromatów i wielką dbałością o wykorzystywane w
daniach produkty, które sprowadzane są z
Włoch – od pomidorów specjalnej odmiany ‘San Marzano’ po mozzarellę ‘di
Bufala Campana’ wytwarzaną z mleka czarnych bawolic. Właśnie tymi
składnikami ozdabiają pizzę Margheritę. Wszystko to z certyfikatem DOP –
certyfikatem pochodzenia produktu, który idzie w parze z najwyższą
jakością. I to się naprawdę czuje!
Autorem festiwalowego menu jest Szef Kuchni Janusz Dębiński.
Jako ambasadorzy Festiwalu RESTAURANT WEEK polecamy Wam to miejsce! Nie zwlekajcie, rezerwujcie stoliki na stronie: https://restaurantweek.pl/restauracja/162414/miodowy-piecyk/ Z restauracji MIODOWY PIECYK wyszliśmy najedzeni i zadowoleni.
MENU 1
PRZYSTAWKA
Tatar z wędzonego łososia z dodatkiem soku z cytryny, doprawiony solą i pieprzem, podany z burakiem, awokado, kaparami, prażonymi ziarnami słonecznika oraz z żółtkiem z przepiórczych jaj.
Idealna kompozycja smaków, dobra jakość produktów; fajna zabawa teksturą dania. I ta gra kolorów!
Anna: Przyznaję się, miałam ochotę na drugą porcję :)
DANIE GŁÓWNE
Policzki wieprzowe
Policzki wieprzowe z sosem demi glace oraz kurkami podane z domowymi gnocchi, purée z dyni piżmowej, chipsem z pancetty oraz parmigiano-reggiano D.O.P.
Policzki wieprzowe z sosem demi glace oraz kurkami podane z domowymi gnocchi, purée z dyni piżmowej, chipsem z pancetty oraz parmigiano-reggiano D.O.P.
Głębia, bogactwo i intensywność smaków; do tego pikanteria i zabawa teksturą dania którą uwielbiamy. Aksamitność sosu zniewala.
Na talerzu mnóstwo się dzieje, ale nic się ze sobą nie kłóci; smaki współgrają i dopełniają się wzajemnie. Jest pysznie i sezonowo!
DESER
Gruszka w winie
Gruszka gotowana w winnej zalewie, podana z lodami rozmarynowymi.
Gruszka gotowana w winnej zalewie, podana z lodami rozmarynowymi.
Winna gruszka i lody z rozmarynowa nutą to duet wielce udany.
MENU 2
PRZYSTAWKA
Arancini
Sycylijskie kuleczki ryżowe podane na rukoli, skropione octem pomidorowym oraz oprószone serem parmigiano reggiano.
Sycylijskie kuleczki ryżowe podane na rukoli, skropione octem pomidorowym oraz oprószone serem parmigiano reggiano.
Świetny kontrast smaków, piękna aranżacja. Danie, które przyjemnie syci pierwszy głód. doskonała przystawka.
DANIE GŁÓWNE
Margherita D.O.P.
Pizza neapolitańska, w skład której wchodzą oryginalne włoskie produkty takie jak: pomidory San Marzano D.O.P., Mozzarella di Bufala Campana D.O.P., Parmigiano Reggiano D.O.P. oraz świeża bazylia.
Pizza neapolitańska, w skład której wchodzą oryginalne włoskie produkty takie jak: pomidory San Marzano D.O.P., Mozzarella di Bufala Campana D.O.P., Parmigiano Reggiano D.O.P. oraz świeża bazylia.
Cudowny, pomidorowy sos. Taki bez nadmiaru kwasowości, niesamowicie aromatyczny; nie jakaś tam pulpa, ale taki z dobrze wyczuwalnymi cząstkami pomidorowego miąższu. Jest w nim ukryte słońce i smaki lata za którymi już tęsknimy. Do tego aromatyczna, świeża bazylia i wyborna mozzarella ‘di Bufala Campana’. Ciasto jest smakowicie wypieczone, miękkie i cieniutkie w środkowej części i lekko chrupiące na brzegach z czarnymi kropkami charakterystycznymi dla wypiekania w piecu. Wrócimy tu na pizzę z pewnością.
DESER
Canolli
Chrupiące Canolli nadziewane masą serową z ricotty, limonki oraz cointreau (likier z gorzkiej pomarańczy). Przed podaniem obsypane pistacjami.
Chrupiące Canolli nadziewane masą serową z ricotty, limonki oraz cointreau (likier z gorzkiej pomarańczy). Przed podaniem obsypane pistacjami.
Słynny na cały świat sycylijski deser w doskonałym wykonaniu.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń