TRYB JASNY/CIEMNY

PRALINKI Z FASOLI

pralinki, pralinki czekoladowe, pralinki domowe, jak zrobic pralinki, slodycze, czekoladki
PRALINKI Z FASOLI
Z zachciankami już tak jest, że to, na co akurat mamy największą ochotę bywa tuczące, niezdrowe, albo w najlepszym razie niemoralne. I jak tu żyć ? :)
Mamy dziś dla was przepis na wyjątkowe pralinki. Jedząc je nie musicie robić sobie wielkich wyrzutów sumienia, bo kryje się w nich mnóstwo zdrowych składników odżywczych.  
Przygotowuje się je na bazie fasoli. Smakują genialnie. Jedząc je nigdy nie zgadlibyście że to gotowana fasola jest bazą masy z której zostały wykonane; jest absolutnie niewyczuwalna w smaku. To możemy wam zagwarantować!

 
fasola piekny jas, fasola, czekoladki, pralinki, jak zrobic pralinki
orzechy, suska sechlonska, pralinki, pralinki czekoladowe, czekoladki, jak zrobic pralinki, zdrowe slodycze,

PRALINKI Z FASOLI

składniki:

* 1,5 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś

* 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady (70 % kakao)

* 100 g orzechów włoskich (waga podana po obraniu ze skorupek)

* 3 łyżki miodu

* 1 łyżka kakao

* 3 łyżki żurawiny suszonej

* 3 łyżki nalewki malinowej (lub innej owocowej)

nadzienie:
opcjonalnie - pralinki możecie również przygotować z nadzieniem z suski sechlońskiej

do dekoracji:

* 20 g orzechów włoskich

* 2 łyżki kakao

wykonanie:  
 
* Suchą Fasolę Piękny Jaś (3/4 szklanki) zalewamy na noc  zimną wodą. Rano wodę zmieniamy i fasolę gotujemy w świeżej wodzie aż zmięknie. Potrwa to około 1 godzinę 15 minut do 1,5 godziny.

* Żurawinę siekamy i zalewamy malinową nalewką; pozostawiamy na 1 godzinę aby żurawina częściowo wchłonęła nalewkę

* posiekane orzechy wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i stale mieszając prażymy przez około 2 minuty. 

* W malakserze rozdrabniamy czekoladę i prażone orzechy. Do masy dodajemy gorącą fasolę, cukier, miód, kakao i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  

* Do lekko przestudzonej czekoladowo-fasolowej masy dodajemy żurawinę; całość dokładnie mieszamy.  
 
* Z masy toczymy pralinki wielkości orzechów włoskich. W ich środku możecie schować kawałek suski sechlońskiej. Gotowe pralinki obtaczamy w rozdrobnionych w malakserze orzechach lub kakao.
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI