PRALINKI Z FASOLI
PRALINKI Z FASOLI
Z zachciankami już tak jest, że to, na co akurat mamy największą ochotę bywa tuczące, niezdrowe, albo w najlepszym razie niemoralne. I jak tu żyć ? :)
Mamy dziś dla was przepis na wyjątkowe pralinki. Jedząc je nie musicie robić sobie wielkich wyrzutów sumienia, bo kryje się w nich mnóstwo zdrowych składników odżywczych.
Przygotowuje się je na bazie fasoli. Smakują
genialnie. Jedząc je nigdy nie zgadlibyście że to gotowana fasola jest
bazą masy z której zostały wykonane; jest absolutnie niewyczuwalna w
smaku. To możemy wam zagwarantować!
PRALINKI Z FASOLI
składniki:
* 1,5 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś
* 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady (70 % kakao)
* 100 g orzechów włoskich (waga podana po obraniu ze skorupek)
* 3 łyżki miodu
* 1 łyżka kakao
* 3 łyżki żurawiny suszonej
* 3 łyżki nalewki malinowej (lub innej owocowej)
nadzienie:
opcjonalnie - pralinki możecie również przygotować z nadzieniem z suski sechlońskiej
do dekoracji:
* 20 g orzechów włoskich
* 2 łyżki kakao
wykonanie:
* Suchą Fasolę Piękny Jaś (3/4 szklanki) zalewamy na noc zimną wodą. Rano wodę zmieniamy i fasolę gotujemy w świeżej wodzie aż zmięknie. Potrwa to około 1 godzinę 15 minut do 1,5 godziny.
* Żurawinę siekamy i zalewamy malinową nalewką; pozostawiamy na 1 godzinę aby żurawina częściowo wchłonęła nalewkę.
* posiekane orzechy wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i stale mieszając prażymy
przez około 2 minuty.
* W malakserze rozdrabniamy czekoladę i prażone orzechy. Do masy dodajemy gorącą fasolę, cukier, miód, kakao i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
* Do lekko przestudzonej czekoladowo-fasolowej masy dodajemy żurawinę; całość dokładnie mieszamy.
* Z masy toczymy pralinki wielkości orzechów włoskich. W ich środku możecie schować kawałek suski sechlońskiej. Gotowe pralinki obtaczamy w rozdrobnionych w malakserze orzechach lub kakao.
wow, z fasoli to coś nowego ;)
OdpowiedzUsuń