RESTAURACJA QUALITA RESTAURANT WEEK OKAZJA DO ŚWIĘTOWANIA
RESTAURANT
WEEK
FESTIWAL
NAJLEPSZYCH RESTAURACJI
20
- 31 PAŹDZIERNIKA 2017
Festiwal RESTAURANT WEEK daje możliwość obcowania z prawdziwą Sztuką Kulinarną. I nie ma w tym
stwierdzeniu przesady. Właśnie tego doświadczyliśmy poznając
przedpremierowo menu, które specjalnie na ten Festiwal opracował Marcin Dudek, Szef Kuchni Restauracji Qualita.
Na zdjęciu: Marcin Dudek, Szef Kuchni Restauracji Qualita.
Nie tylko doskonały, wyważony smak czy aromat potraw decydował o takim naszym ich odbiorze, ale równiej ich żywe, intensywne barwy i różnorodna tekstura, która wszystkie nasze zmysły angażowała, w tym zmysł dotyku i nawet słuchu (ach te chrupnięcia!). Fenomenalnie wykorzystano tu kontrasty. Marcin Dudek posługując się różnymi technikami kulinarnymi w jednym daniu zgrabnie łączy elementy o delikatnej, kremowej naturze ze składnikami chrupiącymi. Z wielką dbałością wykorzystuje najlepszej jakości składniki od lokalnych dostawców. Tu naprawdę czekają na was wielozmysłowe doznania.
Przystawka, danie główne i deser jest w jednorodnej festiwalowej cenie 49 zł. NIE CZEKAJCIE DŁUŻEJ, REZERWUJCIE STOLIKI JUŻ DZIŚ NA STRONIE: https://restaurantweek.pl/restauracja/25823/qualita/
Restauracja Qualita stawia w menu na tradycyjne polskie dania przygotowywane ze świeżych produktów najlepszej jakości od lokalnych dostawców z Małopolski. Produkty te wybierane są z wielką starannością. Szef Kuchni Marcin Dudek otrzymał jedną czapkę prestiżowego przewodnika Gault&Millau 2016 oraz 2017. Restauracja znalazła się także w przewodniku Forbes wiosna-lato 2016.
Wiele
osób sądzi, że restauracja hotelowa to miejsce tylko dla gości
hotelu; takie z drogim menu i sztywną atmosferą lub też odpowiednie jedynie do zjedzenia szybkiego śniadania. Komfortowa, ciepła, elegancka i zarazem nowoczesna sceneria
hotelowej restauracji Qualita wyłamuje się z takiego schematu. Wyborna kuchnia, niezwykła estetyka potraw, miła atmosfera,
nienaganny serwis gwarantują, że przyjemnie spędzicie czas i będziecie chcieli tu wrócić. W poprzednich edycjach Festiwalu Restauracja Qualita była wyróżniona przez uczestników
Restaurant Week - ocenili ją jako najlepszą restaurację w mieście i
restaurację o najlepszej atmosferze.
FESTIWAL RESTAURANT WEEK, OKAZJA DO ŚWIĘTOWANIA!
Każda z restauracji biorących udział w festiwalu
RESTAURANT WEEK OKAZJA DO ŚWIĘTOWANIA przygotowuje specjalne, autorskie,
popisowe menu w jednorodnej festiwalowej cenie - 49 złotych!
Festiwalowe menu wszystkich Restauracji biorących udział w Festiwalu możecie poznać na stronie RESTAURANT WEEK. Tam również możecie dokonywać rezerwacji stolików w wybranych przez was miastach i restauracjach.
Jako ambasadorzy Festiwalu możemy was zapewnić, że menu
przygotowane przez Marcina Dudka na 10 jubileuszowy FESTIWAL RESTAURANT
WEEK to spektakl smaków i aromatów spełniający oczekiwania nawet najbardziej
wymagających smakoszy.
RESTAURANT WEEK OKAZJA DO ŚWIĘTOWANIA
RESTAURACJA QUALITA
MENU 1
PRZYSTAWKA
wędzona kaczka / sorbet z cydru i chrzanu / jeżyna/ dereń/ puder z trufli
DANIE GŁÓWNE
policzek z dzika/ śliwkowy demi glass/ kasza wiejska na wędzonym miodzie z grzybami/ pieczona marchew
DESER
serownik/czarny bez/ borówka
MENU 2
PRZYSTAWKA
panna cotta z buraka/ mleko kozie/ koper włoski/ glony wakame/ majonez ziołowy
DANIE GŁÓWNE
miętus/ salsefia z wanilią/ palone warzywa/ agrest
DESER
macarons migdałowe/ marakuja/ pistacja
Smaku i klasy dodaje całości doskonały food & wine pairing. Choć ta
przyjemność jest za dodatkową opłatą, to naprawdę warto, bo czekają na
Was miedzy innymi 3 wina z autorskiej kolekcji opracowanej przez Jacka Szklarka oraz jedno wino z Winnicy Płochockich.
Wino proponowane do przystawki:
Lazio Marco Carpineti, Kius
brut 2012
Wyborne wino musujące z biologicznej uprawy. Ma wprost doskonały perlage. Świeże, owocowe; wyjątkowe nuty cytrusowe i skórka od chleba. W ustach kwasowe, owocowe.
Wina do dań głównych:
MENU 1
Lazio Marco Carpineti, Capolemole
rosso 2013
Wino czerwone o głębokim, rubinowym kolorze. Nos pięknie owocowy, konfiturowy. W ustach nieprzemijające, harmonijne; owocowość, świeżość i pikanteria.
MENU 2
Lazio Marco Carpineti, Capolemole bianco 2014
Wino białe, bardzo aromatyczne; w ustach owocowe, kwiatowe.
Wino proponowane do deseru:
RG 2013, Winnica Płochockich
Wino białe półsłodkie, z odmiany Rieslin. W aromacie wyczujecie nuty miodowe oraz dojrzałych owoców tropikalnych, a w
ustach atrakcyjną słodycz na tle cytrusowej kwasowości
charakterystycznej dla szczepu.
W Krakowie możemy spróbować propozycji przygotowanych przez szefów kuchni 45 restauracji:
Atrium, Baroque Cocktails & Music, Bistro 11, Bistro Hygge, Boccanera, Corleone, Corse - Restauracja Korsykańska, Dwór Sieraków, Ed Red, Edo Fusion, Emalia, Enoteka Pergamin, Gąska, Gruszka Nova, Hana Sushi, Hurry Curry, Ibis Kitchen - Centrum, Ibis Kitchen - Stare Miasto, Il Calzone, Impresja, Klimaty Południa, Kurka Wodna, L'atmosphere - Hilton Garden Inn Krakow Airport, Magnifica, Marmolada, Miodowy Piecyk, Musso Sushi - Sukiennicza 8, Musso Sushi - Zwierzyniecka 23, Nine Kitchen, NOVO2 (Novotel Centrum), NOVO2 (Novotel Kraków City West), Pod Katarynką, Qualita, Rzeźnia - Ribs on Fire - Kazimierz, Rzeźnia - Ribs on Fire (Plac Dominikański), Trattoria Grande Piadina, Trattoria Nullo Pergamin, Veganic, Well Done, White Camel, Winestone, Winoman, Włoska, ZaKładka, Zalewajka
Atrium, Baroque Cocktails & Music, Bistro 11, Bistro Hygge, Boccanera, Corleone, Corse - Restauracja Korsykańska, Dwór Sieraków, Ed Red, Edo Fusion, Emalia, Enoteka Pergamin, Gąska, Gruszka Nova, Hana Sushi, Hurry Curry, Ibis Kitchen - Centrum, Ibis Kitchen - Stare Miasto, Il Calzone, Impresja, Klimaty Południa, Kurka Wodna, L'atmosphere - Hilton Garden Inn Krakow Airport, Magnifica, Marmolada, Miodowy Piecyk, Musso Sushi - Sukiennicza 8, Musso Sushi - Zwierzyniecka 23, Nine Kitchen, NOVO2 (Novotel Centrum), NOVO2 (Novotel Kraków City West), Pod Katarynką, Qualita, Rzeźnia - Ribs on Fire - Kazimierz, Rzeźnia - Ribs on Fire (Plac Dominikański), Trattoria Grande Piadina, Trattoria Nullo Pergamin, Veganic, Well Done, White Camel, Winestone, Winoman, Włoska, ZaKładka, Zalewajka
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń